Chinese massage

Chinese massage: vindt alle informatie over deze therapie in dit artikel

Als je last hebt van stress, dan moet je overwegen om een Chinese massage te proberen. De chinese massage is een effectieve methode om te ontspannen en spierspanning te verlichten. Dit kan worden bereikt door met de vingers en duimen bepaalde punten op het lichaam te masseren. Dit wordt shiatsu massage genoemd. Er zijn veel verschillende chinese massagetechnieken. Elke techniek heeft zijn eigen voordelen. In dit artikel gaan we het hebben over wat de chinese massage precies inhoudt en wat de voordelen van deze massage zijn.

Wat is een chinese masasge

Wat is een Chinese massage en hoe wordt deze uitgevoerd? 

Een Chinese massage is een combinatie van de massagetechnieken acupressuur en reflexologie. Het is gebaseerd op het principe dat energie door het lichaam stroomt langs bepaalde padendie meridianen worden genoemd. Deze meridianen zijn vergelijkbaar met de acupunctuurpunten en chakra’s. Het lichaam heeft een energiesysteem dat een soort communicatiekanaal vormt voor de geest en het lichaam. Tijdens een chinese massage gebruikt de therapeut zijn handen en vingertoppen om de meridiaan kanalen te stimuleren.Deze massage stimuleert de bloedsomloop en verwijdert afvalstoffen uit het lichaam.

De Chinese massage is een speciaal soort massage die gericht is op het verlichten van spier- en gewrichtspijn, het verbeteren van de bloedcirculatie en het verlichten van spanning. In het algemeen bestaat de massage uit zeven basisbewegingen die met beide handen worden uitgevoerd. De massage wordt uitgevoerd met de duimen om over de spieren te wrijven en ze te kneden, en met de vingers om op de gewrichten te drukken. Het is een behandeling voor mensen die gespannen en gestresst zijn.

Wat betekend Qi in de Chinese massage therapie? 

Qi betekent “de energie die door het lichaam stroomt”. Het wordt gebruikt om de levenskracht te beschrijven die in alle levende wezens bestaat. Het is de energie die ons in staat stelt te bewegen, te denken, te communiceren, te creëren, te genezen en te leven. Het is een uiterst belangrijk concept in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) dat in de loop van duizenden jaren is ontwikkeld en vandaag de dag nog steeds wordt beoefend.Je kunt het voelen stromen wanneer je ontspannen bent of je concentreert, maar meestal kun je het alleen voelen wanneer je iets doet. Dit komt omdat het vermogen van ons lichaam om qi waar te nemen groter is als we in beweging zijn, als ons bloed circuleert en de organen werken. Hoe actiever je bent, hoe meer je deze energie in je lichaam zult voelen. De qi van een gezond persoon stroomt soepel en vrij door het hele lichaam, waardoor hij in staat is zijn dagelijkse activiteiten uit te voeren.

Massage technieken

Er zijn twee hoofdtypen Chinese massage.

Hieronder gaan we kort in op de twee hoofdtype chinese massages: 

 • Tui Na (pronounced “twee na”): het lijkt sterk op een diepe weefselmassage, en maakt gebruik van kneed-, knijp- en strektechnieken om pijnlijke knopen en beperkingen in de spierstructuur van het lichaam te verlichten. Het wordt vaak gebruikt voor de behandeling van sportblessures en chronische pijn.
 • Reflexologie en Qigong: is gericht op zowel fysieke als energetische verlichting, en is bedoeld om het evenwicht in het lichaam te herstellen en het eigen genezingsproces van het individu te stimuleren.

Geschiedenis van de Chinese massage

Chinese massage is ontstaan in het oude China en het is de oudste vorm van medische praktijk, die vandaag de dag nog steeds in veel  landen wordt toegepast.  Chinese massage wordt al meer dan 2000 jaar beoefend. De oude chinese massagetechniek heet “Tui Na”, wat “vingerdruk” betekent. Het is een traditionele Chinese geneeskunde die zich richt op de spieren, pezen en gewrichten van het lichaam. Het helpt om pijn en spierstijfheid te verlichten.

Wat zijn de voordelen van een Chinese massage? 

 • Nervositeit, slapeloosheid, vermoeidheid: het lichaam wordt rustig en ontspannen door het balancerende effect van de druk. 
 • Het helpt bij het verminderen van stress: een Chinese massage helpt stress en depressie te verminderen omdat de hersenen tijdens de massage endorfine aanmaken. Dat is een hormoon dat je rustiger en gelukkiger maakt. Door de aanmaak van deze hormonen word je rustiger en neemt stress af. De endorfinehormonen zorgen er ook voor dat stresshormonen zoals cortisol uit het lichaam worden verwijderd.
 • Het kan je meer energie geven: tijdens de massage neemt de door de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de cellen toe. Het resultaat is dat het lichaam zichzelf geneest en de patiënten meer energie krijgen.
 • Sneller spierherstel na trainingsessies: het helpt uw spieren sneller te herstellen omdat het de spieren ontspant en de bloedcirculatie naar de spieren bevordert. Het bloed stroomt beter in de spieren om gifstoffen en afvalstoffen te verwijderen die zwelling en pijn veroorzaken.
 • Sneller herstel van blessures: een traditionele Chinese massagetherapie kan u helpen sneller te herstellen van blessures omdat het de bloedtoevoer naar de geblesseerde gebieden verhoogt. Bovendien helpt het littekenweefsel af te breken en bevordert het de groei van gezonde nieuwe cellen.
 • Het verhoogt de bloedsomloop: de reden hiervoor is dat er druk wordt uitgeoefend op de bloedvaten waardoor de bloedstroom toeneemt. Dit resulteert ook in de ontspanning van de spieren en maakt ze zachter
 • Littekenweefsel afbreken: de Chinese geneeskundige theorie zegt dat littekens kunnen afbreken wanneer er veel energie circuleert in het gebied en het bloed dikker wordt door de massage. De verdikking van het bloed zal ervoor zorgen dat het littekenweefsel zachter wordt en uit elkaar begint te vallen. Dit proces zal er ook voor zorgen dat de huid gladder wordt dan voorheen. Om de beste resultaten te behalen is het belangrijk om minimaal 5 tot 8 chinese massage behandeling te doen afhankelijk van jouw lichaam. 
 • Het maakt de huid jonger: een chinese massage helpt om de doorstroming van het bloed en het lymfevocht te stimuleren. Het lymfevocht helpt om de afvalstoffen uit de cellen te verwijderen. Hierdoor gaat de huid er jonger uitzien.
Hoe vindt je de juiste massage therapeut die chinese massages kan geen

Hoe vindt je de juiste chinese masseur die past bij jouw wensen?

Hieronder geef ik een aantal adviezen waarop je moet letten bij het vinden van de juiste chinese masseuse. 

 • Wees duidelijk over wat je wilt: zodat de massage therapeut weet wat hij/zij wel en niet moet doen. Zo kunt u zich op uw gemak voelen tijdens uw massage. Op deze manier weet de massage therapeut ook duidelijk wat uw wensen zijn. 
 • Bekijk de Google Maps reviews: als je van plan bent om een chinese massage therapie te ondergaan, is het belangrijk om Google Maps beoordelingen te lezen van de therapeut. Op deze manier weet je of de therapeut een goede reputatie heeft. 
 • Vraag vrienden en familie: het is belangrijk om vrienden en familie te vragen of zij ervaringen hebben met een chinese massage therapeut. Zij zullen je een eerlijk advies geven en als zij iemand kennen waarmee ze een positieve ervaringen zullen zij dit aan je kenbaar maken. 
 • Certificaten: als je een Chinese massagetherapeut kiest die gecertificeerd is, kun je er zeker van zijn dat hij de juiste opleiding heeft gevolgd. Het geeft dus veel meer zekerheid.

Hoe voelen mensen zich nadat de Chinese massage is afgerond?

 • Ze voelen zich na de massage meer ontspannen.
 • Ze voelen zich energieker omdat het zenuwstelsel gestimuleerd is.
 • Ze voelen zich verjongd omdat de bloedsomloop verbeterd is.
 • Ze voelen zich gezonder omdat de gifstoffen uit het bloed en de lymfe worden verwijderd.
 • Ze voelen zich rustiger omdat de spanning in de spieren is verminderd.

Voor welke groepen mensen is een Chinese massage uitermate geschikt?

 • Mensen met allergieën of astma: de Chinese massage gebaseerd is op het concept dat de qi nauw verbonden is met het bloed. Daarom wordt de circulatie van qi en bloed verbeterd. Dit stimuleert de afscheiding van anti-allergische hormonen, waardoor de symptomen verminderen.
 • Mensen die last hebbben van stressklachten: de hersenen endorfine hormonen aanmaken tijdens de massage. Het effect is dat je rustiger wordt.
 • Mensen met artritis: de spanning in de spieren en gewrichten afneemt. Het effect is dat ook de ontstekingsverschijnselen afnemen omdat de spieren minder gespannen zijn.
 • Mensen met hoge bloeddruk, hartproblemen of diabetes.

Hoe lang duurt een chinese massage en hoeveel kost het gemiddeld? 

Een Chinese massage kan gemiddeld 30 tot 60 minuten duren. De kosten variëren tussen de 30 en 40 euro per uur. Een Chinese massage is hiermee een stukje goedkoper dan andere behandelingen zoals een shiatsu massage.

Wat zijn alternatieve massages?

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel een beter beeld hebt gekregen van een chinese massage precies. Het is een zeer effectiee massage die zeer goed helpt bij een veel gezondheidsklachten. Wil je ook meer te weten over andere massages die sterk lijken op een Chinese massage? Bekijk dan ook eens de onderstaande massages.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top