Kan je een trilplaat gebruiken als je last hebt van rugklachten?

Ben je benieuwd of trilplaten goed zijn voor het verminderen van rugklachten of dit juist kunnen veroorzaken? Ik kan je nu al zeggen dat trilplaten effectief kunnen werken bij het verminderen van lage rugpijn. Wanneer je op een trilplaat traint wordt namelijk je lichaamshouding verbeterd. De spieren rondom de wervelkolom worden sterker gemaakt. De verbeterde lichaamshouding zorgt ervoor dat rugklachten eerder worden voorkomen. Wanneer je te lang traint op een trilplaat dan kan dit echter slecht zijn voor je rug omdat je rugspieren worden overbelast en daardoor kun je last krijgen van rugklachten. 

In dit artikel ga ik uitgebreid in op dit onderwerp en vertel ik je hoe je hoe een trilplaat op de juiste manier kan gebruiken bij rugklachten. 

Ik wens je veel plezier met het lezen van dit artikel. 

Rock N Fit trilplaat met fitness stoel

Beste trilplaten van dit moment 

Hieronder vindt je een overzicht van de beste trilplaten van dit moment. Ik heb de trilplaten onderverdeeld in verschillende categorieen. 


Rock N fit 

Meest comfortabele trilplaat 

 • Inclusief fitness stoel waardoor het ook fungeert als massage apparaat 

 • Vijf trainingsprogramma's

 • Gemakelijker fitness oefeningen doen dankzij de stoel 

 • Stoel is gemakkelijk te verwijderen 


Bluefin 

Meest trainingsmogelijkheden 

 • 180 intensiteit standen (uniek!)

 • Vijf trainingsprogramma's

 • Bluetooth audio en ingebouwde luidsprekers

 • Inclusief afstandsbediening 


Vibroshaper 

Meest populaire trilplaat in Nederland 

 • Inclusief handgreep (meer comfort + veiligheid: beter voor beginners + ouderen )

 • Inclusief gratis trainingsgids + voedingsschema 

 • 99 intensiteit standen 

 • Handvat is afneembaar 

Wat is een trilplaat precies en hoe werkt? 

Een trilplaat is een fitnessapparaat dat wordt gebruikt om het onder en bovenlichaam te trainen. Het wordt ook gebruikt voor krachttraining. Dit type apparaat wordt ook gebruikt om de spieren in de rug en benen te versterken. Trilplaten zijn populair omdat ze gemakkelijk te gebruiken zijn. Ze kunnen thuis worden gebruikt, en u hoeft geen speciale apparatuur aan te schaffen.

Wanneer u op een trilplaat staat, brengt deze uw lichaam uit balans en dat zorgt ervoor dat de spieren samentrekken. Als gevolg hiervan wordt de bloedcirculatie in het lichaam verbeterd. Door de verhoogde bloedcirculatie worden meer zuren en voedingsstoffen naar de spieren getransporteerd. Het effect hiervan is dat de stofwisseling wordt gestimuleerd waardoor je sneller calorieën verbrandt. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je spieren meer energie krijgen en sterker worden.

Hoe kan een trilplaat helpen bij het verminderen van rugklachten 

Trilplaten wordt al jaren gebruikt om de spierkracht op een veilige manier te helpen verbeteren voor mensen met lage rugpijn. Door het bevorderen van de spierkracht en de flexibiliteit van de spieren wordt de lichaamshouding verbeterd. De hoofdreden is dat dat sterkere spieren meer ondersteuning bieden aan de wervelkolom en heupen. Wanneer je dus regelmatig traint op een trilplaat wordt je houding verbeterd en dat zorgt er natuurlijk ook voor dat je minder last hebt van spierpijn.

Onderzoekers hebben ontdekt dat het gebruik van trilplaten pijn in de onderrug kan verlichten. Deze specifieke studie toonde aan dat vibratie therapie met lage frequenties mensen met lage rugpijn kan helpen door de kracht van de strekspieren van de rug en de buikspieren te verbeteren. 

Over het geheel genomen zijn de potentiële voordelen van trilplaten bij het verlichten van rugpijn enigszins veelbelovend. Zoals al eerder aangegeven is het belangrijk om je lichaam niet te overbelasten. Juist dit kan rugpijn veroorzaken. Train daarom nooit langer dan 15 minuten op een trilplaat. 

Hoe wordt lage rugpijn veroorzaakt? 

Rugpijn is de meest voorkomende vorm van pijn die mensen ervaren. De pijn wordt veroorzaakt door een probleem met de spieren, zenuwen, gewrichtsbanden of botten in de rug. Enkele van de meest voorkomende oorzaken van rugpijn zijn artritis, stress, een slechte houding of een hernia.

In welke gevallen kan een trilplaat rugpijn veroorzaken? 

In vergelijking met gewone trainingen zoals gewichtheffen stimuleren trilplaten het spierweefsel in een veel hoger tempo. Wanneer je een trilplaat op de hoogste intensiteit gebruikt kan dit schadelijk zijn voor de rugspieren. Hieronder gaan we kort in op hoe een trilplaat rugklachten kan veroorzaken wanneer je deze op een verkeerde manier gebruikt. 

Te hoge intensiteit stand en te lang trainen waardoor je spieren overbelast raken

Trainen op een trilplaat kan rugklachten veroorzaken omdat ze je spieren te snel doen samentrekken en weer verslappen. Het gevolg is een snelle, ongecontroleerde samentrekking van de spieren. Wanneer je bijvoorbeeld voor 30 seconden op een trilplaat staat dan worden je spieren tot wel 450 keer samengetrokken.  

Het is daarom als beginner heel belangrijk om je lichaam niet te overbelasten. Voor mensen die snel last hebben van rugpijn is dat zeer belangrijk. Beperk de training tot maximaal 10 minuten zo weet je ze zeker dat je jouw lichaam niet overbelast.

Als je een trilapparaat langer dan 15 minuten achter elkaar gebruikt, loop je het risico op blessures. Je lichaam is hier niet namelijk niet gewend aan als je geen ervaring hebt met het trainen op een trilplaat. Door overbelasting van uw lichaam kunt u blessures oplopen, die weer kunnen leiden tot rugpijn. 

Daarnaast is een training van 10 minuten ook effectief om je lichaam sterker te maken en gewicht te verliezen. 

Een lage intensiteit stand instellen

Wanneer je snel last hebt van rugpijn of als je een beginner bent is het belangrijk om te trainen op een lage intensiteit stand. Je lichaam raakt eraan gewend en daarnaast krijg je een beter gevoel welke intensiteit standen je lichaam aankan. Wanneer je opmerkt dat je na de training geen rugklachten hebt dan kun je de volgende keer de intensiteit van de fitness training ophogen. 

Andere manieren om rugpijn te voorkomen en te verminderen 

Als u last heeft van chronische rugpijn, moet u overwegen enkele stappen te ondernemen om uw symptomen te verlichten. Hier zijn vijf van de beste manieren om rugpijn te verminderen.

Neem een pauze tijdens het werk

Als je de hele dag zit, kan je lichaam stijf en pijnlijk aanvoelen. Als je dus veel achter uw bureau zit of in uw auto zit, zorg er dan voor dat u af en toe opstaat en een rondje loopt.

Dit helpt niet alleen om uw lichaam soepel en flexibel te houden, maar het helpt u ook rugpijn te voorkomen.

Een juiste zithouding 

U moet altijd de juiste zithouding aannemen. Voorkom dat u onderuitgezakt zit want dit veroorzaakt lage rugpijn. Het is belangrijk om rechtop te zitten en je hiervan bewust te zijn. Het zorgt ervoor dat je rugpijn kan voorkomen en dat de pijn toeneemt. 


Doe regelmatig aan lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is een belangrijk onderdeel van gezond blijven. Het is ook een goede manier om rugpijn te verminderen. U kunt proberen een vorm van aërobe lichaamsbeweging te doen, zoals hardlopen of wandelen.

Yoga beoefenen

Yoga is een uitstekende oefening om uw houding te verbeteren en daarmee rugpijn te voorkomen en te reduceren. Bij yoga worden je spieren gerekt waardoor de bloedscirculatie toeneemt. Het effect daarvan is dat de spieren meer essentiële voedingstoffen krijgen en daardoor neemt de rugpijn af. Daarnaast wordt je houding door het trainen van yoga verbeterd en dat is natuurlijk ook van gunstige invloed bij het voorkomen en verminderen van lage rugpijn. 

Verminder stress en zorgt voor een goede nachtrust 

Het verlagen van je stressniveau zal helpen om je rugpijn te verminderen.  Wanneer je gestrest bent, komt het hormoon cortisol vrij in je lichaam. Cortisol veroorzaakt ontstekingen in de wervelkolom en kan lage rugpijn veroorzaken.  Als je stressniveau wordt verhoogd, komt dit hormoon vrij.  

Als je ‘s nachts niet goed slaapt, zal je stressniveau ook hoger zijn. Als u minder slaapt, bent u ook eerder angstig en heeft u een hoog cortisolniveau in uw lichaam. Dit kan ook leiden tot rugpijn.

Koop een rugmassage apparaat 

Rugpijn wordt veroorzaakt door verschillende oorzaken. Het is echter vaak het gevolg van een slechte houding die chronische rugpijn kan veroorzaken. Een rug massagetoestel is een uitstekende manier om uw houding in vorm te krijgen. Het zal helpen om de pijn die u ervaart te verminderen en kan u zelfs helpen om flexibeler te worden. Bovendien kan een rug massagetoestel ook worden gebruikt om te ontspannen.

Scroll naar top