Zweedse massage

Zweedse massage informatiegids

Zweedse massages over de hele wereld zijn zeer populair . Er zijn veel verschillende soorten Zweedse massages, maar de meest voorkomende is de “klassieke” Zweedse massage. Een klassieke Zweedse massage is een massage waarbij de masseuse haar handen, vingers en knokkels gebruikt om diepe ritmische druk uit te oefenen op de spieren en triggerpoints van het lichaam van haar cliënt. 

In dit artikel gaan we het hebben over de “klassieke” Zweedse massage en leggen wat je uit wat deze vorm van massage zo effectief maakt. Ook gaan we het hebben over de voordelen van deze massage. Je komt kortom in dit artikel alles te weten over Zweedse massages.

De voordelen van een zweedse massage

Wat is een klasieke zweedse massage en hoe werkt het? 

Een Zweedse massage is een behandeling waarbij er druk en wrijving bewegingen over het lichaam worden gemaakt. De bloedsomloop wordt hierdoor gestimulleerd en afvalstoffen worrden uit het lichaam verwijderd. 

Deze massage is een massagevorm die zacht, ontspannend en rustgevend is. De zweedse massage behoort daarom tot de ontspanningsmassages. Bij deze massage  worden meerdere spierengroepen tegelijkertijd gemasseerd door het maken van lange, ritmische bewegingen.

Tijdens de massage wordt het hele lichaam gemasseerd. Er zijn echter bepaalde delen van het lichaam waarop de focus ligt deze omvatten het hoofd, nek, rug, armen, benen, handen, voeten en hoofdhuid. De therapeut zal zijn vingers, handen of ellebogen gebruiken om de huid te masseren.

Wat is een zweedse massage

Bij deze massage worden drie basisbewegingen gemaakt: 

 • Ontspanning: dit wordt gedaan door de spieren in een cirkelvormige beweging van de voeten naar het hoofd te strelen.
 • Mobilisatie: dit gebeurt door stevige druk uit te oefenen met de duim of vingers om de spieren te stimuleren.
 • Compressie: dit wordt gedaan door over de spieren te wrijven, vooral de spieren die pijn veroorzaken.

Na de massage zal je opmerken dat je spieren zijn ontspannen en flexibeler aanvoelen. Veel mensen willen graag een Zweedse massage om tot rust te komen maar het kan ook worden gebruikt voor bij slaapproblemen en pijnverlichting. Ik ga later verder in op de voordelen van de deze massage. 

De voordelen van een Zweedse massage

Hieronder ga ik in op de mentale en fysieke gezondheidsvoordelene:

 • Gewrichtspijn verminderen: deze massage kan erg nuttig zijn voor mensen met gewrichtspijn. Een zweedse massage kan gewrichtspijn verminderen door de strakke spieren los te maken die dit veroorzaken. 
 • Mensen met slaapproblemen: het kan je helpen om sneller in slaap te vallen en dieper te slapen omdat er endorfine hormonen worden aangemaakt. Je wordt meer ontspannen en uw spieren worden minder gespannen. Dit zorgt ook voor een betere doorbloeding van het lichaam, wat in een betere slaap stimuleert.  
 • Rugklachten verminderen: het is een effectieve manier om rugpijn te verlichten. Het stimuleert de zenuwen die door je ruggengraat lopen en helpt de spieren die pijn veroorzaken los te maken. De combinatie van de twee helpt bij het verlichten van rugpijn. Als u last heeft van uw rug of nek, het zeker helpen.
 • Artritis: een zweedse massage kan pijn en ontstekingen bij artritispatiënten helpen verminderen. Het ontspant de aangetaste spieren, waardoor ze kunnen genezen. Het vermindert de belasting van de gewrichten en helpt de bloedsomloop te verbeteren. Als u artritis heeft, is het raadzaam om eerst een arts te raadplegen voordat u een massage krijgt. 
 • Depressies en stress: het kan je helpen te ontspannen en stress te verlichten. Het verhoogt het niveau van endorfine in je hersenen, waardoor je je goed voelt en dus meer ontspannen voelt. Het kan ook nuttig zijn bij het omgaan met depressie. Een andere massage die ook zorg goed is in het verminderen van stress is de thaise, reiki en shiatsu massage.
 • Verbetert de bloedcirculatie: een Zweedse massage helpt de bloedcirculatie te verbeteren, omdat het de zenuwen stimuleert die door uw wervelkolom lopen. Door de zenuwen te stimuleren wordt de bloedcirculatie verbeterd.
 • Het maakt het immuunsysteem sterker: de massage helpt het immuunsysteem te versterken door het natuurlijke genezingsproces van het lichaam te trainen. Wanneer het lichaam zichzelf geneest, wordt het immuunsysteem versterkt en heb je meer weerstand tegen ziektes en infecties. 
 • Het maakt de huid jonger: een Zweedse massage helpt de huid er jong uit te laten zien. Door de bloedcirculatie te verhogen, bevordert het de productie van elastine en collageen, die uw huid stevig en elastisch houden. 

Wat is het verschil tussen een Zweedse en diepe weefeselmassage? 

De twee soorten massages lijken erg op elkaar, maar een Zweedse massage is minder intens dan een diepe weefselmassage. Bij een Zweedse massage wordt er namelijk minder druk gegeven  dan bij een diepe weefselmassage. 

Wat zijn de bijwerkingen van een zweedse massage.

Hieronder vertel ik wat de bijwerkingen kunnen zijn van een zweedse massage en wat kunnen veroorzaken:

 • Vermoeid gevoel: als je niet gewend bent aan massages, kan deze massage je een tijdje vermoeid maken. Dit komt doordat de spieren ontspannen en het een heel relaxt gevoel geeft.  
 •  Hoofdpijn: de massage kan hoofdpijn veroorzaken vanwege de druk die op het hoofd wordt uitgeoefend. Dit is echter een klein probleem. De hoofdpijn zal na enkele minuten verdwijnen. 
 • Spierpijn na de massage: de pijn in de spieren na een Zweedse massage is te wijten aan het feit dat de spieren worden uitgerekt en gemasseerd. Dit is een teken dat je een goede massage hebt gehad. De pijn verdwijnt meestal 10 tot 15 minuten na de massage. Als de pijn niet afneemt met rust, kunt u paracetamol nemen.
Vootbereiden op de massage

Hoe kan je jezelf voorbereiden op een zweedse massage?

 1. Lichte kleren: als u te strakke kleding draagt, kunt u tijdens de massage niet lekker liggen. Als je de voordelen van een Zweedse massage wilt ervaren, kies dan voor losse kleding waarin je je gemakkelijk kunt bewegen. Als je veel haar hebt, zorg er dan voor dat je het vastmaakt. Je kunt ook het beste de sieraden verwijderen voor de massage.  
 2. Ontspannende muziek: je kan de massage therapeut vragen om ontspannende muziek af te spelen. Een goede massagetherapeut kan een ontspannen sfeer creëren. Als je wilt, kun je naar je favoriete muziek luisteren. 
 3. Ontspannen: wees niet gespannen voordat je een Zweedse massage krijgt. Dit heeft invloed op de kwaliteit van de massage. Probeer jezelf te ontspannen voor de massage begint. Dit betekent dat een verstandig idee is om niet te roken of alcohol t drinken voordat u een Zweedse massage krijgt. U kunt voor de massage ook een bad of douche nemen want het zorgt ervoor dat je ontspannen wordt. 
Hoe vindt je de beste massage therapeut

Hoe vindt je de beste zweedse massage therapeut?

Hieronder leg ik uit waarop je moet letten bij het vinden van een goede massage therapeut die zweedse massages geeft. 

 • Bekijk de reviews: u kunt online beoordelingen van een massagetherapeut van eerdere klanten bekijken op bijvoorbeeld Google Maps. Zo krijgt u een idee van wat andere klanten vinden van deze massage therapeut
 • Vraag vrienden, familie en collega’s: Vraag je vrienden en familie naar een massagetherapeut. Een goede massagetherapeut is iemand die je kunt vertrouwen.  Als ze een goede massagetherapeut aanbevelen, is dat een teken dat hij of zij goed is.

Kunnen Zweedse massages pijnlijk aanvoelen?

Zweedse massages voelen minder pijnlijk aan omdat de massage minder krachtig is. Het komt omdat deze massage zich niet focust op de spieren in het diepere weefsel.  Een diepweefsel massage zoals een shiatsu of thaise massage is een stuk krachtiger en pijnlijker.

Wat is het doel van de zweedse massage? 

Het doel van een Zweedse massage is het verlichten van spanning. Het helpt de spieren te ontspannen en de bloedcirculatie te verhogen. En ook om het lichaam los te maken en de bloedsomloop te vergroten. Deze massage is een vorm van diepe weefselmassage. Dit betekent dat het is ontworpen om te worden gebruikt op de diepere spierlagen in uw lichaam. Het is meestal een combinatie van lichte en diepe bewegingen en kneden. Lichte slagen worden gebruikt om het zenuwstelsel te stimuleren. Diepe slagen worden gebruikt om de spieren te stimuleren. De massagetherapeut kan hun vingers, duimen, handpalmen, ellebogen en knieën gebruiken.

Scroll naar top