Bindweefsel massage

Bindweefselmassage: kom alles te weten over deze therapie

Wil je meer te weten komen over bindweefselmassages en wat het precies is? In dit artikel geef ik veel handige informatie over dit type massage. Ik ga hierbij uitgebreid in op de voordelen van een bindweefselmassage. Ik wens je veel plezier met het lezen van dit artikel. 

Rimpels verminderen met een bindweefsel massage

Wat is bindweefsel en waarvoor is het goed? 

Het bindweefsel is het weefsel dat de spieren en botten verbindt. Het bevindt zich tussen de spier en de huid. Het bindweefsel is elastisch, waardoor het vrij kan bewegen. De functie van bindweefel is om de ondersteuning te bieden die de spieren en pezen nodig hebben om te bewegen. 

Maar het is ook heel stevig. Het weefsel bestaat uit twee delen:

 •  Fibreuze bindweefsel: het bestaat uit collageenvezels en elastine.  Omdat de collageenvezels sterk zijn, houden ze het weefsel bij elkaar. Elastine is een eiwit en helpt de collageenvezels stevig te maken. De elastinevezels bevinden zich in het bindweefsel, tussen de spier en de huid. 
 • De fascia: het bestaat uit bindweefsel en vetcellen. De fascia is een band die verbonden is met de huid. De fascia is dik en hard. Het vormt de buitenste laag van de huid.

Wat is een bindweefselmassage en hoe wordt deze uitgevoerd

Een bindweefselmassage is een reflexzonemassage waarbij de laag tussen de spieren en de huid wordt gestimuleerd. Het stimuleert de doorbloeding, de aanmaak van collageen en het activeert de stofwisseling. De bindweefselmassage is effectief bij de behandeling van verklevingen, rimpels en verslapte of een slecht doorbloede huid.

Het doel van een bindweefselmassage is om het bindweefsel te stimuleren. Het effect is dat de fibroblasten worden vervormd. Fibroblasten zijn speciale cellen die helpen bij het vormen en onderhouden van bindweefsel.  Het resultaat is dat de huid wordt uitgerekt en de doorbloeding toeneemt. Bovendien begint de huid collageen en elastine te produceren. Deze stoffen maken de huid steviger waardoor deze er jonger uit gaat zien. 

Om de huid te masseren maakt de therapeut lange soepele glijdende bewegingen. Om de spieren te masseren maakt de therapeut gebruik van stevige snelle korte bewegingen. 

Bindweefselmassage voor het gezicht

De bindweefselmassage therapeut past een speciale techniek toe waarbij invloed wordt uitgeoefend op de middelste laag van de huid. Door de diepe massagetechnieken die het bindweefsel stimuleren, vervormen de fibroblasten (bindweefselcellen). Dit stimuleert de huid tot vernieuwing en de daarbij behorende versteviging.

Een bindweefsel massage heeft verschillende soorten voordelen zoals:

 • Het maakt je huid jonger
 • Het helpt bij het verbevorderen van de flexibliteit
 • Sneller spierherstel
 • Effectief bij rugpijn
 • Voorkomen van blesures

Welke massagemethoden kunnen worden gebruikt tijdens een bindweefselmassage?

De massage kan met verschillende technieken worden gedaan hieronder gaan we in op de verschillende technieken:

 • De vingermassage is wanneer de therapeut de vingers gebruikt om het zachte weefsel te stimuleren.
 • De kneedmassage is goed ter ontspanning.
 • De hoofdhuidmassage is een massagetechniek die zich richt op de nek, rug en schouders.

De kneedmassage, hoofdhuidmassage, diepe weefselmassage en Zweedse massage kunnen tegelijkertijd worden gebruikt. 

Verder kan de therapeut ook olie gebruiken. Massageolie of crème wordt gebruikt om de huid te masseren. De massageolie moet worden gekozen voor de individuele behoeften van de patiënt. Daarom is het belangrijk om de juiste massageolie of crème te kiezen.

De huid elastischer maken

Wat zijn de voordelen van een bindweefselmassage?

 • Het bevorderen van een jongere huid: een regelmatige behandeling van het bindweefsel kan ervoor zorgen dat uw huid er steviger en jonger uit gaat zien. De hoofdreden is omdat de massage de aanmaak van collageen en elastine in de huid stimuleert. Het zorgt ervoor dat de huid er straker gaat uitzien met minder rimpels. 
 • Behandelingen voor artritis: het is een van de beste remedies om ontstekingen en gewrichtsstijfheid te verminderen. Het stimuleert de productie van gewrichtsvloeistof die de gewrichten. Tegelijkertijd zorgt de massage ervoor dat gifstoffen uit het lichaam worden afgevoerd waardoor de stijfhuid van de gewrichten wordt verminderd. Al deze voordelen gecombineerd, maken deze behandeling tot een krachtige ontstekingsremmer en een effectieve remedie tegen artritis. Het wordt aanbevolen voor iedereen met artritis of enige vorm van gewrichtsstijfheid. 
 • Verlicht stress: een regelmatige behandeling van het bindweefsel kan stress verminderen en uw lichaam ontspannen. Tijdens de massage maakt het lichaam endorfine hormonen aan die een natuurlijk “feel good” effect hebben. Tegelijkertijd neemt het  aantal cortisol hormonen af waardoor een gevoel van ontspanning ontstaat. Je zult na de massage merken dat je je een stuk rustiger voelt.
 • Sneller spierherstel: een bindweefselmassage is een uitstekende manier om het spierherstel na het sporten te versnellen. Het verhoogt de bloedtoevoer naar de spieren, wat op zijn beurt de levering van voedingsstoffen en zuurstof naar de spieren versnelt, waardoor ze kunnen groeien en zichzelf kunnen herstellen.
 • Mensen met rugpijn en nekpijn: rugpijn kan worden veroorzaakt doordat de spierknopen stevig tegen het bindweefsel worden aangedrukt. Deze knopen komen los tijdens de massage en de spanning wordt verlicht. Het effect is dat de rugpijn of nekpijn drastisch wordt verminderd. 
 • Het zorgt voor een betere nachtrust: een goede nachtrust is enorm belangrijk voor onze gezondheid en welzijn. Een massage zorgt kan de nachtrust bevorderen omdat het de spierspanning verminderd waardoor een diepe slaap wordt bevordert. 
 • Helpt rimpels te voorkomen en te verminderen: Massage stimuleert de circulatie van bloed en lymfevocht. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat de huid wordt gevoed en verjongd. Het verstevigt de huid, wat op zijn beurt de verschijning van rimpels vermindert.
 • Verbetert de flexibiliteit en voorkomt blessures: een regelmatige masasge van het bindweefsel verhoogt de flexibiliteit van uw lichaam.Hierdoor worden uw gewrichten soepeler en minder blessuregevoelig. 
 • Beter bestand tegen ziekten en infecties: het immuunsysteem wordt sterker gemaakt omdat de gifstoffen die tijdens het proces vrijkome door het lymfestelsel worden weggespoeld. Het resultaat is dat je lichaam sterker, fitter en gezonder wordt. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt dus versterkt waardoor je beter bestand bent tegen ziektes en infecties. 

Voor meer informatie over de effecten van een bindweefsel massage kan je ook dit onderzoek bekijken.

Bindweefsel massage

Welke lichaamsdelen worden tijdens een bindweefselmassage gemasseerd?

Uiteraard kan het bindweefsel in alle delen van het lichaam gemasseerd worden. Een behandeling van het bindweefsel kan aan één of beide zijden van het lichaam worden uitgevoerd. De meest voorkomende plaatsen zijn de armen, borst, buik, rug, benen en gezicht.

Bindweefselmassage voor de buik: wat is het doel? 

Bindweefselmassage voor de buik: wat is het doel? 

In feite is het belangrijkste doel om de fascia rond de inwendige organen te verstevigen. Daarom ligt de cliënt op zijn buik en voert de therapeut een reeks lange, glijdende bewegingen uit over de hele buik.

Wat is het effect van een bindweefselmassage die zich focust op de buik? 
De buikspieren worden steviger en strakker. Het bindweefsel rond de inwendige organen wordt strakker. Dit stimuleert het orgaan om beter te werken en laat het optimaal functioneren. Daarnaast is het een hele goede manier om af te vallen omdat de hoeveelheid vetweefsel rondom de buik verminderd.

Bindweefselmasssage van de benen: wat is het doel? 

Het belangrijkste doel van een bindweefselmassage voor de benen is het versterken van de fascia die de spieren omringt.
De therapeut voert lange, glijdende bewegingen uit op de achterkant van de benen. De fascia wordt daardoor sterker. Het is een uitstekende manier om de spieren te versterken en blessures te voorkomen. Daarnaast worden de beenspieren ook flexibeler. 

Bindweefsel massage

Bindweefselmassage voor het gezicht: wat is het doel en hoe wordt het uitgevoerd?

 • Gezichtsbindweefselmassage is een techniek die wordt gebruikt om de bloedcirculatie in het gezicht, de nek en het hoofd te bevorderen.
 • Deze bindweefselmasasge is ook nuttig om stress, hoofdpijn en pijn te verlichten.
 • Het kan ook helpen om gezichtsspanning en spierstijfheid te behandelen die worden veroorzaakt door overmatige inspanning, gebrek aan slaap en slechte voeding.

De massage wordt meestal gedaan terwijl de patiënt met het gezicht naar boven op een tafel ligt.De massagetherapeut oefent lichte druk uit en maakt gebruik van kleine en precieze bewegingen.

De massage wordt meestal gedaan terwijl de patiënt met het gezicht naar boven op een tafel ligt.De massagetherapeut oefent lichte druk uit en maakt gebruik van kleine bewegingen.

Meest gestelde vragen over bindweefsel massages

Hieronder een overzicht van de meest gestelde vragen die mensen hebben over bindweefsel massages. 

Andere handige informatie artikelen over verschillende soorten massages.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top