Voor wie is de powerplate niet geschikt?

Voor wie is de powerplate niet geschikt? 

Powerplates zijn een geweldige manier om fit te blijven zonder naar een sportschool te hoeven gaan. Vooral voor mensen die een druk leven leiden kunnen powerplates een hele goed uitkomst bieden. Met 10 minuten trainen per dag in combinatie met gezonde voeding kun je je lichaam effectief trainen en daadwerkelijk je spieren sterker maken en afvallen. 

Vibratietherapie met een powerplate is een natuurlijke training die het lichaam kan helpen bij het verbeteren van houding en balans. Het verbetert de spierspanning, de botsterkte, de flexibiliteit en de bloeddoorstroming. Wanneer het correct wordt gebruikt, is het veilig en effectief voor het verbeteren van de algehele gezondheid en het welzijn. 

Vibratietherapie is een uitstekende vorm van lichaamsbeweging, maar wat als u een bepaalde medische aandoening heeft? Hieronder vindt je een overzicht voor wie een powerplate niet geschikt is:

 • Zwangere vrouwen.
 • Mensen met hart en vaatziekten.
 • Mensen die niet een operatie hebben ondergaan.
 • Mensen met epilepsie 
 • Mensen met gewrichtsaandoeningen zoals artritis 

Wanneer je onder deze groep valt raden we je altijd eerst aan om je huisarts te contacteren. 

We wensen je veel plezier met het lezen van deze blog. 

Beste powerplates van dit moment 

Hieronder een overzicht van de beste powerplates van dit moment. We hebben deze ingedeeld in verschillende categorieën.


Rock N fit 

Meest comfortabele trilplaat 

 • Inclusief fitness stoel waardoor het ook fungeert als massage apparaat 

 • Vijf trainingsprogramma's

 • Gemakelijker fitness oefeningen doen dankzij de stoel 

 • Stoel is gemakkelijk te verwijderen 


Bluefin 

Meest trainingsmogelijkheden 

 • 180 intensiteit standen (uniek!)

 • Vijf trainingsprogramma's

 • Bluetooth audio en ingebouwde luidsprekers

 • Inclusief afstandsbediening 


Vibroshaper 

Meest populaire trilplaat in Nederland 

 • Inclusief handgreep (meer comfort + veiligheid: beter voor beginners + ouderen )

 • Inclusief gratis trainingsgids + voedingsschema 

 • 99 intensiteit standen 

 • Handvat is afneembaar 

Wat is een powerplate en hoe werkt het?

Als u op de powerplate gaat staan, voelt u meteen hoe uw spieren worden gestimuleerd. We noemen een powerplate ook wel een trilplaat. De trillingen brengen uw lichaam uit balans en uw spieren trekken samen om uw lichaam weer in balans te brengen. Dit is de reden waarom u de spieren voelt samentrekken. Bovendien zult u bij het gebruik van een powerplate een intensere samentrekking in uw hele lichaam voelen. 

Door deze stimulatie trekken de spieren samen. Hierbij wordt de bloedcirculatie verbeterd en dit leidt weer tot meer energie voor de spieren. Het resultaat is dat de stofwisseling toeneemt en de spieren sterker worden. De combinatie van deze twee effecten leidt tot een toename van de spiermassa. Het resultaat is dat het lichaam fitter wordt. U kunt uw hele lichaam trainen met een trilplaat.

Wie kunnen beter geen powerplate gebruiken?

Powerplates zijn effectief als je jouw spieren sterker wilt maken of effectief wilt afvallen. Voor sommige mensen met bepaalde gezondheidsklachten raden we echter een trilplaat af. Hieronder gaan we in op deze specifieke groepen en bijbehorende gezondheidsklachten.

Mensen met hart en vaatziekten

Trilplaten zijn een van de beste cardio-apparaten die u kunt kopen voor uw thuisgym. De reden dat mensen met hart- en vaatziekten het gebruik van een trilplaat moeten vermijden, is vanwege de impact die de trillingen op het hart kan hebben. Als het hart niet sterk genoeg is, kan het een onregelmatige hartslag veroorzaken. Wij raden daarom de trilplaat af voor mensen met hart en vaatziekten.

Als je een trilplaat gebruikt, trekken de spieren op een onnatuurlijke manier samen. Dit kan schadelijk zijn voor de foetus in de baarmoeder. Daarom raden we u aan om geen trilplaat te gebruiken als u zwanger bent. 

Zwangere vrouwen

Als je een trilplaat gebruikt, trekken de spieren veel vaker samen. Dit kan schadelijk zijn voor de foetus in de baarmoeder. Daarom raden we u aan om geen trilplaat te gebruiken als u zwanger bent. 

Mensen met blessures of die een operatie hebben ondergaan.

Vibratietherapie is één van de effectiefste behandelingen om de bloedsomloop te verbeteren, stress te verminderen en pijn te verlichten. Maar wees voorzichtig wanneer u het gebruikt om weer in vorm te komen na een blessure of operatie.  Als u  bijvoorbeeld kortgeleden orthopedisch letsel hebt opgelopen, zoals een verstuiking, scheur, verrekking of operatie, kan vibratietherapie gevaarlijk en onveilig zijn. Ik raad af het apparaat te gebruiken in de eerste vier weken na een operatie omdat het een potentieel risico vormt voor het genezingsproces. In het geval van een operatie, kunnen de trillende bewegingen de hechtingen losmaken. Ik raad ook aan uw arts te raadplegen alvorens u de powerplate te gebruiken als u orthopedische verwondingen hebt, vooral in de rug.

Mensen met epilepsie 

Wanneer je epilepsie hebt of in het verleden epileptische aanvallen hebt gehad, kun je beter een powerplate vermijden omdat ze niet veilig zijn voor je gezondheid. Hiervoor zijn vele redenen, maar de belangrijkste is dat wanneer u een aanval krijgt, uw lichaam stuiptrekkingen krijgt. U kunt omvallen, uw hoofd of gezicht stoten, en letsel oplopen. Trillingsapparatuur kan ook uw evenwicht aantasten en de kans op vallen vergroten. Om die reden is het beter om niet trainen op een powerplate wanneer u epilepsie hebt. 

Mensen met gewrichtsaandoeningen zoals artritis 

Mensen die lijden aan onmiddellijke gewrichtsaandoeningen kunnen beter niet trainen op een powerplate / trilplaat. Hoogfrequente trillingen kunnen ongemak en ontstekingen veroorzaken en zelfs leiden tot weefselbeschadiging.

Zijn trilplaten gevaarlijk?

Voor 99 procent van de mensen zijn trilplaten niet gevaarlijk. Voor mensen met de bovenstaande gezondheidsklachten kan een trilplaat inderdaad gevaarlijk zijn. Wanneer je een trilplaat toch wilt gebruiken dan raad ik je aan om altijd eerst om contact op te nemen met je huisarts. Bekijk ook dit artikel voor meer informatie over de gevaren van trilplaten.

Wat zijn de voordelen van powerplate / trilplaat 

De meeste mensen kunnen gewoon een powerplate / trilplaat gebruiken. Zoals eerder aangegeven heeft een powerplate vele gezondheidsvoordelen. Hieronder een overzicht van de belangrijkste voordelen.

 1. Je kan effectief afvallen in combinatie met een gezonde voeding
 2. Het is het ideale fitness apparaat voor thuisgebruik
 3. Het verbeterd je lichaamshouding
 4. Het is heel goed voor de bloedsomloop van de benen en voeten 
 5. Het helpt bij rugklachten 
 6. Het verbeterd je evenwicht. Vooral voor oudere mensen kan het zeer effectief zijn om dagelijks te trainen op een trilplaat.
 7. Het metabolisme wordt bevorderd waardoor je calorieën effectiever kan verbranden
 8. Het maakt je spieren sterker
 9. Het verhoogd de botdichtheid 
 10. Het werkt goed bij het verminderen van cellulitis.

Bekijk deze blog post voor meer informatie over de voordelen van een trilplaat

Scroll naar top