Beste massage gun / massage pistool

Massage gun gebruiken? Ik vertel je er alles over!

Heb je net een massage gun gekocht maar je weet niet hoe je deze moet gebruiken? Voor mensen die nog nooit een massage gun hebben gebruikt kan dit in het begin best lastig zijn. Wanneer je niet weet hoe je een massage gun op de juiste manier moet gebruiken kan dit zelfs blessures veroorzaken Ik ben daarom speciaal dit artikel geschreven.

In dit artikel leg ik je uit waarvoor je een massage gun gebruikt en hoe je deze gebruikt. Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk beter hoe je het massage pistool het beste kan gebruiken.

Andere interesante gerelateerde artikelen over massage guns:

Hoe gebruik je een massage gun om je lichaam te masseren?

Hieronder ga ik kort in op hoe je een massage gun het beste kan gebruiken. Het is met name voor mensen bedoeld die een massage gun gebruiken voor de eerste keer gebruiken.

Stap 1: lees de handleiding goed door

Lees allereerst heel goed de handleiding door als je de massage gun voor de eerste keer gebruikt. Massage guns verschillen onderling van elkaar daarom is het belangrijk om deze goed door te lezen.

Massagekoppen

Stap 2: plaats het juiste opzetkopje op de massage gun

Een massage gun wordt altijd geleverd met een aantal masasgekopjes. Elk massagekopje heeft weer een andere functie. De massagekopjes zijn speciaal gemaakt om bepaalde spiergroepen en lichaamsdelen te masseren zoals de wervelkolom.

De volgende stap is dus om te bepalen welk massagekopje je op de massage gun gaat gebruiken. Om dit te bepalen moet je eerst weten welke spiergroepen en lichaamsdelen je wilt masseren.

In de afbeelding hiernaast zie je een overzicht van de verschillende opzetkopjes en waarvoor je deze gebruikt.

Wanneer je nog geen massage gun hebt gekocht raad ik je altijd aan om een massage gun te kopen die wordt geleverd met minimaal zes kopjes. Juiste de verschillende massage kopjes maken het verschil in hoe goed de massage is.

Stap 3: zet de massage gun aan en selecteer de juiste intensiteit

Wanneer je het massagekopje op de massage gun hebt geplaatst dan zet je het toestel aan. Vervolgens begin je altijd met een lage intensiteit zodat de spieren eraan kunnen wennen. De intensiteit kan je gedurende de massage ophogen.

Wanneer je last hebt van hevige spierpijn dan raad ik je aan om een hogere intensiteit in te stellen. Wanneer je graag een meer ontspannende massage wil dan is mijn advies om een lagere intensiteit te kiezen.

Wanneer je merkt dat de massage te hard en zelfs pijnlijk aanvoelt dan adviseer ik je om de intensiteit te verlagen. Een te krachtige massage kan nadellig werken omdat ze dan schade kunnen toebrengen aan spieren en gewrichten.

Immuunsysteem verbeteren

Stap 4: plaats deze massage gun op de spiergroepen die je wilt masseren

Je houdt het massage pistool stevig vast en je plaatst deze op de spiergroep / lichaamsdeel wat je wilt masseren. Je hoeft zelf geen druk te zetten want de behandeling die de massage pistool geeft is al meer dan krachtig genoeg. Vervolgens beweeg je het apparaat over de spiergroep die je wilt masseren. Het is belangrijk om een langzame en gelijkmatige beweging te maken om het optimale effect te bereiken. Als maatstaf kan je aanhouden dat de beweging ongeveer 1 cm per 1 tot 2 seconden moet zijn.

Langzame bewegingen zijn belangrijk omdat je de massage gun genoeg tijd moet geven om de spieren te masseren en los te maken.

Wanneer je voelt dat je een spierknoop raakt dan is het belangrijk om de massage gun voor 20 tot 30 seconden te laten rusten. Je moet het de tijd geven om de triggerpoints goed los te maken.

Omdat een massage gun zo krachtig is kan je elk lichaamsdeel binnen 30 tot 60 seconden masseren. Je hoeft een massage gun dus eigenlijk nooit langer te gebruiken dan 10 minuten.

Hoe lang kan je een massage gun gebruiken?

Het hangt maar net af van de situatie. Wanneer je veel spierknopen hebt dan duurt de massage wat langer. In het algemeen kunnen we zeggen dat je elke spiergroep minimaal 15 seconden en maximaal 2 minuten dient te masseren.

Als je de massage gun voor het sporten gebruikt dan raad ik je aan om elke spiergroep 30 seconden te masseren. De spieren worden dan voldoende gemasseerd zodat ze wakker worden.

Tijdens een sportsessie kan je ook de spieren masseren. Het is dan aan te raden om elke spiergroep voor 15 seconden te masseren. Het zal de spieren voldoende energie geven zodat je langer en met meer intensiteit kan door kan sporten.

Na de trainingsessie raad ik je aan om de pijnlijke en vermoeide spieren te masseren voor ongeveer 2 minuten. Focus je op de spieren die je tijdens de trainingssessie intensief hebt gebruikt.

Beste massage gun / massage pistool

Waarvoor gebruik je een massage gun?

Een massage gun kan je gebruiken voor verschillende doeleinden. Ik ga hieronder in op de belangrijkste doeleinden waarvoor je een massage pistool kan gebruiken.

Een massage gun gebruiken na een trainingsessie :

Een massage gun herstelt je spieren sneller omdat het de doorbloeding in het lichaam wordt bevorderd. Hierdoor wordt er meer zuurstof naar de spieren vervoerd en dat zorgt ervoor dat de spierpijn verdwijnt.

Ik adviseer je om een massage gun een 5 tot 10 minuten na het sporten te gebruiken. Mijn advies is dan om gericht de spiergroepen te masseren die je tijdens de trainingsessie intensief hebt gebruikt.

Wanneer je opmerkt dat de massage pijnlijk aanvoelt dan doe je er verstandig aan om de intensiteit van de massage te verlagen.

Een massage pistool gebruiken voor een trainingsessie

Een massage gun kan je heel goed gebruiken om je sportprestaties te verbeteren. Het werkt eigenlijk heel eenvoudig.
Wanneer je tien minuten voor het sporten de massage gun gebruikt dan worden de spieren opgewarmd. Mijn advies is om elke spiergroep maximaal 30 seconden. Het maakt de spieren wakker en klaar voor de training.

Tijdens deze massage worden spiervezels losgemaakt en dat bevorderd de flexibiliteit verbeterd. Dankzij de betere flexibiliteit ontstaan er ook veel minder snel spierknopen tijdens het sporten. Spierknopen veroorzaken juist spierpijn en hebben ook een nadelig effect op de sportprestaties. Door een massage gun te gebruiken voor het sporten bevorder je dus de sportprestaties.

Daarnaast voorkom je ook blesures omdat de spieren elastischer zijn en dus beter tegen een stootje kunnen.

Gebruiken om tot rust te komen en stress te verminderen

Ken je dat gevoel dat je na een lange dag werken veel mentale spanning voelt? Een massage gun kan je heel goed gebruiken om mentale stress te verminderen.

Door de klopbewegingen die een massage gun maakt worden de gespannen spieren losgemaakt. Als direct resultaat daarvan komt ook het zenuwstelsel tot rust. Het resulteert erin dat je minder impulsen hebt en juist dat zorgt ervoor dat je echt tot rust komt.

Wanneer je spieren worden gemasseerd maken de hersenen ook endorfine hormonen aan. Het hormoon wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Door de aanmaak van deze hormonen wordt je rustiger en ga je alles vanuit een meer positief perspectief.

Op die manier kan je dus een massage gun gebruiken om stress te verminderen.

Gebruiken voor het slapen gaan

Waarvoor je een massage gun ook kan gebruiken is om sneller in slaap te vallen. Voor het beste resultaat raad ik je aan om een massage gun te gebruiken 30 minuten voordat je naar bed gaat. Voor het beste resultaat raad ik je aan om een lagere intensiteit stand te selecteren.

Je zult merken dat je tijdens de massage helemaal tot rust komt. Je hersenen maken tijdens de massage ook serotonine en melatonine hormonen aan. Het wordt ook wel het slaaphormoon genoemd. Door de aanmaak van deze hormonen wordt je relaxt en kan je gemakkelijker in slaap vallen.

Wat kan je het beste doen na het gebruik van een massage gun?

Na een massage zijn jouw spieren behoorlijk gevoelig. De bloedsomloop is namelijk enorm opgehoogd en je spieren zijn dus ook een stuk warmer. Het is daarom belangrijk om uit de buurt te blijven van warmte. Het is dus niet verstandig om na het gebruik van een massage gun een warme douche te nemen. Het nemen van een koude douche na een massage is een veel slimmer idee.

Kan ik een massage gun elke dag gebruiken is dat niet slecht?

Nee het is geen enkel probleem om een massage gun elke dag te gebruiken. Vergeet echter niet dat de meeste massage guns veel krachtigere massages uitvoeren dan andere massage apparaten. De meeste voeren een percussie massage uit en deze is een stuk krachtiger als een vibratie massage. Zet met het massage pistool dus nooit druk op je spiergroepen. De behandeling is namelijk al krachtig genoeg.

Op welke manier kan je een massage gun niet gebruiken?

  • Verrekte spieren: je kan niet een massage gun gebruiken op een slechte hamstring of andere verrekte spieren. De kans is namelijk groot dat de beschadigingen alleen maar groter worden.
  • Gebroken boten: het spreekt voor zich maar je kan de massage gun niet gebruiken in de buurt van gebroken botten. Zelfs als je geen gips meer draagt raad ik je aan om dit niet te doen. De botten zijn namelijk nog steeds zwak. Wanneer je dit toch wilt doen dan moet je altijd contact opnemen met de fysiotherapeut om je hierover te laten adviseren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top