Pijn in de bovenrug door stress. Hoe kom je er vanaf? Lees mijn tips over hoge rugpijn.

Ken je dat dat gevoel dat je sochends wakker wordt met veel pijn in de bovenrug? Stress kan een enorme impact hebben op uw rug waardoor je last kan krijgen van pijn in de bovenrug. 

Als u zich gestrest voelt, reageert uw lichaam door veel stresshormonen te produceren, zoals cortisol en adrenaline. Het leidt tot ontstekingen in de wervelkolom die na verloop van tijd de ligamenten, tussenwervelschijven en spieren kunnen beschadigen. Op die manier ontstaat hoge rugpij.

In dit artikel laat ik je de exacte stappen zien die je kunt nemen om pijn in de bovenrug door stress te verminderen. 

Dus als je je eindelijk weer jezelf wilt voelen, lees dan verder…

Pijn in bovenrug door stress

1. Wat is stress en hoe ontstaat het? 

Over het geheel genomen is stress geen slechte zaak. Het helpt je om voorbereid te zijn op gevaar of op iets goeds. Het stimuleert je ook en maakt je alerter. Wanneer stress echter buitensporig wordt, kan het schadelijk voor je zijn. Het kan namelijk transformeren in chronsiche stress en dat betekend dat je lichaam contstant onder druk zet. Stress kan veel negatieve effecten hebben op je lichaam zoals het veroorzaken van depressies, het immuunsysteem zwaker maken, hogere bloeddruk en je kan er slecht door slapen.  

2.Waarom heb je pijn in de bovenrug door stress? 

Wanneer we stress ervaren, worden onze bijnieren aangezet tot het vrijgeven van cortisol, een hormoon dat het lichaam helpt te reageren op stress. Het hormoon zorgt ervoor dat je lichaam in status van alertheid wordt gebracht. Wanneer het lichaam echter voortdurend onder stress staat, blijft het cortisolniveau in het lichaam hoog. Het leidt tot spierspanning, stijfheid en ontstekkingen in de bovenrug. De rug is waar de meeste stress vandaan komt.  Door stress worden de spieren die de wervelkolom ondersteunen gespannen. Het effect is dat de rug niet correct is uitgelijnd en dat veroorzaakt pijn. Het lichaam wil dit corrigeren door de wervelkolom in lijn te brengen, maar de spanning blijft. Op die manier zorgt stress er dus voor dat je pijn in de bovenrug krijgt.

3. Hoe kan je pijn in de bovenrug door stress verminderen?

Hieronder geef ik je een aantal tips over hoe je hoge rugpijn kan verminderen en voorkomen. 

Schouders masseren

3.1 Gebruik een rugmassage apparaat

Eén van de beste manieren om van hoge rugpijn af te komen is door regelmatig gebruik te maken van een rugmassage appparaat. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten rugmassage apparaten zoals een massagekussen, massage gun en massage mat. De werking van alle apparaaten is eigenlijk hetzelfde. De massagekoppen die in dit apparaat zitten maken ronddraaiende bewegingen. Op die manier immiteren zij een specifieke massage zoals een shiatsu of kneedmassage.

Door de massage bewegingen worden de gespannen rugspieren weer helemaal losgemaakt. Het effect daarvan is ook dat de bloedsomloop in de rug wordt verhoogd. Belangrijke zuurstoffen en voedingstoffen kunnen de rugspieren bereiken waardoor de pijn in de rug sterk afneemt. Daarnaast helpt een rugmassage apparaat ook zeer effectief bij het verminderen van stress. Tijdens de massage worden er endorfine hormonen aangemaakt. Deze hormonen zorgen ervoor dat je rustiger wordt.

Voor meer informatie bekijk dan ook eens de rugmassage apparaat adviesgids.

3.2 Meditatie:

Meditatie kan u helpen om bovenrugpijn te verminderen en te voorkomen dat het terugkomt. Meditatie helpt bij het ontspannen van uw geest en lichaam, en dit helpt voorkomen dat rugpijn opnieuw optreedt. Het vermindert ook stress, wat een belangrijke oorzaak van rugpijn is. Daarom kunt u meditatie proberen om verlichting van rugpijn te krijgen.

3.3 Yoga:

Yoga is een geweldige oefening voor uw lichaam en geest. Het is niet alleen goed voor het ruggengraat, maar helpt ook bij andere problemen die rugpijn kunnen veroorzaken, zoals een slechte houding. Het is dus het beste om met yoga te beginnen als u rugklachten heeft, en u zult na een paar maanden regelmatig oefenen al resultaten zien.

3.4 Voldoende lichaamsbeweging 

Als u last heeft van rugpijn, is het raadzaam ten minste een half uur per dag te bewegen, bij voorkeur ‘s ochtends. Lichaamsbeweging verbetert de doorbloeding van uw wervelkolom en vermindert stress en spierspanning, waardoor rugpijn wordt voorkomen.

3.5 Gezond eten 

Gezond eten vermindert rugpijn omdat het u helpt het risico op constipatie te vermijden, wat vaak leidt tot ernstige ontstekingen. Deze ontsteking kan op haar beurt leiden tot een verlies van spierkracht en verminderde mobiliteit. Dit is ook de reden waarom de meeste mensen met rugklachten heel voorzichtig moeten zijn met hun dieet.

3.6 Slaap met een kussen onder je knieën

Door te slapen met een kussen onder uw knieën, kunt u rugpijn verminderen omdat uw wervelkolom beter wordt uitgelijnd. Het effect is dat uw rug beter wordt ondersteund. Dit voorkomt dat uw ruggengraat wordt gebogen tijdens het slapen en kan zelfs snurken helpen voorkomen.

3.7 Verhoog je calcium en vitamine d  

Calcium en vitamine D zijn essentieel voor de ontwikkeling en het onderhoud van de botten. Het is daarom belangrijk dat u er dagelijks voldoende van binnenkrijgt. Het wordt aanbevolgen om dagelijks ongeveer 800 mg calcium en 1000 IE vitamine D binnen te krijgen.

3.8 Gebruik ijs 

IJs helpt bij het verminderen van rugpijn door te helpen de ontsteking te verminderen. Het helpt ook de zwelling in het getroffen gebied te verminderen.

3.9 Neem een warme douche 

Eénvan de gemakkelijkste manieren om bovenrugpijn te verminderen is door een warme douche te nemen. Het vermindert niet alleen uw stressniveau, maar het vermindert ook de algehele pijn in uw rugspieren en gewrichten.

3.10 Een goede nachtrust helpt bij het verminderen van pijn in de bovenrug

Een goede nachtrust helpt rugpijn op twee manieren te verminderen. Ten eerste worden de spieren ontspannen en de weefsels ontspannen. Het vermindert de druk op de zenuwen en vermindert ontstekingen. Het is één van de belangrijkste redenen waarom het rugpijn helpt verlichten. Ten tweede hebben de gewrichten meer tijd om te genezen en kunnen de weefsels zichzelf herstellen. Als de spieren niet goed worden ondersteund, kunnen ze zwak en stijf worden, waardoor rugpijn ontstaat.

3.11 Een correcte houding 

Een juiste houding helpt rugpijn te verminderen door de wervelkolom in het gareel te houden, sterker te maken en door onnodige belasting van de rug te voorkomen. De reden hiervoor is dat wanneer we lang zitten of staan, onze rug de neiging heeft voorover te buigen en het gewicht van het bovenlichaam op de onderrug wordt overgebracht, wat tot rugpijn leidt.

Tips om stress te verminderen en daarmee dus ook pijn in de bovenrug. 

Stress behoort tot één van de belangrijkste oorzaken waarom mensen pijn in hun bovenrug hebben. Wanneer je veel last hebt van stress is het vooral belangrijk om veel te ontspannen. Hieronder geef ik je een aantal tips.

  • Lach hardop: veel lachen heeft verbazingwekkende stressverlagende effecten. Het is niet alleen leuk, maar het is ook goed voor je. Je hoeft niet te lachen om iemand anders. Het belangrijkste is om te lachen om jezelf. Op die manier zul je je beter voelen en zal je lichaam ook ontspannen.
  • Massage: als gevolg van stress worden de spieren in uw rug gespannen. Om deze spanning los te maken, is massage zeer effectief. Het stimuleert de bloedcirculatie en ontspant de spieren. Dit leidt tot een betere doorbloeding, wat minder zwelling en ontsteking betekent.Wanneer u pijn in de bovenrug heeft als gevolg van stress, is massage een effectieve manier om dit te verlichten. U kunt een beroep doen op een professionele massagetherapeut of u kunt bijvoorbeeld een massage apparaat kopen.
  • Probeer uit je comfortzone te komen: als je gestrest bent, heb je de neiging om in je comfortzone te blijven. Dat betekent dat je geen risico’s neemt. Als je dat wel doet, zul je je vaak beter voelen. Doe iets anders: soms is het enige wat u hoeft te doen, uw omgeving veranderen. Ga bijvoorbeeld naar een koffiehuis in plaats van thuis te blijven.
  • Probeer actief te zijn: actief zijn helpt je om stress los te laten. Mijn advies is om elke dag minimaal 30 minuten te bewegen.
  •  Doe mindfullness: het is een andere manier om stress te verlichten. Het betekent dat je aandacht schenkt aan wat er om je heen gebeurt en in het moment te leven in plaats van het verleden of in de toekomst. Zo kun je je emoties daadwerkelijk onder controle houden. 
  • Luister muziek: het luisteren naar je favoriete muziek heeft een verbazingwekkend effect op de hersenen. Dus als u gestrest bent, kan het luisteren naar goede muziek u helpen ontspannen.
  • Drink minder alchohol: alcohol kan uw stressniveau verhogen. Als u te veel drinkt, zult u zich dus meer gestrest voelen.
  • Doe meditatie oefeningen: Meditatie is een geweldige manier om stress te verminderen. Het is een eenvoudige techniek die verbazingwekkende resultaten heeft. Het stelt je in staat om je geest leeg te maken en je te concentreren op je ademhaling.      
Scroll naar top