De beste trilplaat voor ouderen: de complete adviesgids

Wist je dat trilplaten ook uitermate geschikt zijn voor oudere mensen? Wanneer je als senior regelmatig traint op een trilplaat kan je jouw lichaamshouding sterk verbeteren. Door te trainen op een trilplaat worden je spieren sterker en flexibeler en dat is natuurlijk goed voor je lichaamshouding.

Wanneer je als oudere consistent traint op een trilplaat heeft dat diverse lichamelijke en geestelijke gezondheidsvoordelen zoals:

  • Verbetering van het evenwicht
  • Sterkere spieren
  • Lichaamsgewicht verliezen
  • Hogere botdichtheid 
  • Verbeterde lichaamshouding
  • Een hogere bloedcirculatie
  • Het verminderd stress 

In dit artikel ga ik uitgebreid in op deze voordelen en nadelen. Daarnaast ga ik ook uitgebreid in op waarop je moet letten bij het kopen van een trilplaat en hoe je dit fitness apparaat op een veilige manier gebruikt. Trilplaten zijn niet gevaarlijk alleen je moet ze wel op de juiste manier gebruiken. Ik wens je veel plezier met het lezen van deze blog. 

Wat is een trilplaat en hoe werkt het? 

Trilplaten zijn fitness apparaten die trillingen generen wanneer je er op staat. Door deze trillingen wordt je lichaam uit balans gebracht en daardoor gaan de spieren zich samentrekken. Wanneer je traint op een trilplaat dan trekken de spieren zich veel vaker samen.Het effect daarvan is dat de bloedsomloop in het lichaam wordt verbeterd. Door de toegenomen bloedsomloop worden er meer zuurstoffen en voedingstoffen naar de spieren vervoerd. Het effect daarvan is bijvoorbeeld dat je spieren sterker en flexibeler worden. Bekijk deze blog voor meer informatie wat een trilplaat precies doet.

Reviews van de beste trilplaten voor ouderen

Zit je er over te denken om een trilplaat te kopen? Lees dan vooral dit deel van deze adviesgids. Ik heb een selectie gemaakt van de beste trilplaten voor ouderen. Ik heb hierbij gekeken naar de mogelijkheden van de trilplaat. Kan je bijvoorbeeld ook minder intensieve trainingsprogramma’s kiezen? Heeft het tril apparaat bijvoorbeeld een handvat zodat het comfortabeler is om te trainen? Ik wens je veel plezier met het lezen van de reviews. 

1.Rock N Fit trilplaat 

Beste trilplaat voor ouderen die ook willen genieten van een massage om de spieren goed los te maken. 

Rock N Fit trilplaat met fitness stoel

Belangrijkste kenmerken:

Uniek: inclusief fitnessstoel 
20 intensiteit standen
Fungeert ook als massage apparaat
Inclusief weerstand banden
Vijf verschillende trainingsprogramma’s
Ingebouwde bluetooth speakers
Inclusief afstandsbediening

De Rock N Fit is een complete trainingsoplossing voor thuis. Met zijn unieke ergonomische ontwerp kan je kiezen uit vijf verschillende fitnessprogramma’s en twintig verschillende intensiteiten. Het toestel heeft een antislip platform. Het apparaat is daardoor een stuk veiliger omdat je makkelijker in balans kan blijven er niet vanaf valt. Daarnaast heeft het wieltjes waardoor je de Rock N Fit gemakkelijk kan verplaatsen. Vooral voor ouderen is dat heel handig.  

De Rock N Fit wordt geleverd met een trainingsstoel. Op dit punt onderscheid het apparaat zich duidelijk van de concurrentie. Geen enkel ander tril apparaat wordt geleverd met een stoel. De stoel kan je door middel van een kliksysteem eenvoudig op de Rock N Fit plaat. Dankzij de handvatten die zich op de stoel bevinden kan je gemakkelijker oefeningen doen zoals push ups en squats. Daarnaast kan je ook op de stoel zitten en vervolgens fungeert het toestel als een massage apparaat. De focus ligt hierbij vooral op het masseren van de rug.  

Het toestel beschikt over een LCD scherm met een interactief scherm. Dankzij de interactieve interface weet u altijd op welk programma u zich bevindt en kunt u zien hoeveel calorieën u hebt verbrand. Daarnaast kan je ook de instellingen aanpassen met de afstandsbediening. Hiermee kan je bijvoorbeeld de intensiteit en het trainingsprogramma’s aanpassen. 


2.Vibroshaper trilplaat

De meest veilige trilplaat. De Vibroshaper is namelijk voorzien van een handvat waardoor je beter in balans kan blijven.

Vibroshaper

Belangrijkste kenmerken:

Inclusief handvat (uniek)
Drie trainingsprogramma’s
99 frequentie standen 
Inclusief handig voedingsschema
Afstandsbediening 
Complete workout met een training van 10 minuten per dag
De trilplaat beschermt de gewrichten en bevorderd de bloedcirculatie

De VibroShaper is de beste trilplaat voor beginners en voor ouderen. Dit apparaat is zeer eenvoudig in gebruik en geeft u een uitstekende total body workout. Het is zo handig in gebruik omdat het over een handvat beschikt. Het is daardoor gemakkelijker om je balans te houden en het is daarom zo geschikt voor ouderen en beginners. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om door middel van een simpel kliksysteem het handvat te verwijderen.

De Vibroshaper is geschikt voor gebruikers tot 120kg. De VibroShaper heeft drie verschillende zones en dat bepaald ook hoe intens de training is. Door je voeten verder uit elkaar te zetten, verhoog je de intensiteit. Dit maakt het apparaat een uitstekende keuze voor beginners en ervaren sporters. Daarnaast kan je ook de intensiteit instellen met de afstandsbediening hierbij heb je de keuze uit 100 standen. Daarnaast kan je met de afstandsbediening ook het trainingsprogramma instellen.

Ook wordt de trilplaat geleverd met twee weerstandsbanden. Zo kun je extra variatie in je training brengen.Met tien minuten per dag krijg je een complete workout. Ervaren sporters kunnen nog een stapje verder gaan.


3.Sportstech VP400 trilplaat

De Sportstech VP400 is de enige trilplaat die 4D bewegingen kan maken. Het zorgt voor een nog veel effectievere training. Daarnaast kan je de trilplaat gemakkelijk vervoeren dankzij de wieltjes.

Sportstech vp300 trilplaat voor ouderen

Belangrijkste kenmerken:

7 unieke traniningsprogramma’s (onderscheidend)
120 intensiteit standen (uniek!)
Ideale trilplaat voor ouderen dankzij de wieltjes
3D bewegingen: bloedscirculatie wordt nog meer gestimulleerd.
Enorm groot trainingsoppervlak (80 cm) waardoor het gemakkelijker is om trainingsoefeningen te doen.
Inclusief uitgebreide Nederlandse handleiding

De Sportstech is een luxe trilplaat die is gemaakt voor alle fitness liefhebbers. Deze plaat heeft een gebogen ontwerp. Dit maakt het mogelijk om uw lichaam op een meer natuurlijke en gerichte manier te bewegen. Een ander pluspunt is dat de Sportstech VP300 beschikt over wieltjes zodat het veel minder een gedoe is om de trilplaat op te bergen. Vooral voor oudere mensen kan dit een groot voordeel zijn.

De plaat heeft een ingebouwde Bluetooth speaker. Zo kunt u tijdens het trainen naar uw favoriete muziek luisteren. De trilplaat is ook een stuk breder en dat is een groot voordeel omdat het gemakkelijker is om effectief fitness oefeningen te doen zoals push ups en planks. Je hebt simpelweg meer ruimte en daardoor is het gewoon comfortabeler in gebruik.

De Sportstech VP300 is een trilplaat die 3D bewegingen maakt. Het betekend dat het apparaat tegelijkertijd zowel verticale als schommelende trillingen maakt. De training is daardoor nog effectiever en daardoor wordt de bloedscirculatie nog beter gestimulleerd. 

Deze trilplaat heeft zeven verschillende programma’s en zestien verschillende snelheden. Hierdoor kunt u een compleet workout programma samenstellen voor uw hele lichaam.Op deze manier kunt u uw eigen doelen stellen. Dit toestel is uiterst eenvoudig te gebruiken. Met name dankzij de handige Nederlandse handleiding, het trainingsschema, het grote LCD scherm en de handige afstandsbediening. Hierdoor is het perfect voor zowel beginners als gevorderde sporters. 

Bij de Sportstech VP300 krijg je er ook trainingsbanden bij. De banden kan je verstellen en dat heeft een grote invloed op de intensiteit op je armen en schouders.  Het is natuurlijk ook mogelijk om zonder trainingsbanden te trainen. 


Waarom is een trilplaat zo effectief voor oudere mensen? 

Hieronder ga ik uitgebreid in op waarom een trilplaat zo’n goed fitness apparaat is voor ouderen. Hieronder vindt je een overzicht van de voordelen van een trilplaat voor ouderen. 

1. Met de trilplaat heb je veel minder kans op blessures als bij andere fitness apparaten 

De belangrijkste reden waarom een trilplaat zo effectief is omdat het je als oudere minder kans hebt op blessures als bij andere fitness apparaten. De reden is omdat er bij dit apparaat veel minder druk wordt gezet op de gewrichten. De kans op blessures is daardoor een stuk kleiner. 

2. Training aanpassen aan jouw wensen 

Een tweede belangrijke reden is omdat je bij een trilplaat de training helemaal kan aanpassen aan jouw wensen. Je kan bijvoorbeeld het trainingsprogramma en de intensiteit instellen. Op die manier kan sluit de training perfect aan op jouw behoeften en lichaam. Juist voor oudere mensen is het heel belangrijk dat de training perfect aansluit op hun behoeften.

3. Met de trilplaat heb je veel minder kans op blessures als bij andere fitness apparaten 

De belangrijkste reden waarom een trilplaat zo effectief is omdat het je als oudere minder kans hebt op blessures als bij andere fitness apparaten. De reden is omdat er bij dit apparaat veel minder druk wordt gezet op de gewrichten. De kans op blessures is daardoor een stuk kleiner. 

4. Je traint je evenwicht 

Een derde belangrijke reden waarom een trilplaat uitermate geschikt is voor ouderen is omdat trilplaten uitermate geschikt zijn om je evenwicht te trainen. Naarmate je ouder wordt is het lastiger om je evenwicht te bewaren. Door de trillingen en schommelende bewegingen wordt je lichaam getraind om het evenwicht te bewaren. 

5. Lichaamshouding verbeteren 

Wanneer je op een trilplaat staat wordt je constant uit balans gebracht en daardoor spannen de spieren zich vaker aan. Wanneer je dagelijks een trilplaat zul je merken dat je spieren sterker en elastischer worden. Het effect daarvan is dat ook je lichaamshouding wordt verbeterd. Vooral oudere mensen hebbe vaak last van een slechte lichaamshouding. Ik kan je daarom zeker aanraden om een trilplaat te gebruiken. 

6. Je voorkomt blessures

Naarmate je ouder wordt heb je een steeds grotere kans op blessures. Wanneer je als senior drie tot vier keer per week op een trilplaat traint dan wordt de kans op blessures kleiner. De hoofdreden daarvan is omdat de bloedscirculatie in met name het onderlichaam wordt verbeterd. Het effect daarvan is dat de spieren elastischer en sterker worden waardoor de kans op blessures sterk afneemt. 

7. De botdichtheid wordt sterker gemaakt

Wanneer je dagelijks traint op een trilplaat helpt het om de botdichtheid te versterken. Wanneer u ouder wordt, is botverlies een van de belangrijkste oorzaken van breuken en vallen. Wanneer je regelmatig gebruik maakt van een trilplaat kan het zeker helpen om de botdichtheid te versterken en daarmee blessures te voorkomen. 

8. Het stimuleert een betere mobiliteit 

Wanneer je vaak op een trilplaat traint worden je spieren sterker en flexibeler. Vooral voor oudere mensen is dat natuurlijk heel belangrijk want het zorgt ervoor dat je mobieler wordt en weer gemakkelijker leuke activiteiten kan doen. Verwacht echter niet dat je binnen 1 week gelijk al resultaten gaat zien. Workouts doen op een trilplaat vereist veel consistentie en doorzettingsvermogen. Wanneer je het consistent blijft doen zul je zeker positieve resultaten zien. 

9. Je kan gewicht verliezen

Vooral voor ouderen is het belangrijk om een gezond gewicht te behouden, omdat extra gewicht extra druk legt op de knieën, enkels, heupen, rug en andere delen van het lichaam. Overgewicht verhoogt het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2, hartziekten, hoge bloeddruk en sommige vormen van kanker. Een gezond gewicht verbetert ook de kwaliteit van uw leven doordat uw gevoel van eigenwaarde verbetert en u zich lichamelijk en emotioneel beter voelt.

Met een trilplaat kunt u thuis veilig en ontspannen trainen en daarnaast ook gewicht verliezen. Wanneer je op een trilplaat traint zul je merken dat je na een aantal minuten al helemaal onder het zweet zit. Het komt omdat de spieren constant worden samengetrokken. Het effect daarvan is dat de bloedsomloop toeneemt. Daarnaast wordt ook het metabolisme gestimuleerd en dat zorgt ervoor dat de stofwisseling in het lichaam wordt verbeterd. Door de verbeterde stofwisseling zal het lichaam effectiever calorieën verbranden. Wanneer je een trilplaat gebruikt in combinatie met gezonde voeding kan je dus zeker gewicht verliezen. Voor oudere mensen is het dus ideaal om een trilplaat te gebruiken wanneer je thuis wilt afvallen. 

Natuurlijk moet je dit natuurlijk wel doen met een gezonde voeding. Wanneer je veel en ongezond eet zul je zelfs wanneer je dagelijks een trilplaat gebruikt niet afvallen maar juist gewicht aankomen. 

10. Je krijgt er meer energie van

Naarmate je ouder wordt wordt je sneller moe en heb je bijvoorbeeld sneller last van vermoeide benen. Je lichaam heeft gewoon simpelweg minder energie. Wanneer je dagelijks gebruik maakt van een trilplaat dan kan het met name de spieren in je onderlichaam meer energie geven. Wanneer je op een trilplaat staat dan neemt namelijk de bloedcirculatie toe. De spieren samen zich door de trillende en schommelende bewegingen veel vaker samen. Het effect daarvan is dat veel meer belangrijke voedingstoffen en zuurstoffen je spieren weten bereiken. Je spieren zullen daardoor meer energie krijgen. 

Na de trainingssessie zul je een heerlijk ontspannend en licht tintelend gevoel opmerken. Een half uur na de training voelen de meeste mensen dat vooral de spieren in het onderlichaam energieker en flexibeler aanvoelen.

11. Verminderd stress

Wanneer je thuis op een trilplaat traint dan is dat ook een hele goede vorm van ontspanning. Het zorgt ervoor dat je je hoofd vrij maakt van gedachtes. Je hebt dus echt een moment voor jezelf. Wanneer je op een trilplaat traint maken de hersenen endorfine hormonen aan. Deze hormonen zorgen voor een positieve gemoedstoestand. Het effect van deze hormonen is namelijk dat je er vrolijker van wordt. Juist daardoor zal je merken dat je stress uit je lichaam verdwijnt. Daarnaast fungeren ze ook als natuurlijk pijnstillers en daardoor zul je dus bijvoorbeeld ook minder last hebben van pijnklachten.

12. Het bevorderd een betere nachtrust

Je kan een trilplaat ook gebruiken om een betere nachtrust te bevorderen. Ik raad je dan aan om 1 of 2 uur voor het slapen de trilplaat te gebruiken. Door te trainen op een tril apparaat wordt je ontspannen en verminder je stress. Het effect daarvan is dat je na de training ook een stuk rustiger bent. Voor het slapen gaan is dat natuurlijk heel belangrijk want het bevorderd een betere nachtrust. Je valt nou eenmaal veel sneller in slaap als je rustig bent. 

14. Rugpijn verminderen

Naarmate we ouder worden krijgen we vaker last van rugpijn. Het is natuurlijk niet fijn want rugpijn kan een enorme negatieve impact hebben op je leven. Een trilplaat kan helpen om rugpijn te verminderen. Het beste is om een trilplaat te kopen die wordt geleverd met een stoel die je gemakkelijk op de plaat kan klikken. De Rock N Fit trilplaat is in dit geval veruit de beste keuze. Wanneer je op de trilplaat gaat zitten dan fungeert het eigenlijk als een massage apparaat.

Om het apparaat te laten werken als een massage apparaat is het belangrijk om een lagere frequentie stand te selecteren. Door de trillingen worden je spieren losgemaakt en dan met name ook de rugspieren. Daarnaast zorgt het ervoor dat de bloedcirculatie toeneemt en daardoor krijgen de rugspieren meer zuurstof en voedingstoffen. Het effect daarvan is dat de rugpijn afneemt.

Zoals ik al eerder aangaf is het dagelijks trainen op een trilplaat ook heel goed voor je houding omdat het de spieren en gewrichten sterker maakt. Daarnaast krijgen ze ook meer flexibiliteit. Door het verbeteren van de houding kan je ook natuurlijk rugpijn voorkomen. 

15. Cellulitis verminderen

Het effect van een trilplaat is dat het de spieren van het hele lichaam stimuleert. Hierdoor verbetert de bloedcirculatie en kunnen afvalstoffen beter worden afgevoerd. Daarnaast wordt de aanmaak van collageen door de verhoogde bloedcirculatie bevorderd. De aanmaak van collageen zorgt ervoor dat uw huid er jonger en strakker uit gaat zien. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je spieren meer energie krijgen en sterker worden. Wanneer je traint op een trilplaat trekken de spieren veel vaker samen.

 

Scroll naar top