Trainen op een trilplaat met een hoge bloeddruk?

Trilplaat en hoge bloeddruk is het mogelijk?

Een trilplaat kan je zeker veilig gebruiken als je een hoge bloeddruk hebt. Verschillende onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat het dagelijks trainen op een trilplaat je bloeddruk kan verlagen. Wanneer je een hoge bloeddruk hebt raad is het echter altijd belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Elke gezondheidssituatie is uniek. Het is daarom belangrijk om eerst advies te krijgen van een medisch expert.

In dit artikel ga ik verder in op hoe triplaten kunnen helpen bij het verlagen van je bloeddruk. Daarnaast vertel ik je waarop je moet letten bij het kopen van een trilplaat. Op die manier hoop ik dat je geen verkeerde aankoop doet.

In het laatste deel van het artikel vertel ik je ook wat andere gezondheidsvoordelen zijn als je met regelmaat op een trilplaat traint. Ik wens je veel plezier met het lezen van dit artikel.

Voor meer informatie over het aankopen van een trilplaat verwijs ik je ook graag naar de trilplaat adviesgids.

De beste trilplaten van dit moment (overzicht)


Rock N fit 

Meest comfortabele trilplaat 

 • Inclusief fitness stoel waardoor het ook fungeert als massage apparaat 

 • Vijf trainingsprogramma's

 • Gemakelijker fitness oefeningen doen dankzij de stoel 

 • Stoel is gemakkelijk te verwijderen 


Bluefin 

Meest trainingsmogelijkheden 

 • 180 intensiteit standen (uniek!)

 • Vijf trainingsprogramma's

 • Bluetooth audio en ingebouwde luidsprekers

 • Inclusief afstandsbediening 


Vibroshaper 

Meest populaire trilplaat in Nederland 

 • Inclusief handgreep (meer comfort + veiligheid: beter voor beginners + ouderen )

 • Inclusief gratis trainingsgids + voedingsschema 

 • 99 intensiteit standen 

 • Handvat is afneembaar 

Wat is een trilplaat precies en hoe werkt het precies?

In een notendop is een trilplaat een fitnessapparaat dat trillingen opwekt als je erop gaat staan. We noemen een trilplaat ook wel een power plate of trilapparaat. Deze trillingen brengen je lichaam uit balans en zorgen ervoor dat de spieren samentrekken. Als je op een trilplaat traint, trekken de spieren veel vaker samen. Het effect is dat de bloedcirculatie in het lichaam verbetert. Met een verhoogde bloedcirculatie worden meer zuren en voedingsstoffen naar de spieren getransporteerd. Het effect hiervan is dat de stofwisseling wordt gestimuleerd waardoor je sneller calorieën verbrandt. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je spieren meer energie hebben en sterker worden.

trilplaat goed voor je bloeddruk?

Waarom is een trilplaat goed bij een hoge bloeddruk.

Verschillende studies hebben aangetoond dat als je dagelijks een trilplaat gebruikt dat zeer goed is om de verharding van de slagaders te verminderen. Door de trillingen van een trilplaat worden de spieren constant aangespannen. Wanneer je er dagelijks op traint leidt het er toe dat de slagaders minder worden verhard en daardoor neemt ook je bloeddruk af.  Voor meer informatie bekijk ook deze site.

Zoals ik al eerder zij is het altijd een zeer verstandig idee om eerst je huisarts te contacteren als je een trilplaat dagelijks wilt gebruiken wanneer je een hoge bloeddruk hebt. 

Een trilplaat heeft vele gezondheidsvoordelen zoals:

 • Het flexibeler maken van je spieren
 • Dagelijks trainen op een trilplaat werkt zeer effectief om gewicht te verliezen
 • Het verminderd stress
 • Het verhoogt de botdichtheid waardoor de trilplaat ook een zeer effectief fitness apparaat is voor ouderen.
 • Het verbeterd je lichaamshouding.
 • Het zorg voor een jongere huid omdat de bloedscirculatie sterk wordt gestimuleerd en daardoor wordt de collageen product bevorderd.
 • Versterkt je immuunsysteem

Voor meer informatie verwijs ik je ook naar het artikel: de gezondheidsvoordelen van een trilplaat. In dit artikel ga ik gedetailleerder in op de gezondheidsvoordelen. Wanneer je meer te weten wilt komen voor wie een trilplaat niet geschikt is bekijk dan dit artikel.

Waarop moet je op letten bij het kopen van een trilplaat? 

Waarop moet je op letten bij het kopen van een trilplaat? 

Wanneer je er over zit te denken om een trilplaat te kopen wil je natuurlijk een juiste keuze maken. Het is daarom belangrijk om een beeld te hebben van de belangrijkste kenmerken van een trilplaat. Op die manier kan je beter bepalen aan welke eisen de trilplaat moet voldoen. Ik ga hieronder kort in op de belangrijkste functionaliteiten.

De intensiteit van de trilplaat

Een belangrijk punt waarop je moet letten is over hoeveel intensiteit standen het beschikt. Wanneer je een grotere hoeveelheid aan intensiteit standen hebt is dat een voordeel. Het pluspunt is namelijk dat je de training perfect kan laten aansluiten op je behoeften. Ik raad je daarom aan om een trilplaat te kiezen die minimaal 20 standen heeft. 

Het type bewegingen

Sommige trilplaten maken schommelende bewegingen en andere maken verticale bewegingen. De luxere modellen doen een combinatie van schommelende en verticale bewegingen.

De breedte van de trilplaat

Hoe breed een trilplaat is heeft ook een groot effect op de hoeveelheid trainingen die je op het apparaat kan uitvoeren. Mijn advies is om een brede trilplaat te kopen van minimaal 70 cm. Het grote voordeel is dat je jouw benen verder uit elkaar doen waardoor de training intenser wordt. Wanneer je een minder zware training wilt dan raad ik je aan om je benen dichter bij elkaar doen. Een ander groot voordeel van een bredere trilplaat is dat het veiliger is omdat je effectiever je lichaam in balans kan houden. 

Fitness stoel 

Bij sommige trilplaten krijg je er een fitness stoel. Op deze stoel zitten hanvattten zodat je gemakkelijker grip kan houden. De stoel heb je heel gemakkelijk binnen 1 seconde op de stoel gemonteerd. Je hebt natuurlijk ook de keuze om zonder de stoel te trainen. Ik kan je zeker aanraden om met de fitness stoel te trainen. Het pluspunt is dat je veel gemakkelijker bepaalde fitness oefeningen kan doen zoals push ups, planks en squats. 

De sterkte van de motor die in de trilplaat zit 

Een trilplaat moet natuurlijk een groot vermogen hebben vanwege de sterke en snelle trillende bewegingen. Het is daarom belangrijk om er op te letten hoe sterk de motor van de trilplaat is. Ik raad je aan om voor een model te kiezen die beschikt over een motor van minimaal 200 watt. 

Kan je de trilplaat gemakkelijk vervoeren? 

Ik kan je zeker aanraden om een trilplaat te kopen die aan de onderkant wieltjes heeft. Je kan het apparaat dan gemakkelijk verplaatsen. Je moet er mee rekening houden dat de een trilplaat gemiddeld 18 kilo weegt. Het is daarom echt een groot voordeel als het wieltjes heeft. 

Welke accessoires krijg je erbij? 

Een heel belangrijk punt waarop je moet letten is welke accessoires je erbij krijgt. Sommige accesoires zoals een complete trainingsgids en voedingschema maken echt het verschil in hoe effectief de training met de trilplaat is. Hieronder ga ik in op de belangrijkste accesoires die je bij een trilplaat kan krijgen:

 • Trainingsgids: sommige fabrikanten leveren er een trainingsgids bij. In deze gids wordt uitgebreid ingegaan op de verschillende trainingen die je kan uitvoeren. Daarnaast krijg je er vaak ook een voedingsschema bij. Trainen op een trilplaat in combinatie met een gezonde voeding helpt het beste om af te vallen en je hoge bloeddruk te verlagen. 
 • Weerstandbanden: let goed of je er weerstandbanden bij krijgt. Het beste is als deze ook in verstelbaar zijn in weerstand. Op die manier kan je de training nog meer aanpassen aan jouw wensen. 
 • Afstandsbediening: sommige fabrikanten leveren er ook een afstandsbediening bij. Ik kan je zeker aanraden om hierop te letten of je dit erbij krijgt. Het grote voordeel is dat je niet meer voorover hoeft te buigen om de instellingen aan te passen op het lcd scherm. Met de afstandsbediening kan je namelijk gemakkelijk de instellingen aanpassen zoals de intensiteit, het trainingsprogramma en de duur van de training.

Conclusie: kan je een trilplaat gebruiken bij een hoge bloeddruk?

Het is zeker mogelijk om een trilplaat te gebruiken bij een hoge bloeddruk. Het is echter altijd belangrijk om eerst contact op te nemen met je huisarts want die kan jouw hierover het beste over adviseren.

Wanneer je besluit om een trilplaat te gebruiken dan is het eerst heel belangrijk om op een lage intensiteit stand te trainen. Op die manier is de training niet super intensief en dat is belangrijk voor mensen met een hoge bloeddruk. Na de training is het ook belangrijk om je bloeddruk te checken met een bloeddrukmeter. Wanneer de bloeddruk veel te hoog is dan raad ik je aan om toch nogmaals contact op te nemen met je huisarts.

Voor meer informatie over trilplaten raad ik je ook aan om de volgende artikelen te bekijken:

Scroll naar top