Verzwaringsdeken kopen? Hoe werkt het? Wat zijn de best geteste zwaarte dekens?

Verzwaringsdekens zijn de laatste jaren steeds populairder geworden en dat is niet voor niets. Wie wil er nu niet genieten van een heerlijke nachtrust en geknuffeld worden terwijl je slaapt? Een verzwaringsdeken voelt echt zo aan.

Uit onderzoek blijkt dat verzwaarde dekens gunstig kunnen zijn voor mensen met stress, angststoornissen, ADHD, autisme, slapeloosheid en vele andere gezondheidsklachten. In dit artikel gaan we onderzoeken hoe ze werken en wat de voordelen en nadelen zijn. Wij hebben ook een selectie gemaakt van de beste verzwaringsdekens van dit moment. Daarnaast geven we je ook adviezen waarop je moet letten bij het kopen van een deken.

Inhoudsopgave van dit artikel;
  1. Verzwaringsdeken kopen? Hoe werkt het? Wat zijn de best geteste zwaarte dekens?

De beste verzwaringsdekens van dit moment

Door het uitvoeren van een uitgebreid onderzoek en het uitvoeren van testen hebben wij een selectie gemaakt van de beste verzwaringsdekens van dit moment. Hieronder vindt je het overzicht:

Slaapcity: 
De meest comfortabele keuze 

Ella XL: 
Beste keuze voor twee personen (200 x 200 cm)

Kustaa: 
De meest voordellige keuze

Kustaa: 
De meest voordellige keuze

Kustaa: 
De beste keuze voor in de zomer als in de winter (admemend)

1. Wat is een verzwaringsdeken en werkt het echt?

Een verzwaringsdeken is een stuk zwaarder dan een normale deken en dat is juist de bedoeling. Het deken is gevuld met zeer kleine kraaltjes die ervoor zorgen dat het deken zwaar aanvoelt. Verzwaringsdekens wegen tussen de 3 en 15 kilo.

Door de druk die een verzwaringsdeken geeft op je lichaam heb je het gevoel alsof je door iemand wordt geknuffeld. Het geeft een gevoel van veiligheid, stabiliteit en ontspanning.

Op je lichaam bevinden zich vele drukpunten. Het worden ook wel zenuwpunten genoemd. Door de druktherapie die een verzwaringsdeken uitoefent op je lichaam worden deze drukpunten geprikkeld. Het effect daarvan is dat je hersenen serotonine hormonen gaan aanmaken. Deze neurotransmitter wordt ook wel “de geluksstof” genoemd omdat dit hormoon een gevoel van kalmte en welzijn opwekt. Het overprikkelde zenuwstelsel komt door de aanmaak van dit hormoon ook tot rust en op die manier helpt het ook bij het afnemen van de spierspanning. Op die manier werkt een verzwaard deken zeer goed bij het verminderen van stress, depressies en het bevorderd de concentratie.

De conclusie is dat deze dekens zeer effectief kunnen weer bij verschillende mentale en fysieke gezondheidsproblemen zoals:

1.1 Onderzoek of verzwaringsdekens werken bij het verminderen van angsten

Er is een onderzoek gedaan in een psychiatrische kliniek in Engeland naar de effecten van verzwaringsdekens bij het verminderen van angsten. Het onderzoek werd uitgevoerd tussen 10 Juni 2019 en 7 November 2019. Aan het onderzoek hebben 200 deelnemers meegedaan die lijden aan angststoornissen. De deelnemers moesten voor 20 minuten per dag zowel een verzwaringsdeken als een normaal deken gebruiken zodat er een goede vergelijking gemaakt kon worden. Het resultaat van het onderzoek was dat 70% van de deelnemers 30% minder last had van angsten. De deelnemers hadden hierbij het verzwaarde deken voor een maand gebruikt.

1.2 Onderzoek het invloed heeft op een betere nachtrust bij kinderen met autisme

Daarnaast is er een onderzoek gedaan naar de effecten bij kinderen met autisme op hun nachtrust. Aan het onderzoek deden 100 deelnemers mee. De deelnemers waren tussen de 5 en 16 jaar oud. Het zijn kinderen die veel slaapproblemen ondervonden. Voor het onderzoek moesten de kinderen onder een verzwaringsdeken slapen voor 14 dagen.

De uitkomsten van het onderzoek waren vrij positief. Het verzwaringsdeken hielp de kinderen niet langer te slapen. Daarentegen vielen de kinderen wel veel sneller in slaap en daardoor verbeterde hun nachtrust, maar ook de mentale rust in hun hoofd. Ze waren minder gespannen om te gaan slapen omdat ze wisten dat ze gemakkelijker in slapen zouden vallen. Daarnaast voelden de kinderen zich ook meer op hun gemak omdat het aanvoelt alsof ze worden geknuffeld.

2. Een aantal tips waarop je moet letten bij het kopen van een verzwaringsdeken?

  1. Kies het juiste gewicht. Het beste is om een deken te kiezen die 10 tot 12 procent van jouw lichaamsgewicht is.
  2. Bepaal de afmetingen van het deken? Wil je er alleen onder liggen of met je partner?
  3. Wil je een luchtig deken die zowel in de zomer als in de winter goed aanvoelt qua temperatuur? Kies dan voor een zwaartedeken met bamboevezels of katoen.
  4. Kies voor een verzwaringsdeken met als vulling glasparels. Deze dekens zorgen ervoor dat het gewicht mooi gelijkmatig wordt verdeeld over het lichaam.

3. Reviews van de beste verzwaringsdekens

Wij hebben een selectie gemaakt van de beste verzwaringsdekens van dit moment. Voor elk product gaan wij kort in op de verschillende eigenschappen. Wij geven per product aan voor wie deze bedoeld is.

3.1 Slaapcity deken 7 kilo

Het meest comfortabele en best beoordeelde verzwaringsdeken op bol.com

Verzwaringsdeken slaapcity
Verzwaringsdeken slaapcity
Gemaakt van 100% polyester materiaal
Gemaakt van 100% polyester materiaal
Het is verkrijgbaar in verschillende gewichten: 5, 6, 7, 8 en 9 kilo
De stof is van 100% ademende polyester. Het past zich gemakkelijk aan op de temperatuur en is dus ideaal voor in de zomer als de winter.
De vullling is van micro glasparels waardoor het verzwaringsdeken mooi gelijkmatig over het lichaam wordt verdeeld.
Het best beoordeelde verzwaringsdeken op bol.com (168 reviews | 4.8 ster)
Werkt zeer goed bij het verminderen van stress, angsten en het stimuleren van een goede nachtrust.
30 dagen niet goed geld terug garantie ook al heb je het slaapcity verzwaringsdeken elke dag gebruikt.

Het best beoordeelde verzwaringsdeken op bol.com
Ben je opzoek naar een super comfortabel verzwaringsdeken? Het zwaarte deken van slaapcity is dan een hele goede. Mensen die dit deken hebben gekocht zijn super enthousiast. Het is het meest positief beoordeelde zwaarte deken op bol.com. In totaal heb 168 mensen een review geschreven . Het deken van Slaapcity heeft een beoordeling van 4.8 ster en dat is zeer goed.

Het materiaal
Het heeft 100% ademende polyester stof en dat zorgt ervoor dat het deken lekker luchtig is en zich aanpast aan de temperatuur. Het zwaarte deken heeft microglasparels als vulling en het is mooi gelijkmatig verdeeld over het hele deken.
Het gewicht wordt daardoor mooi en gelijkmatig over jouw hele lichaam verspreid. Het zorgt voor een optimale ontspanning en nachtrust. Dankzij de microglasparels is het deken ook een stuk dunner waardoor je deze ook gemakkelijker kan opvouwen en verplaatsen.

Het deken voelt aan alsof je een echte knuffel ontvangt door middel van druk therapie. De druk die het slaapcity deken geeft zorgt voor ontspanning, wegnemen van stress en het verbeteren van de concentratie. Het zenuwstelsel wordt namelijk in balans gebracht door de aanmaak van serotonine en endorfine hormonen. Het zorgt ervoor dat je jezelf rustiger voelt en daardoor val je gemakkelijker in slaap en verbeterd het concentratie vermogen (minder prikkels).

Kies het juiste gewicht
Het slaapcity verwaringsdeken wordt aangeboden in verschillende gewichten namelijk 5, 6, 7, 8 en 9 kilo. Het juiste gewicht bepaal je door een het deken te kiezen die 10% tot 12% van je lichaamsgewicht is.

Voor meer informatie over het Slaapcity verzwaringsdeken verwijs ik je ook graag naar de review die ik over dit product heb geschreven.


3.2 Luna deken (150 x 200 cm)

Het beste zwaarte deken die je het hele jaar door kan gebruiken dankzij het bamboevezel materiaal.

Door bamboe vezels geeft het verkoeling in de zomer en warmte in de winter.
Verbeterd de nachtrust, helpt bij stress, angsten en concentratie problemen.
Beschikbaar in vier gewichten namelijk 3, 6, 8, 12 en 16 kilo.
Het wordt geleverd met een handige tas. Ideaal dus voor op reis
Geschikt voor zowel volwassenen als kinderen (verschillende formaten)
De vulling is van glazen parels en is perfect verdeeld over het verzwaringsdeken. Het deken sluit daardoor goed om je lichaam heen.

Perfect voor zowel in de zomer als de winter
Ben je opzoek naar een verzwaringsdeken die zich aanpast aan de temperatuur en die je dus het hele jaar dan kan gebruiken? Het Luna deken is dan een hele goede keuze. Het is namelijk ontworpen van heerlijk zacht bamboevezel materiaal. Het voordeel van de bamboevezels is dat het werkt als een thermische isolator en hierdoor wordt warme en koude lucht van elkaar afgescheiden. De bamboevezel in deze deken zal ervoor zorgen dat uw lichaam koel blijft wanneer het buiten warm is. Wanneer het buiten koud is, zal de bamboevezel je helpen warm te blijven.

Glasparels
De vulling van het deken bevat glasparels en deze zijn perfect verdeeld over het gehele oppervlak verdeeld. Het luna deken zal daardoor ook qua gewicht heel goed verdeeld worden over je lichaam. Het zal echt aanvoelen alsof je geknuffeld wordt.

Het Luna verzwaringsdeken heeft een afmeting van 150 x 200 cm en is dus qua lengte perfect voor volwassen personen. Het therapeutische verzwaringsdeken is verkrijgbaar in heel veel verschillende gewichten die varieren van 4 kilo tot en met 15 kilo.

Helaas wordt er geen hoes bij geleverd maar deze kan je er wel apart bij kopen.


3.3 Ella ex verzwaringsdeken voor twee personen

Wil je heerlijk samen met je geliefde onder het verzwaringsdeken liggen? Het Ella XL deken is dan de juiste keuze want het is speciaal gemaakt voor twee personen.

Gemaakt van katoen
Gemaakt van katoen
Het Ella xl is een verzwaringsdeken dat is gemaakt voor twee personen
Het Ella xl is een verzwaringsdeken dat is gemaakt voor twee personen
Het handige lusjes waarmee je de hoes aan het deken kan vastmaken
Het handige lusjes waarmee je de hoes aan het deken kan vastmaken

Het verzwaringsdeken is extra groot en breed waardoor deze ideaal geschikt is voor twee personen.
Het is gemaakt van biologisch katoen waardoor het heerlijk zacht en goed ademend is.
Het best beoordeeld verzwaringsdeken op bol.com voor twee personen
Het wordt geleverd met een mooie opbergtas.
Ideaal om tot rust te komen van drukke stressvolle dagen.
Het is gemaakt van 100% milieuvriendelijk polyester

Verzwaringdeken voor twee personen
Wil je samen met je geliefde liggen onder een heerlijk verzwaringsdeken en genieten van een heerlijke diepe nachtrust? De Ella XL is dan de juiste keuze want het deken is speciaal gemaakt voor twee personen. Het heeft een afmeting van 200cm x 200cm en het weegt 13,5 kilo. Het deken weegt een stuk meer omdat het gewicht moeten worden verdeeld over twee personen.

Materialen: 100% biologisch gecertificeerd katoen
De overtrek en het deken zijn gemaakt van 100% biologisch gecertificeerd katoen. Het voelt daardoor heerlijk comfortabel maar ook luchtig aan vanuit de binnenkant.

100% niet goed geld terug garantie
Mocht je om wat voor reden dan ook toch niet blij zijn met je aankoop dan kan je het product gewoon binnen 30 dagen terugsturen zonder vragen. Ella XL doet er ook niet moeilijk over als je het deken al hebt gebruikt. Bij hun staat het leveren van een goede klantenservice heel hoog in het vaandel.

Voor meer informatie over dit verzwaringsdeken bekijk dan de Ella verzwaringsdeken review.


3.4 Novaline verzwaringsdeken voor kinderen.

Het deken dat speciaal gemaakt is voor kinderen.

Verzwaringsdeken voor kinderen
Verzwaringsdeken voor kinderen
Druktherapie en concentratie problemen oplossen bij kinderen
Druktherapie en concentratie problemen oplossen bij kinderen
Het is speciaal gemaakt voor kinderen.
Het helpt je kinderen beter te slapen.
Het wordt geleverd in drie verschillende ontwerpen (jongen, meisjes en neutraal)
Het verbeterd de concentratie door de aanmaak van serotonine hormonen. Door de druktherapie wordt het zenuwstelsel gestabiliseerd en dat zorgt voor minder impulsen.
De toplaag is van 100% zachte en luchte katoen gemaakt.
De onderlaag is van luxe polyester materiaal en daardoor wordt het knuffel effect extra versterkt.

Ben je opzoek naar een verzwaringsdeken voor je kind? Het Rest Easy zwaartedeken is speciaal gemaakt voor kinderen. Het heeft een afmeting van 110 x 170 cm en het weegt 3 kilo. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en twee gewichten namelijk 3 en 5 kilo.

Waarom een verzwaringsdeken gebruiken voor jouw kind?
Heeft u kind last van slaapproblemen of kan hij / zij zich lastig concentreren? Een verzwaringsdeken kan heel goed helpen bij deze problemen. Het doet dit door middel van het geven van een druktherapie. Door de druk van het deken voelt het aan alsof je kindje constant geknuffeld wordt. Het geeft het kind een heel veilig en ontspannen gevoel.

Door de druk worden ook de belangrijke zenuwpunten van het lichaam geprikkeld. Het effect daarvan is dat het lichaam serotonine en endorfine hormonen gaat aanmaken. Het effect daarvan is dat het zenuwstelstel minder prikkelbaar wordt en in balans komt. Het kindje gaat zich daardoor rustiger voelen. Jouw kindje zal daardoor veel gemakkelijker in slaapvallen en kan zich ook beter concentreren op school. Een verzwaringsdeken is dus een hele goede oplossing voor kinderen met ADHD en slaapproblemen.


3.5 Kustaa deken

Het beste voordelige kalmeringsdeken die je kan kopen. Het wordt bij bol.com voor een prijs van 49 euro.

Kustaa verzwaringsdeken
Kustaa verzwaringsdeken
De voordelen van druktherapie
De voordelen van druktherapie
Zeer voordellig (49 euro)
Hoge prijskwaliteitsverhouding en het heeft veel goede reviews
Het verzwaringsdeken weegt 6.8 kilo
Het is gemaakt van adememend katoen.
De onderlaag is van luxe polyester materiaal en daardoor wordt het knuffel effect extra versterkt.
Het wordt geleverd met een handige draagtas. Ideaal voor op vakantie.

Goedkoop kameringsdeken
Het Kustaa verzwaringsdeken is veruit het meest voordelige deken wat je op bol.com kan kopen. Het wordt aangeboden voor een prijs van 49 euro en het is hiermee een stuk goedkoper als andere modellen. De meest kalmeringsdekens kosten tussen de 80 en 150 euro. Daarnaast zijn ook heel veel klanten die dit deken hebben gekocht super enthousiast. Het heeft een beoordeling van 4.8 ster uit 17 beoordelingen. Het zegt dus zeker wat over de goede prijskwaliteitsverhouding.

Wat zeggen klanten over het Kustaa verzwaringsdeken:

Ellen | 39 jaar
Ik moest er de eerste nacht wel even aan gewend raken omdat het echt een stuk zwaarder aanvoelt. De tweede nacht was echt top en ik sliep veel dieper. Ik voel me als ik wakker wordt veel meer uitgerust. Ik ben echt super blij met deze aankoop!

Bas | 52 jaar
Ik sliep voordat ik dit deken kocht heel onrustig. Vandaar dat ik toch maar besloten had om dit verzwaringsdeken te kopen en ik heb er echt geen spijt van gehad. Ik wordt in de nacht veel minder vaak wakker en overdag voel ik mij veel energieker.

Voor nog meer reviews over verzwaringsdeken verwijs ik je ook graag door naar deze pagina. Op deze pagina vindt je een overzicht van alle verzwaringsdekens Hieronder vindt je ook een overzicht van andere verzwaringsdeken waarover wij een review hebben geschreven

4. Hoe koop je het juiste verzwaringsdeken?

Hoe kies ik het beste verzwaringsdeken wat goed past bij mijn wensen? In dit deel van het artikel gaan wij in op de belangrijkste punten waarop je moet letten bij het kopen van een verzwaringsdeken. Op deze manier voorkom je een miskoop en maak je de juiste keuze.

4.1 Hoe zwaar moet het verzwaringsdeken zijn?

De eerste stap bij het kopen van een verzwaringsdeken is om te bepalen wat het juiste gewicht voor jouw is. Deze dekens liggen qua gewicht tussen de 3 en 15 kilo.

De algemene regel is om te kiezen voor een deken die tussen de 10% en 12% van jouw lichaamsgewicht is. Wanneer je bijvoorbeeld 80 kilo weegt dan kies je voor een verzwaringsdeken die rond de 8 kilo weegt. Als je gewicht ergens tussen twee maten in valt dan raad ik je aan om voor een groter gewicht te gaan. Stel je voor je weegt bijvoorbeeld 65kilo dan is de rekensom 65 * 0.10 = 6,5. Kies in dit geval voor een kalmeringsdeken van 7 kilo.

4.3 Hoe breed en hoe lang moet het verzwaringsdeken zijn?

Wil je alleen onder het verzwaringsdeken liggen of ook met je partner? In het laatste geval kies je voor een verzwaringsdeken voor twee personen met een afmeting van 200 cm x 200 cm. Een belangrijke vuistregel is om altijd de lengte van het deken te checken. Het is belangrijk dat je tot aan je nek eronder ligt.

Het meest voorkomende formaat is 150 x 200 cm. Het is het beste formaat voor 1 persoon.

Voor kinderen raden we een kleiner formaat aan. Wij raden in dit geval aan te kiezen voor een deken te kiezen die een formaat heeft 100 * 150 cm.

4.4 De vulling van het deken

Verzwaringsdekens kunnen voorzien zijn van twee verschillende soorten vullingen namelijk plastic kralen en glasparels.
De glasparels zijn zeer klein en ze zijn even groot als zandkorrels. Het grote voordeel van een glasparel vulling is dat ze een stuk zwaarder zijn dan plastic kralen. Daarnaast nemen ze minder ruimte in beslag en is het dus ook een stuk dunner als verzwaringsdekens met plastic kralen. Het voordeel is natuurlijk dat je het deken gemakkelijker kan vervoeren.

De zwaarte dekens met glasparels zijn echter wel een stukje duurder. De prijzen van deze dekens liggen meestal boven de 100 euro. De verzwaringsdekens met plastic kralen liggen qua prijs vaak onder de 100 euro.

vulling van een zwaartedeken

4.5 Koop je er een verwisselbare hoes bij?

Een belangrijke vraag die je aan jezelf moet stellen is of je er een verwisselbare hoes bijkoopt. Verzwaringsdekens zijn zelf lastig om te wassen in de wasmachine. Ik raad je daarom aan om een overtrekhoes erbij te kopen want deze kan je namelijk wel wassen.

Wanneer je het verzwaringsdeken graag wil wassen en ook heerlijk wilt slapen in de winter en in de zomer dan raad ik je aan om twee aparte hoezen te kopen. Koop bijvoorbeeld een bamboe overtrekhoes voor in de zomer. Deze hoes is lekker luchtig. Voor de winter kan je het beste een Minky fleece polyester overtrekhoes gebruiken.

De prijs van een overtrekhoes ligt tussen de 30 en 60 euro en is sterk afhankelijk van de lengte en het materiaal van hoes.

4.6 Het kiezen van het juiste materiaal voor het verzwaringsdeken

De meeste verzwaringsdekens zijn gemaakt van katoen, polyester en bamboe vezels. Hieronder gaan wij in het kort op de verschillende materialen.

Katoen:

Ik adviseer je om voor de katoenen stof te kiezen als je het snel te warm krijgt in bed. Het is namelijk een ademende stof en het reguleert de warmte dus beter. Het is een duurzame en stevige stof en gaat ook langer mee dan bijvoorbeeld polyester.

Bamboe vezels

Tegenwoordig worden er steeds meer verzwaringsdeken gemaakt van bamboevezel materiaal. Bamboe is de plant die het snelste groeit van alle planten. Juist door de snelle groei van deze plant wordt het beschouwd als het meest duurzame materiaal voor verzwaringsdekens. Bamboe is ook het meest ademende materiaal en dus zelfs meer als katoen. Wanneer je echt een warme slaper bent dan is bamboe de beste keuze.

Polyester 

Zwaartedekens die gemaakt zijn van polyester materiaal zijn het goedkoopste. Het nadeel ervan is dat deze niet zo goed ademend zijn als katoen en bamboe. Ik raad je dus niet aan om dit deken te gebruiken tijdens een warmte zomernacht. Gelukkig is het in Nederland bijna nooit echt warm en kan je dus prima kiezen voor een deken gemaakt van polyester. Daarnaast voelen de polyester zwaartedekens heerlijk aan in de winter tijdens de koude winternachten.

4.7 Prijs

De prijzen van verzwaringsdekens lopen uiteen van 50 tot 200 euro. De prijs is sterk afhankelijk van het materiaal en de grote van het deken. Met name de tweepersoons dekens zijn een stuk duurder.

5. Wat zijn de gezondheidsvoordelen van een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken helpt bij vele mentale gezondheidsklachten zoals angst, stress, concentratie en een betere nachtrust. Hieronder ga ik in op de belangrijkste gezondheidsvoordelen.

5.1 Het verminderd stress

Het stabiliseert het zenuwstelsel en dat verminderd een gespannen gevoel
Verzwaringsdekens werken door de druk die op je lichaam komt. Wanneer we gestrest en gespannen zijn is ons zenuwstelsel veel actiever en dat leidt ook tot gespannen spieren en stress.

Door de druk van een verzwaringsdeken wordt het zenuwstelsel weer in balans gebracht. Een verzwaringsdeken voelt namelijk aan alsof je een knuffel krijgt. Als reactie hierop gaan de hersenen endorfine en serotonine hormonen aanmaken. Het zijn hormonen waarvan je rustiger wordt. Daarnaast zorgen hormonen ervoor dat negatieve stress hormonen uit het lichaam worden afgevoerd. Het effect daarvan is dat je rustiger wordt en het gespannen gevoel neemt sterk af. Het zenuwstelsel komt weer in balans en je voelt je minder overprikkelt. Op die manier helpt een verzwaringsdeken bij het afnemen van stress.

Het helpt bij kinderen met ADHD

Een verzwaringsdeken kan helpen bij kinderen die ADHD en autisme hebben. Door de druk die het deken geeft op het lichaam wordt het zenuwstelsel tot rust gebracht. Het zorgt ervoor dat het zenuwstelsel minder overprikkelt is en dit leidt er toe dat kinderen met ADHD zich beter kunnen concentreren.

Er is een onderzoek uitgevoerd naar de effecten van het gebruik van een verzwaringsdeken op kinderen met ADHD. Het onderzoek was uitgevoerd onder 21 kinderen. Het onderzoek toonde aan dat alle 21 kinderen sneller in slaap konden vallen dan normaal. Daarnaast toonde het onderzoek aan dat de kinderen zich 10% beter konden concentreren in de klas.

Je slaapt er beter door de aanmaak van melatonine hormonen

Door de druk van een verzwaringsdeken op het lichaam wordt de aanmaak van melatonine hormonen bevorderd. Het hormoon wordt aangemaakt in de pijnappelklier. Het hormoon zorgt ervoor dat je slaperiger wordt en dus beter in slaapt valt. Zoals we eerder al aangaven zorgt de druk van het kussen er ook voor dat het zenuwstelsel minder overactief wordt. Al deze ontwikkeling hebben een gunstig effect op de nachtrust.

Diepere slaap:
Als u ‘s nachts ligt te woelen en te draaien kan een verzwaringsdeken helpen. Door de druk van het deken beweeg je namelijk veel minder. Het leid tot een veel betere nachtrust waardoor je dus ook veel dieper slaapt. Je zult merken dat je veel meer uitgerust wakker wordt.

Het verminderd angsten

Een verzwaarde deken kan worden gebruikt om angst te behandelen. Het kan helpen bij symptomen van angst zoals een snelle hartslag. In deze studie kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat het gebruik van een verzwaarde deken angst verminderde bij ongeveer 33% van de mensen die deelnamen. Dit suggereert dat het gebruik van een verzwaard deken tijdens het liggen de angst verder kan verminderen.

Een massage helpt bij stress

Het verlaagt de bloeddruk en het helpt bij kortademigheid.

Wanneer het autonome zenuwstelsel overactief is, kan dat leiden tot angst en oververmoeidheid. Door de druk van een verzwaringsdeken komt het lichaam tot rust. Het deken geeft namelijk druk op de belangrijke zenuwpunten van het lichaam. Verzwaarde dekens zetten je zenuwstelsel in de “rustmodus” en verminderen symptomen zoals kortademigheid of een versnelde hartslag. Op die manier helpt een deken ook indirect effect op het verlagen van de bloeddruk.

Het helpt bij mensen die last hebben van chronische pijnklachten

Een van de behandelingen van chronische pijn is door het uitoefenen van druktherapie. In dit onderzoek naar de effecten op druktherapie op chronische pijn ontdekte men dat door het geven van een massage pijnreflexen minder sterk waren. Dit suggereert dat een verzwaringsdeken kan helpen bij het verminderen van chronische pijn.

Meest gestelde vragen over verzwaringsdeken

Hieronder gaan we in het kort op de meest gestelde vragen over verzwaarde dekens. Ik probeer hierop een kort en bondig antwoord op te geven.

Kan ik een verzwaringsdeken in de wasmachine doen?

Wij raden het af om een verzwaringsdeken te wassen die boven de 7 kilo weegt. Deze dekens moet je dus met de hand wassen.

Een deken onder de 7 kilo kan je echter wel in de wasmachine doen. Het is belangrijk dat je een temperatuur van 30 graden instelt. Na het wassen met je het deken liggend drogen. Hangt het deken dus niet op.

Wie kan beter geen verzwaard deken gebruiken?

Kinderen die minder wegen dan 26 kilo en jonger zijn dan 4 jaar kunnen geen verzwaringsdeken gebruiken. De kans bestaat namelijk dat ze onder het deken komen en kunnen stikken.

Daarnaast raad ik een verzwaringsdeken af voor mensen die lijden aan astma en chronische longziektes zoals COPD.

Hoe gebruik je een verzwaringsdeken?

Zorg ervoor dat je van je nek tot aan de voeten helemaal onder het deken ligt. Het beste is om op je rug te liggen. Het deken valt dan qua gewicht perfect om je heen en het voelt daardoor net alsof je wordt geknuffeld.

Hoe werkt een verzwaard deken?

Een verzwaard deken werkt door het geven van druktherapie. Door de druk die op het lichaam komt te liggen worden de drukpunten van het zenuwstelsel geprikkeld. Als reactie hierop gaan de hersenen endorfine en serotonine hormonen aanmaken. Deze hormonen zorgen ervoor dat je rustiger wordt en dus ook gemakkelijker in slaapt valt. Daarnaast wordt het zenuwstelsel tot rust gebracht en dat zorgt ervoor dat het gespannen gevoel verdwijnt.

Weke verzwaringsdeken kan ik het beste kopen voor een kind?

Voor een kind kan je het beste een verzwaringsdeken kopen tussen de 2 en 6 kilo. Het juiste gewicht voor je kind kom je achter door het lichaamsgewicht te delen door 10% procent. Wanneer je kind dus 40 kilo weegt dan kies je dus voor een deken van 40 kilo.

Wordt een zwaarte deken het vergoed door de verzekeraar?

Verzwaarde dekens worden niet vergoed door de zorgverzekering. De reden is omdat het niet staat ingeschreven als een officieel geneesmiddel.,

Wat zijn de meest populaire verzwaringsdeken merken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top