Waar moet je op letten bij het kopen van een spijkermat?

Nadelen van een spijkermat

Je bent waarschijnlijk op deze pagina terecht gekomen omdat je ook benieuwd bent naar de nadelen van een spijkermat. Voor mijn website ontspanthuis.nl heb ik zelf vele spijkermatjes en massage apparaten getest. Op basis van mijn ervaringen vertel ik wat ik de nadelen vindt van een spijkermat in vergelijking tot een massage apparaat. Ik kan over het algemeen zeggen dat de spijkermat vele voordelen biedt maar natuurlijk ook nadelen heeft. In dit artikel ligt de focus echter op de nadelen maar natuurlijk gaan we ook in op de voordelen.

Wat is een spijkermat?

Een spijkermat is een mat waarop zich vele kleine puntjes bevinden. Vandaar dat we het een spijkermat noemen. Een andere naam voor een spijkermat is een acupressuur mat of spijkerbed. Het gebruik is heel simpel. Je gaat op de spijkermat liggen en vervolgens komen de spijkerpuntjes op de mat in aanraking met de zenuwpunten van je lichaam. Door de zenuwpunten helpt het goed bij het verminderen van rugpijn, spierpijn, nek en schouderpijn en stress (komen hier later op terug).

Nadelen van een spijkermat / acupressuur mat? 

  1. De meeste spijkermatjes bestaan spynthetische materialen, en dit kan leiden tot een allergische reactie. Het is echter wel een zeer kleine kans.
  2. De eerste keer dat u een acupressuurmat gebruikt, is het mogelijk dat uw huid geïrriteerd en rood wordt. Vooral in het begin had ik hier last van. Op een gegeven moment raakt je lichaam hieraan gewend.
  3. Een spijkermat voelt minder comfortabel aan als bijvoorbeeld een massage apparaat. Bij bijvoorbeeld een massagekussen wordt je hele lichaam heerlijk gemasseerd en het voelt ook echt super fijn aan . Daarnaast is het ook heel gezond. Met een massage apparaat bereik je eigenlijk ook hetzelfde effect namelijk het verhelpen van klachten zoals spierpijn, rugpijn, nekpijn en het verminderen van stress. Een voordeel van een spijkermat is wel dat deze een stuk goedkoper is. Voor een spijkermat betaal je gemiddeld tussen de 20 en 50 euro. Een masssage apparaat kost tussen de 50 en 200 euro.
  4. Bij sommige mensen kan een accupressuur mat leiden tot huidontstekingen. Als je een acupressuurmat wilt gebruiken dan is het belangrijk om brandwonden en huidirritatie plekken te vermijden.
  5. Mensen die een acupressuurmat willen gebruiken moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun bloedsomloop. Acupressuur beïnvloedt de bloedsomloop en daarom is het niet verstandig om een spijkermat te gebruiken als je een hoge bloeddruk hebt. Gebruik de mat ook niet als je bloeddruk pillen slikt.

Hoe helpt een spijkermat bij vele gezondheidsklachten?

Wanneer je op een spijkermat gaat liggen dan veroorzaakt de druk van de spijkerpuntjes een lichte pijn. Het effect daarvan is dat de hersenen als tegen reactie hierop endorfine hormonen gaan aanmaken. Het zijn hormonen die je gelukkiger en relaxter maken. Het worden ook wel natuurlijke pijnstillers genoemd. Door de aanmaak van deze hormonen verdwijnt het lichte pijnlijke gevoel. Deze hormonen zorgen er ook voor dat stress hormonen zoals cortisol uit het lichaam worden weggenomen. Op die manier helpt een spijkermat bij het verhelpen van stress.

Door de aanmaak van deze hormonen wordt ook de bloedsomloop in het lichaam gestimulleerd. De bloedvatten worden wijder en het effect daarvan is dat meer belangrijke zuurstoffen en voedingstoffen de spieren kunnen bereiken. Op die manier helpt een spijkermat bij vele gezondheidsklachten zoals:

  • Het verminderen van rugpijn
  • Nekpijn en schouderpijn
  • Je energieker voelen
  • Spierpijn
  • Bij het voorkomen van blesures. De spieren worden namelijk flexibeler.

Spijkermat vs massage apparaat

Om heel eerlijk te zijn vindt ik dat een massage apparaat veel ontspannender aanvoelt dan een spijkermat. Wat ik zo fijn vindt aan een massage apparaat is dat mijn spieren heerlijk worden losgemaakt en het ook echt heel fijn aanvoelt. Een spijkermat voelt met name in het begin pijnlijk en juist niet comfortabel aan. Het is juist de bedoeling omdat het lichaam als reactie hierop endorfine hormonen aanmaakt en daardoor wordt je rustiger en minder gespannen. Zowel een spijkermat als een massage apparaat zijn zeer goed in het verminderen van spierpijn, rugpijn, nek en het stimuleren van een energiek gevoel. Het grote verschil is dat een massage apparaat gewoon fijner aanvoelt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top