Thaise massage therapie

De Thaise massage behoort tot één van de meest populaire massages ter wereld. Het is ook niet zo verwonderlijk want dit type massage is zeer effectief bij verschillende soorten lichamelijke en mentale gezondheidsklachten. Het verbeterd bijvoorbeeld je lichaamshouding, geeft je extra energie en het werkt effectief bij het verminderen van stress.

In dit artikel ga ik uitgebreid in op thaise massages. Ik ga onder andere in op wat deze massage precies inhoud en wat de voordelen ervan zijn. Ik wens je veel plezier met het lezen van dit artikel.

What is een thaise massage?

Wat is een Thaise massage?

De Thaise massage wordt al meer dan 2000 jaar beoefend en combineert acupressuurtechnieken met yoga-achtige strekkingen om de spierspanning te helpen verlichten en de bloedcirculatie in het hele lichaam te verbeteren.

Een thaise massagetherapeut gebruikt zijn of haar handen, knieën, benen en voeten als ze druk uitoefenen op spieren en gewrichten van het lichaam om die delen te rekken die gestrekt moeten worden. Dit helpt de soepelheid te vergroten terwijl ook de energie (of chi) vrijer door je lichaam kan stromen. Een combinatie van verschillende andere handelingen zoals trekken, duwen, grijpen en schudden leiden tot een algemeen verbeterd welzijn van het organisme door spanningen los te maken uit alle inwendige organen, waaronder de nieren, lever en de dikke darm.

Wat gebeurt er tijdens thaise massages? 

Tijdens thaise massages gebruiken therapeuten rek- en drukoefeningen langs energiemeridianen die verschillende delen van het lichaam met elkaar verbinden. De strekkingen stimuleren de spieren om dieper in het weefsel samen te trekken waardoor energieblokades worden opgeheven en de spanning afneemt. Je zult na de massage merken dat je spieren veel minder gespannen zijn. Daarnaast voelen de meeste mensen zich na de thaise behandelling ook veel rustiger en minder gespannen.

De geschiedenis van de Thaise massage

In Thailand worden Thaise Massages al duizenden jaren beoefend. Men gelooft dat Thaise Massage meer dan 2500 jaar geleden ontwikkeld werd door Jivaka Kumar Bhaccha ( Shivago Kompara ) een vriend van de Boeddha die een enorme kennis van de geneeskunde had. Shivago wordt door de meeste Thaise genezers beschouwd als de uitvinder van de Thaise traditionele geneeskunde. Hij wordt ook de “Vader Dokter” genoemd en de Thaise genezer praktiseert de ethiek van het danken aan de Vader Dokter vóór en na de massage.

In Thailand staat de Thaise massage bekend als nuam phu sai (น้ำผ่ regio), en in India noemen ze het “raja yoga” De thaise massage integreert verschillende geneesstijlen zoals ayurveda of traditionele Chinese geneeskunde om de algemene gezondheid en het welzijn te bevorderen door het harmoniseren van lichaamssystemen door symmetrische bewegingen.

Verschillende soorten thaise massages:

 • Traditionele thaise massage: de traditionele thaise massage is een klassieke thaise thalassotherapie behandeling, de thaise versie van een Indiase Ayurvedische of Chinese Tui Na massage. De cliënt draagt comfortabele loszittende kleding en ligt op een matje op de grond terwijl de therapeut zachte druk uitoefent op acupressuurpunten langs de energiemeridianen om de doorbloeding te stimuleren en spanningen in het hele lichaam los te laten.
 • Thaise voetmassage: is een traditionele thaise thalassotherapie behandeling. Thaise voetmassage of reflexologie werkt op de drukpunten van je voeten om de energiestroom door het hele lichaam te verbeteren en het beïnvloedt tegelijkertijd de hele fysieke, mentale en emotionele toestand van een individu.
 • Thaise olie massage: is een thalassotherapiebehandeling waarbij warme kokos- of sesamolie wordt gebruikt om het hele lichaam te ontspannen en de spanning in de spieren weg te nemen. Deze thalassotherapie behandeling kan zowel voor mannen als vrouwen worden gebruikt, het kalmeert de geest en ontspant tegelijkertijd de spieren zodat u zich verjongd voelt na het ontvangen van dit type thaise.

Hoe vindt ik de juiste massage therapeut die een goede thaise massage kan uitvoeren:

 • Google maps reviews: lees de reviews van thaise massage therapeuten op Google maps en neem contact op met degene met de meeste positieve recensies.
 • Check de locatie: het is het beste een thaise massagetherapeut te vinden die dicht bij je in de buurt werkt, want de transportkosten zullen hoger zijn voor masseurs die ver weg van je woonplaats wonen
 • Neem contact op over de beschikbaarheid en vertel je verwachtingen: Je kunt rechtstreeks contact opnemen met therapeuten en vragen of ze in de nabije toekomst een opening hebben. Het is het beste om duidelijk te zijn over wat je verwacht en hun beschikbaarheid na te gaan.
 • Vergelijk de prijzen: massagetherapeuten bieden meestal massages aan voor verschillende prijzen. Vergelijk zeker de prijzen en zoek naar thaise massage therapeuten die massages aanbieden tegen een betaalbare prijs.
 • Vrienden + familie: mijn advies is om vrienden en familie te vragen of zij goede ervaringen met een goede massagesalon. Ze zullen je altijd een eerlijk advies geven.

De voordelen van een Thaise massage?

Hieronder ga ik in op de belangrijkste voordelen van thaise massages.

Een thaise massage helpt bij het verminderen van stress

Stress verminderen 

Een thaise massage kan stress verminderen omdat het de cortisolspiegel verlaagt. Cortisol is het belangrijkste stresshormoon van het lichaam, dat ons helpt om in de vecht- of vluchtmodus te gaan als we onder druk staan. Wanneer we teveel stress hormonen in ons lichaam hebben dan voelt het aan alsof we constant onder druk staan en dat is niet gezond.

De cortisol spiegel wordt door een massage verlaagd door het parasympatisch zenuwstelsel stimuleren om tot rust te komen. Het parasympatisch zenuwstelsel is verantwoordelijk voor het kalmeren van ons lichaam als we onder stress staan. Op die manier helpt een massage bij het verminderen van stress.

Het verhoogt de bloedsomloop 

Een thaise massage verhoogt de bloedsomloop, dit helpt de kans op trombose te verminderen en vermindert ook pijn in gewrichten. De strekkende bewegingen stimuleren de spieren, waardoor ze dieper in het weefsel samentrekken en er meer zuurstofrijk bloed kan stromen. Op die manier helpt deze massage bij het verbeteren van de bloedsomloop.

Verminderen van spierspanning

Door een slechte houding of omdat we opgekropte emoties vasthouden kunnen spieren constant onder spanning komen te staan. Het leidt tot gezondheidsklachten zoals nek en rugpijn. Een thaise massage is heel effectief om deze spanningen los te maken. Tijdens massage wordt er druk gezet op de drukpunten van de energiemeridianen. De energiemeridianen staan in connectie met alle organen van het lichaam. Door druk te zetten op deze energiepunten wordt de spierspanning los gemaakt, zodat je je al na één sessie weer ontspannen voelt! Daarnaast worden gifstoffen uit de energiebanen afgevoerd waardoor de energie weer vrij door energiebanen kan stromen. Het zorgt er ook dat de spierspanning afneemt.

Meer energie krijgen

Je krijgt er meer energie van

Veel mensen ervaren een toename van energie na een thaise massage. De reden hiervoor is dat thaise massages je lichaam helpen om stress en gifstoffen uit het weefsel los te laten en dat zorgt voor een energiek gevoel. Tijdens een massage maakt je lichaam daarnaast serotonine vrij. Het staat bekend als het gelukshormoon en het werkt als een natuurlijk anti-depressivum in ons lichaam. Door dit hormoon wordt een gelukkig gevoel opgewekt en je krijgt er extra positieve energie van.

Het zorgt voor een betere nachtrust

Een thaise massage is heel ontspannend en dat heeft een positief effect op je slaap. Als je je gespannen, gestrest of angstig voelt kan het moeilijk zijn om in slaap te vallen. Een massage helpt hierbij. Tijdens de massage maken je hersenen namelijk serontine hormonen aan. Het zijn hormonen waarvan je rustiger en relaxter wordt. Na de massage zul je opmerken dat je minder gestresst bent en daardoor kan je dus ook beter slapen.

Hoofdpijn verminderen.

Een thaise massage kan hoofdpijn verminderen omdat het helpt spierspanning los te maken. Als je veel stress en angst ervaart zet dit je spieren onder voortdurende druk en juist dit veroorzaakt spanning. Het wordt ook wel ‘spanningshoofdpijn’ genoemd. Een massage vermindert de spierspanning waardoor de hoofdpijn afneemt.

Daarnaast worden tijdens de massage endorfine hormonen aangemaakt. We noemen dit ook wel natuurlijk pijnstillers. Door de aanmaak van deze hormonen neemt de pijn in je lichaam ook af. De hoofdpijn zal dankzij de productie van deze hormonen dus ook afnemen. Voor meer informatie over hoe massages kunnen helpen bij het verminderen verwijs ik je ook graag door naar dit artikel.

Spanningshoofdpijn

Het verminderd spierpijn

Met thaise massages kun je spierpijn in je rug, schouders of benen verminderen. Het komt doordat de bloedsomloop wordt verhoogd doordat de gespannen spieren worden losgemaakt. Het effect is dat opgekropte gifstoffen uit het lichaam worden afgevoerd en daardoor neemt ook de spierpijn af.

Verbeteren van de sportprestaties

Een thaise massage kan je sportprestaties helpen verbeteren omdat tijdens de therapie melkzuur uit de spieren wordt weggespoeld. Juist dit  is heel belangrijk voor mensen die aan zware lichamelijke activiteit of sport doen, omdat hun lichaam na de training veel melkzuur heeft opgebouwd. Het is ook heel nuttig vóór een wedstrijd als je je atletisch vermogen wilt vergroten.

Artritis klachten verminderen

Een thaise massage helpt bij artritis

Chronische ontsteking van gewrichten leidt tot stijfheid en zwelling. Het heeft een negatief effect op de flexibiliteit van het lichaam waardoor het lastiger is om te bewegen. Een thaise massage helpt de chronische ontsteking door artritis te verminderen en ook de gewrichtspijn te verminderen, waardoor mensen die aan reuma of artrose lijden weer een betere mobiliteit krijgen. In dit geval vermindert de massage ook de spanning op de aangetaste delen van de lichaam, wat stijfheid en zwelling verminderd.

Thaise massage therapie helpt bij rugpijn, schouder en nekklachten.

Pijn in de onderrug wordt veroorzaakt door een aantal factoren: fysieke belasting, slechte lichaamshouding en stress. Tijdens de massage zorgt de therapeut ervoor dat de spanning in de spieren en gewrichten wordt verminderd. Het helpt om de sstrakke onderrugspieren te laten ontspannen die pijn in de onderrug kunnen veroorzaken.

De massage helpt ook bij het verlichten van gespannen nek- en schoudergebieden die voorkomen dat u uw lichaam in juiste uitlijning. Na verloop van tijd kunnen thaise massages helpen om de spieren in de onderrug te versterken zodat rugpijn wordt voorkomen.

Parkinson pijnklachten verminderen

Parkison pijnklachten verminderen

Mensen die aan de ziekte van Parkinson lijden hebben trillingen in hun lichaam die erger kunnen worden als ze onder stress staan. Een thaise massage is heel effectief om de spieren te ontspannen, zodat je minder spanning voelt waardoor de trillingen afnemen.

Het verbeteren van de lichaamshouding 

De flexibiliteit en houding worden door thaise massages verbeterd. De strekkende bewegingen stimuleren de spieren, waardoor ze dieper in het weefsel samentrekken en meer zuurstofrijk bloed laten stromen. Op deze manier helpt de massage je lichaamshouding te verbeteren

Het maakt je huid jonger (anti cellulitis)

Cellulitis ontstaat wanneer vetcellen op verschillende plaatsen onder je huid worden opgeslagen in plaats van gelijkmatig over het hele lichaam. Als deze vetcellen zich gaan verplaatsen veroorzaakt dat bulten of bobbels onder je huid die een “sinaasappelhuid” tot gevolg hebben. Een thaise massage stimuleert de lymfedrainage zodat eventuele gifstoffen zowel als overtollig water uit diep inwendige vetweefsels veel gemakkelijker vrijkomen dan voorheen, met als resultaat een gladder uitziende huid.

Voorbereiden op de massage

Hoe kan ik mij voorbereiden op een thaise massage?

Hieronder gaan we kort in op hoe je jezelf kan voorbereiden op een thaise massage.

 • Niet eten: het is beter als je een paar uur van te voren niet eet. De reden is omdat het ongeveer drie uur duurt voor je voedsel verteerd is. Wanneer je gaat eten voor de massage kan dit een opgeblazen gevoel geven.
 • Drink niet: het is ook verstandig om vóór de massage niet te drinken, want de de massage omvat technieken waarbij je lichaamsgewicht op je buik moet rusten. Wanneer je te veel water gedronken hebt kan het ongemakkelijk voelen als je op de grond gaat liggen.
 • Zorg dat je comfortabele kleren draagt: de reden is omdat de thaise massage een erg actieve massage en het is dus verstandig om losse, en comfortabele kleren te dragen.
 • Doe rek en strekoefeningen: dit helpt je om je spierflexibiliteit te vergroten en het helpt ook bij de voorbereiding op de massage. Het is het beste om dit ongeveer een half uur voor de thaise massage sessie te doen.
Thaise massage vs westerse massages

Op welke manier is de Thaise massage dan andere massages?

Hieronder gaan in op de belangrijkste verschillen van thaise massages in vergelijking met andere massage therapieën.

 • Bij een Thaise massage lig je op de vloer en niet op een tafel. De reden is omdat de deze massage met de handen en voeten wordt uitgevoerd. Daarnaast moet je bij dit type massage ook je hele lichaam bewegen en zeer vergelijkbaar met yoga bewegingen. Het betekent dat deze massage beweeglijker is dan andere massages.
 • Bij een thaise behandeling worden geen oliën gebruikt zoals bij de meeste andere massages.
 • Een thaise massage is een diepe en actieve stretching. Het betekent dat deze massage lichamelijk veeleisender zijn dan andere populaire therapieën zoals Shiatsu of Ayurvedische behandelingen. De thaise therapie is een behandeling waarbij je tijdens de sessie actief bezig bent.
 • Bij deze massage is de ontvanger altijd volledig gekleed. Het heeft een positief effect op je mentale gemoedsrust omdat je je geen zorgen hoeft te maken over hoe je eruit ziet, in tegenstelling tot andere behandelingen waar men naakt of bijna naakt moet zijn omdat er olie gebruikt wordt .

Op deze punten zie je de belangrijkste verschillen tussen thaise massage en andere vormen van therapie.

Voor welke mensen is een thaise massage geschikt?

De thaise massage is geschikt voor iedereen die last heeft van spierspanning of stijfheid in het lichaam. Ook sporters kunnen baat hebben bij deze massage, want deze vorm van massage helpt om blessures te voorkomen en om sneller te herstellen na een zware training.

Atleten zijn niet de enigen die baat hebben bij dit type massage; iedereen die lijdt aan rugpijn, knieklachten, migraine, hoge bloeddruk of zelfs stress-gerelateerde kwalen. Het verbetert de bloedsomloop door de doorstroming door de energiemeridianen in ons lichaam te stimuleren met behulp van acupressuurpunten die gebaseerd zijn op de principes van de traditionele Chinese geneeskunde. Daarnaast wordt er veel gebruik gemaakt van yoga houdingen die als doel hebben om de gespannen gewrichten rekken.

Scroll naar top