Kan je door op een trilplaat te trainen fibromyalgie klachten verminderen?

Fibromyalgie is een aandoening die bij mensen pijn en ongemak veroorzaakt, waardoor sommige mensen niet meer normaal kunnen functioneren.  De pijn is met name voelbaar in de spieren en gewrichten. 

Sommige mensen die leiden aan fibromyalgie gebruiken een trilplaat om de pijn die wordt veroorzaakt door fibromyalgie te verminderen. In dit artikel gaan we uitgebreid in op de vraag wat trilplaten precies en of ze wel of niet kunnen helpen bij fibromyalgie. 

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel een goed antwoord hebt gekregen op je vraag.

Beste trilplaten van dit moment


Rock N fit 

Meest comfortabele trilplaat 

 • Inclusief fitness stoel waardoor het ook fungeert als massage apparaat 

 • Vijf trainingsprogramma's

 • Gemakelijker fitness oefeningen doen dankzij de stoel 

 • Stoel is gemakkelijk te verwijderen 


Bluefin 

Meest trainingsmogelijkheden 

 • 180 intensiteit standen (uniek!)

 • Vijf trainingsprogramma's

 • Bluetooth audio en ingebouwde luidsprekers

 • Inclusief afstandsbediening 


Vibroshaper 

Meest populaire trilplaat in Nederland 

 • Inclusief handgreep (meer comfort + veiligheid: beter voor beginners + ouderen )

 • Inclusief gratis trainingsgids + voedingsschema 

 • 99 intensiteit standen 

 • Handvat is afneembaar 

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een aandoening die wijdverspreide pijn en gevoeligheid in het lichaam veroorzaakt. Het is een chronische aandoening die meestal de spieren van het lichaam aantast en gevoeligheid en stijfheid kan veroorzaken. Het komt het meest voor in de nek, rug, schouders, heupen, knieën en enkels. Het kan ook worden aangetroffen in de handen, voeten en het gezicht.  Fibromyalgie wordt veroorzaakt door schade aan spieren en zenuwen. De meest voorkomende symptomen van fibromyalgie zijn: hoofdpijn, rug- en nekpijn, vermoeidheid en stijfheid van de spieren.  De symptomen van fibromyalgie lijken op die van andere aandoeningen en het is zeer lastig om vast te stellen. Het is dus belangrijk om een diagnose te laten stellen door een arts.

Kunnen trilplaten helpen bij het verminderen van fibromyalgie klachten? 

Onderzoek is nog veel meer nodig voordat we weten of vibratietherapie fibromyalgie kan behandelen. De studies die tot nu toe zijn gedaan zijn echter heel positief. Er zijn verschillende studies die aantonen dat whole-body vibratietraining op trilplaten kan helpen bij fibromyalgie. Hieronder gaan we in de op de belangrijkste resultaten. 

Deze studie vergeleek een 6 weken durende traditionele bewegingstherapie met een bijkomende vibratietherapie op een trilplaat om na te gaan of er een verschil was bij patiënten met Fibromyalgie.

Het programma bestond uit rekoefeningen, cardiotraining en ontspanningstechnieken, aangevuld door trillingstherapie door middel van trilplaten. De Fibromyalgie-patiënten in de studie werden vervolgens verdeeld in twee groepen, waarbij een van de groepen alleen de traditionele therapieën kreeg, terwijl de andere groep dezelfde therapieën kreeg voorgeschreven in combinatie met vibratietherapie op een trilplaat. 

Na afloop van het zes weken durende programma evalueerden de patiënten hoeveel pijn, stijfheid en vermoeidheid ze ondervonden.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen uit de tweede groep minder pijnklachten ervaarden. Het gaat hierbij dus om de groep die naast traditionele training ook massage en vibratie therapie kreeg. De hoofdreden is omdat het een ontspannend effect heeft op het zenuwstelsel en de spieren. De tweede groep ervaarde vooral minder pijnklachten rondom de rug. Uit het onderzoek blijkt dat trilplaten alleen helpen bij een lage intensiteit stand. Bij een hoge intensiteit werken trilplaten juist zeker niet bij het verminderen van fibromyalgie klachten.

Afgezien van deze studie zijn er andere soorten onderzoek die in principe dezelfde resultaten laten zien. Op basis van deze studies kunnen we concluderen dat vibratietherapie met behulp van vibratieplaten kan helpen sommige symptomen van Fibromyalgie te verlichten.

Wat is een trilplaat precies en hoe werkt het? 

Fitness trilplaten zijn geweldige machines die mensen helpen in vorm te blijven. Ze werken door het creëren van een intense vibratie die door uw lichaam gevoeld kan worden. De vibrerende werking helpt uw spieren aan te sterken, terwijl de trillingen uw energieniveau verhogen.

De trillingen van de plaat worden doorgegeven via uw spieren en pezen. De trillingen verhogen de spanning in uw spieren, waardoor ze samentrekken. Deze samentrekking verhoogt de bloedtoevoer en maakt je spieren sterker. Wanneer je dagelijks op een trilplaat traint heeft dat vele voordelen: 

 • Hogere bloedscirculatie
 • Meer energie in je benen en voeten
 • Sterkere spieren en gewrichten
 • Hogere botdichtheid
 • Gewicht verliezen
 • Stress verminderen

Klik op deze links als je meer wilt weten over de nadelen en mogelijke gevaren van een trilplaat

Conclusie 

Trilplaten zijn een goede manier om mensen te helpen die lijden aan Fibromyalgie-pijn. Trilplaten zijn veilig en effectief en kunnen helpen de intensiteit van de pijn en spierspasmen te verminderen. Ze verminderen de meeste andere symptomen, waardoor mensen met Fibromyalgie een betere levenskwaliteit kunnen hebben.

Scroll naar top