voetreflexmassage

Voetreflexmassage: het masseren van de drukpunten van je voeten helpt bij vele gezondheidsklachten

De voetreflexmassage is een massage die al duizenden jaren wordt toegepast. We noemen deze type behandeling ook wel voetreflexologie. Het doel ervan is om de energiebalans van het lichaam in evenwicht te brengen door de energiebanen in het lichaam te reinigen. Een voetreflex massage is een zeer doeltreffende massage om dit te doen omdat de zenuwuiteinden zich bevinden in de voetzolen. De zenuwuiteinden staan in connectie met alle organen van het lichaam. We noemen de zenuwuiteinden ook wel de drukpunten van de voeten. Door deze zenuwuiteinden te masseren worden de zenuwbanen in het lichaam schoongemaakt en kunnen afvalstoffen effectiever worden afgevoerd. Een voetreflexmassage werkt daarom zeer effectief bij vele soorten gezondheidsklachten.

In dit artikel ga ik uitgebreid in op wat een reflexmassage precies is. Daarnaast ga ik ook in op de voordelen van een voetreflex massage. Ik wens je veel plezier met het lezen van dit artikel. 

voetzolen masseren

1. Wat is een voetreflex massage en hoe wordt deze uitgevoerd? 

Voetreflexologie is een zeer oude massage die bestaat uit het uitoefenen van druk op de voetzolen. Op die manier worden de drukpunten van de voeten gemasseerd en geprikkeld. Het doel van deze massage is om de bloedcirculatie te verbeteren en de lichaamsenergie in balans te brengen. De massage is gericht op de reflexpunten van de voeten. De reflexpunten worden ook wel drukpunten genoemd. De drukpunten in de voeten zijn de zenuwuiteindes waar de zenuwbanen in het lichaam eindigen.
De reflexpunten/drukpunten van de voeten zijn via de energiebanen verbonden met de organen van het lichaam. Door het stimuleren van deze zenuwuiteinden is de voetreflexoloog in staat om de interne organen te beïnvloeden en te stimuleren.

Na de voetreflexmassage zult u het gevoel hebben dat uw lichaam ontgift en gerevitaliseerd is. Het komt omdat tijdens deze behandeling de zenuwbanen worden gereinigd waardoor afvalstoffen beter uit het lichaam afgevoerd kunnen worden. U voelt zich energiek, ontspannen en verlost van pijn en spanning. Door specifieke drukpunten van de voeten te masseren kan je veel gezondheidsklachten verminderen zoals.

  • Verbetert de bloedsomloop
  • Ontspant de spieren
  • Verlicht stress
  • Helpt de spijsvertering 
  • Helpt bij menstruatiepijn
  • Spanningshoofdpijn verminderen 
  • Verminderen van gewrichtklachten
  • Vermoeide benen en voeten weer energie geven
  • Bevorderen van een diepere nachrust

Later in dit artikel ga ik uitgebreid in op deze gezondheidsvoordelen en leg ik uit hoe voetreflexologie helpt bij het verlichten van deze gezondheidsklachten.

zenuwpunten stimuleren

2. Hoe voert de massage therapeut een voetreflex massage uit? 

De masseur voert een voetreflex massage uit door eerst een goed beeld te krijgen van de gezondheidsklachten van de client. Op basis hiervan analyseert de massage therapeut de voetreflexpunten van de voetzolen. Vervolgens start de masseur met het masseren van reflexpunten van de voeten met als doel om de energieblokades in de zenuwbanen te reinigen.

Hoe masseert de therapeut de voeten?
Wanneer een massagetherapeut een voetreflexmassage uitvoert, zal ze haar handen gebruiken om de onderkant van de voeten te masseren. Ze begint met het masseren van de onderkant van de tenen, en gaat dan naar boven. De therapeut zal haar vingers gebruiken om te voelen of er plekken zijn die gevoelig of pijnlijk kunnen zijn.

Vervolgens gaat zij de drukpunten / zenuwpunten van de voeten masseren. Zoals ik al eerder aangaf staan deze via de zenuwbanen in verbinding met alle organen van het lichaam. Door deze reflexpunten te stimuleren worden de zenuwbanen gereinigd en het zorgt ervoor dat blokades in de energiebanen worden opgeheven. Op die manier wordt het energiesysteem van het lichaam weer in balans gebracht. Blokades worden opgeheven omdat tijdens de voetreflex massage afvalstoffen uit het lichaam worden verwijderd. Het effect daarvan is dat de energiebanen vrijer zijn waardoor de organen van het lichaam ook beter kunnen functioneren. 

Drukpunten van de voeten

3. Wat zijn de belangrijkste drukpunten van de voeten:

Op de voeten bevinden zich veel drukpunten die in connectie staan met de organen. Door deze drukpunten te masseren worden de zenuwbanen vrij gemaakt en kunnen veel gezondheidsklachten worden verlicht. Hierboven vindt je een mooie illustratie van de verschillende drukpunten die zich op de voetzolen bevinden. Voor meer informatie over de verschillende drukpunten kan je ook dit artikel bekijken. 

4. Bij welke klachten kan voetreflexologie helpen?

Hieronder ga ik in op hoe een voetreflex massage kan helpen bij vele verschillende gezondheidsklachten. Ik geef per gezondheidsprobleem een korte uitleg hoe voetreflexologie kan helpen.

4.1 Je benen en voeten krijgen meer energie na een voetreflex massage

Een reflexologiemassage helpt energie te geven aan de benen en voeten omdat het de bloedstroom naar de benen en voeten verhoogt. Het stimuleert het endocriene systeem van het lichaam dat de productie regelt van hormonen zoals oestrogeen en testosteron. Deze hormonen produceren meer energie. Het endocriene systeem is belangrijk voor de algehele gezondheid en het welzijn van het lichaam.

4.2 Een voetreflex massage verminderd stress

Voetreflexologie werkt door het stimuleren van de zenuwen in uw voeten. Door specifieke drukpunten te masseren die via de connectiebanen in connectie staan met de hersenen worden er tijdens de voetreflex massage signalen naar de hersenen gestuurd. De hersenen reageren hierop door het endorfine hormoon vrij te geven, waardoor je gelukkiger en kalmer wordt. Je voelt de stress uit je lichaam verdwijnen en je begint je rustiger te voelen.

4.3 Voetreflexologie helpt bij de spijsvertering

Een voetreflex massage helpt bij de spijsvertering omdat het de doorbloeding verbetert. Door een veroogde doorbloeding van het bloed naar je organen, krijgen je organen meer zuurstoffen en voedingsstoffen. Het resulteert erin dat de spijsvertering wordt verbeterd.

4.4 Een voetreflex massage helpt bij menstruatiepijn:

Een voetreflexmassage helpt menstruatiekrampen te verminderen omdat het helpt endorfine en serotonine vrij te maken, waardoor u zich beter en rustiger voelt. We noemen het niet voor niks natuurlijke pijnstillers. Het helpt om de spieren te ontspannen en de pijn te verminderen. Het stimuleert ook het zenuwstelsel, zodat de zenuwen zich kunnen ontspannen en de pijn afneemt. 

4.5 Spanningshoofdpijn verminderen door voetreflexologie

Voetreflexologie kan spanningshoofdpijn verlichten omdat ze de chi-drukpunten van het lichaam activeren en stimuleren.
De druk op de voeten zorgt ervoor dat de energie via het ruggengraat naar de hersenen gaat. De energiebanen van de voeten naar de hersenen worden gereinigd waardoor afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden. Het zorgt ervoor dat de hoofdpijn afneemt. Daarnaast worden er tijdens de massage endorfine hormonen aangemaakt. We noemen dit ook wel natuurlijk pijnstillers. Door de aanmaak hiervan zal de hoofdpijn ook sterk verminderen. Op die manier helpt een voetreflex massage dus bij het verminderen van spanningshoofdpijn.  Voor meer informatie verwijs ik je ook graag door naar dit wetenschappelijke onderzoek wat is uitgevoerd naar de effecten van voetreflexologie op het verminderen van hoofdpijn.

4.6 Bevorderen van een diepere nachrust

Een voetreflexmassage bevordert een goede nachtrust door het vrijkomen van de stoffen melatonine en serotonine in de hersenen. Deze chemische stoffen helpen u ontspannen, zodat u sneller in slaap valt en dieper slaapt.

4.7 Verminderen van zwellingen bij de benen en voeten:

Reflexologie helpt zwellingen te verminderen omdat het de bloedcirculatie in de voeten en enkels stimuleert. Door de toegenomen bloedscirculatie ontvangen de weefsel en de spieren meer zuurstof. Juist dit is essentieel om zwellingen te verminderen en tegen te gaan. Het effect is dat de zwellingen in de voeten en benen afnemen. Voor het beste resultaat is het belangrijk dat je minimaal drie voetreflex massages ondergaat.

voetmassage

5. Meest gestelde vragen over voetreflex massages

Hieronder ga ik kort in op de meest gestelde vragen over voetreflexologie. Ik update deze lijst met vragen regelmatig aan de hand van de vragen die ik krijg van mijn lezers.

Is voetreflexologie veilig?

Reflexologie behoort tot de meest effectieve natuurlijke therapieën en is veilig en comfortabel, zelfs voor mensen met ernstige gezondheidsproblemen.

Wat zijn andere goede alternatieve massages van een voetreflexmassage?

Een aantal massages die sterk in relatie staan tot voetreflex masasges zijn bijvoorbeeld de shiatsu massage, chinese therapie, reiki massage en ayurvedische massage. Al deze massages zijn namelijk gebasseerd op het in balans brengen van het lichamelijke energysysteem. Het grote verschil is dat bij deze massages de focus ligt op het masseren van meerdere lichaamsdelen. De voetreflexmassage beperkt zich echter tot het masseren van de voetzolen. 

Wat kost een voetreflex massage

Hoeveel een voetreflex massage kost is sterk afhankelijk van het aantal sessies. De duur van elke behandeling en de kwaliteit van de therapeut. We kunnen stellen dat gemiddeld genomen een voetreflex massage van een uur tussen de 40 en 70 euro ligt. 

Scroll naar top