Rugpijn tijdens het ademhalen: wat kan ik er tegen doen en wat zijn de oorzaken?

In dit artikel wordt ingegaan op het probleem van rugpijn bij het inademen. Rugpijn is een veel voorkomende aandoening en kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder een slechte houding, spierspanning, en ademhalingsproblemen. Diep inademen kan druk op de wervelkolom veroorzaken en de bloedtoevoer naar de rug verminderen. Dit kan leiden tot rugpijn.

Hieronder enkele oorzaken waarom je rugpijn kan hebben tijdens het ademenhalen:

  • Slechte lichaamshouding
  • Spierspanning
  • Longontsteking
  • Hernia
  • Obesitas
  • Stress

In dit artikel bespreken we enkele tips over hoe u rugpijn bij het inademen kunt voorkomen en wat de oorzaken ervan zijn. We hopen dat deze tips u zullen helpen om klachtenvrij te blijven.

Hoe kan je rugpijn tijdens het ademhalen verminderen en oplossen:

In dit deel van het artikel gaan we kort in op wat je kan doen om de klachten sterk te verminderen als je rugpijn ondervindt tijdens het ademenhalen.

Vind het beste rugmassage apparaat wat het beste bij jouw past

Koop een massage apparaat

Een massagekussen, of massagepistool, kan helpen bij het verminderen van rugpijn tijdens het ademen. De massage helpt de bloedcirculatie te verhogen en endorfines vrij te maken, wat natuurlijke pijnstillers zijn. Massage ontspant ook de spieren en verlicht spanning. Voor meer informatie bekijk ook dit artikel over het beste rugmassage apparaat

Bekijk de beste rugmassage apparaten om rugpijn te verminderen

Rek en strek oefeningen

Rekoefeningen kunnen helpen om rugpijn te verminderen door de flexibiliteit en het bewegingsbereik in de wervelkolom en spieren te verbeteren. Als het correct wordt gedaan, kan rekken ook helpen om de houding en uitlijning te verbeteren. Diep ademhalen tijdens het strekken kan ook helpen om het lichaam te ontspannen en spanning los te laten.

Een massage helpt bij stress en hoofdpijn

Stress verminderen

Wanneer stress de oorzaak is van rugpijn dan is het belangrijk om stress te verminderen. Wat maakt jouw ontspannen en rustig? Het is een belangrijke vraag die je aan jezelf kan stellen. Meditatie, sporten en een goed boek lezen kunnen bijvoorbeeld goed helpen om stress te verminderen en daarmee ook de rugpijn.

Wat kan rugpijn veroorzaken tijdens het inademen:

Hieronder gaan we kort in op de belangrijkste oorzaken die rugpijn kunnnen veroorzaken als je inadement.

Spierspanning

Wanneer we inademen, kunnen de longen druk uitoefenen op de wervelkolom, wat een verrekking van de spieren veroorzaakt. Deze spierspanning kan pijn in de rug veroorzaken, omdat er druk op de wervelkolom wordt uitgeoefend.

Behandeling:

Als u rugpijn ervaart tijdens het inademen, kunt u dit behandelen de gespannen spier met oefeningen te rekken. U kunt ook proberen de druk op de wervelkolom te verminderen door niet diep te ademen en uw handen op uw onderrug te laten rusten.

Stress

Wanneer we inademen, trekt ons middenrif samen en beweegt naar beneden. Dit vergroot het volume van de borstholte en veroorzaakt een afname van de luchtdruk. De lucht stroomt vervolgens de longen in om de druk gelijk te maken. Deze actie zet ook druk op de wervelkolom. Als we gestrest zijn, wordt onze ademhaling oppervlakkig en worden onze schouders gespannen, wat kan leiden tot pijn in de bovenrug en nek.

Pleuritis

Een andere oorzaak van rugpijn bij het inademen is pleuritis. Pleuritis is een ontsteking van het borstvlies, de beschermende laag van de longen. Deze ontsteking kan pijn op de borst en kortademigheid veroorzaken doordat de luchtstroom naar de longen wordt belemmerd. Diep inademen kan pleuritis ook verergeren.

Bekijk de beste rugmassage apparaten om rugpijn te verminderen

Obesitas

Obesitas kan om verschillende redenen de oorzaak zijn van rugpijn tijdens het inademen. Ten eerste kan obesitas leiden tot een toename van het aantal vetcellen in het lichaam. Deze vetcellen kunnen de wervelkolom en zenuwen samendrukken, wat tot pijn leidt. Ten tweede kan obesitas ook ontstekingen in de gewrichten en spieren veroorzaken, wat kan leiden tot pijn. Ten slotte hebben zwaarlijvige personen meer kans op een slechte houding, wat de rug kan belasten en tot pijn kan leiden.

Slechte slaaphouding

Er zijn een paar redenen waarom een slechte slaaphouding de oorzaak kan zijn van rugpijn bij het inademen. Ten eerste, als je in een ongemakkelijke houding slaapt, kunnen je spieren en gewrichtsbanden gespannen raken. Dit kan leiden tot pijn en ontstekingen in de rug. Bovendien kan slapen in een ongemakkelijke houding druk uitoefenen op de wervelkolom, wat ook tot pijn kan leiden.

Longkanker

Longkanker kan rugpijn veroorzaken bij het inademen, omdat de kankergezwellen op de zenuwen in de borst en rug kunnen drukken. De druk op deze zenuwen kan pijn veroorzaken die door de rug uitstraalt. In sommige gevallen kunnen de kankergezwellen ook ontstekingen en zwellingen veroorzaken, wat ook kan leiden tot rugpijn.

Hernia

Een hernia kan bij het inademen rugpijn veroorzaken omdat het middenrif samentrekt en druk uitoefent op de hernia, wat pijn kan veroorzaken. Bovendien kan de hernia op zenuwen in de rug drukken, wat ook pijn kan veroorzaken.

Bekijk de beste rugmassage apparaten om rugpijn te verminderen

Longontsteking

Longontsteking is een aandoening die wordt veroorzaakt door een infectie in de longen. De infectie kan ervoor zorgen dat de longen zich met vocht vullen en ontstoken raken. Dit kan leiden tot pijn op de borst en rug bij het inademen. Longontsteking kan ook andere symptomen veroorzaken, zoals koorts, hoesten en ademhalingsmoeilijkheden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top