Wat zijn de meest belangrijke functionaliteiten waarop je moet letten bij het koppen van een elektro stimulatie apparaat

Het beste EMS en TENS apparaat kopen van 2020? Welk elektro stimuatie apparaat is het beste?

Wij hebben onderzoek gedaan naar de beste EMS en TENS apparaten. Op basis van ons onderzoek hebben wij de beste TENS en EMS apparaten geselecteerd en deze bespreken wij in dit artikel. Wij hopen je goed te adviseren.

Bijna iedereen heeft weleens last van pijnlijke spieren. Een TENS apparaat kan helpen om de spierpijn sterk te verminderen door middel van het geven van een elektro stimulatie behandeling. Wij noemen een TENS apparaat daarom ook wel een elektrostimulatie apparaat. Wist je dat een TENS apparaat ook helpt bij de pijnbestrijding van vele klachten zoals bijvoorbeeld bij menstruatiepijn, ischias, rugpijn, zenuwpijn, hernia en ga zo maar door. Een TENS apparaat helpt bij de pijnbestrijding door het sturen van kleine stroompjes die via de elektroden op het lichaam naar de zenuwbanen worden gestuurd. Deze stroompjes verstoren de pijnsignalen waardoor de signalen niet de hersenen bereiken. Het effect is dat de pijn sterk afneemt. Daarnaast heeft een TENS behandeling ook een ontspannende werking.

In het eerste deel van deze koopgids hebben we een selectie gemaakt van de beste TENS en EMS apparaten van dit moment. Wij gaan daarnaast in het kort in wat het verschil is tussen EMS en TENS. Op deze manier kan je zelf beter bepalen welk type apparaat het beste bij jouw past. Daarnaast kunnen sommige elektro stimulatie apparaten zowel TENS als EMS behandelingen geven. In het tweede deel van deze koopgids geven wij veel nuttige algemene informatie over TENS apparaten. Wij gaan ondere andere in op de belangrijkste eigenschappen waarop je moet letten bij het kopen van een TENS apparaat. Wanneer je graag meer wilt over andere massage apparatuur dan verwijzen we je graag door naar deze pagina.

Inhoudsopgave van deze koopgids
  Add a header to begin generating the table of contents

  De best geteste elektro stimulatie apparaten per categorie 

  Bluetens TENS en EMS

  BeurerEM49 (TENS+EMS)

  Ecofriend EMS buikspiertrainer

  Algemene beoordeling

  Het beste :
  TENS + EMS apparaat met de beste prijs kwaliteit

  Het beste:
  Voordelige EMS en TENS apparaat 

  Het beste:
  Voordelige EMS en TENS apparaat 

  Type behandeling:

  TENS (pijnbestrijding) en 
  EMS (spier trainen)  

  TENS (pijnbestrijding) en 
  EMS (spier trainen)  

  EMS (spieren trainen)  

  Behandelprogramma's:

  100 behandelprogrammas voor 15 lichaamsdelen

  64 behandelprogrammas

  30 behandelprogramas

  Aantal elektroden (meerdere delen van je lichaam tegelijkertijd behandelen)

  Twee elektroden paren

  Twee elektroden paren

  Drie elektroden paren
  Armen benen trainer (2x)
  Sixpack trainer (1x)

  Draadloze elektroden? 

  Nee

  Nee

  Ja

  AA batterijen of oplaadbare batterijen?

  Oplaadbare batterijen 

  AA batterijen 

  Oplaadbare batterijen

  Belangrijke opmerking:

  Dankzij de mobiele APP kan je het apparaat met je mobiele telefoon besturen

  Veruit het meest voordellige TENS en EMS apparaat en de prijskwaliteisverhouding is heel goed 

  Zeer effectief om je spier te trainen en sterker te maken

  Het best geteste EMS en TENS apparaat

  Beurer EM49

  Algemene beoordeling

  Het beste :
  TENS + EMS apparaat met de beste prijs kwaliteit

  Type behandeling:

  TENS (pijnbestrijding) en 
  EMS (spier trainen)  

  Behandelprogramma's:

  64 behandelprogrammas

  Aantal elektroden (meerdere delen van je lichaam tegelijkertijd behandelen)

  Twee elektroden paren

  Belangrijke opmerking:

  Veruit het meest voordellige TENS en EMS apparaat en de prijskwaliteisverhouding is heel goed. Met dit apparaat kan je zowel de spieren trainen (EMS) en de pijn laten wegnemen (TENS) 

  TENS of EMS apparaat? Of wil je een apparaat dat beide behandelingen kan geven?
  De eerste vraag die je aan jezelf moet stellen is of je een TENS of EMS apparaat wilt kopen? Daarnaast zijn er ook genoeg modellen die beide behandelingen kunnen uitvoeren. Wat is nu echter het verschil tussen TENS en EMS?

  • TENS: bij een TENS behandeling stuurt het apparaat elektrische stroompje via de elektroden die op het lichaam zitten naar de zenuwbanen. De stroompjes zorgen eigenlijk voor dat de pijnsignalen worden verstuurd. Het effect is dat veel minder pijnsignalen de hersenen bereiken. Het gevolg is de pijn sterk afneemt of zelfs helemaal weg gaat. Bij een TENS behandeling ligt de focus dus op pijnbestrijding.
  • EMS: een EMS behandeling werkt eigenlijk bijna hetzelfde maar het richt zich op de spieren. Het apparaat stuurt ook elektrische prikkels naar de elektroden. Vervolgens de stroompjes via de elektroden naar de zenuwvezels. Doordat de stroompjes de zenuwvezels stimuleren gaan de spieren als reactie hierop samentrekken. Op deze manier worden de spieren getraind. Door de intensiteit van de behandeling te verhogen gaan de spieren nog sneller samentrekken. Bij een EMS behandeling ligt de focus op het trainen en het sneller laten herstellen van de spieren.

  Hoeveel elektroden paren worden bij het apparaat geleverd?
  De elektroden plaats je op je lichaam en via de elektroden gaan de stroompjes het lichaam in. Wij raden altijd aan om een TENS apparaat te kopen die wordt geleverd met twee elektroden paren of meer. Het grote voordeel is dat je twee delen van je lichaam tegelijkertijd kan behandelen.

  Kies ik voor de bedrade elektroden of draadloze elektroden?
  In bijna alle situaties volstaan bedrade elektroden. Let er wel op dat de kabels lang genoeg zijn. In het geval je wilt gaan sporten tijdens een EMS behandeling dan is het fijner om te kiezen voor draadloze elektroden. Het voelt een stuk comfortabeler aan en je hebt geen gedoe met draden. Het nadeel is wel dat TENS / EMS apparaten met draadloze elektroden een stukje duurder zijn.

  Wordt het apparaat geleverd met een opbergkoffertje?
  TENS apparaten zijn erg compact en licht. Het is wel belangrijk om deze goed op te bergen. Het is daarom verstandig om een model te selecteren die standaard met een opbergkoffertje wordt geleverd.

  AA batterijen of oplaadbare batterijen?
  Het voordeel van een TENS apparaat ten opzichte van andere massage apparaten is dat deze altijd draadloos werken. De apparaten zijn dus zeer draagbaar en kan je overal gebruiken. Het grote verschil zit hem erin dat de goedkopere modellen werken op AA batterijen en dat de duurdere worden geleverd met oplaadbare batterijen.

  Reviews van de vijf beste EMS en TENS apparaten van 2020

  In deze uitgebreide koopgids hebben we voor jouw een speciale selectie gemaakt van de beste TENS en EMS apparaten van dit moment. Voor elk apparaat gaan we in op de meest uit het oog springende eigenschappen. Daarnaast gaan in op de voordelen en nadelen van het apparaat. Voordat je de reviews gaat lezen is het belangrijk om het verschil te weten tussen TENS en EMS:

  • TENS behandeling: bij een TENS behandeling worden de zenuwen geprikkeld door het sturen van elektrische stroompjes. Deze behandeling is zeer effectief voor de pijnbestrijding van diverse klachten zoals rugpijn en menstruatiepijn,
  • EMS behandeling: bij deze behandeling stimuleren de stroompjes de zenuwvezels en daardoor gaan de spieren samentrekken. Een EMS behandeling is bijvoorbeeld gericht op het sterker maken an de spieren, het spierherstel en het verhelpen van spierkrampen.

  Veel elektro stimulatie apparaten kunnen zowel TENS en EMS behandelingen geven. Wij wensen je veel plezier met het lezen van de reviews.

  1. Bluetens elekrische spierstimulator (EMS en TENS)

  Het beste apparaat dat zowel TENS als EMS behandelingen kan geven.

  TENS en EMS apparaat
  Elektro spierstimulatie met elektroden

  Het kan zowel een TENS als EMS behandeling geven

  Het wordt geleverd met vier elektroden zodat je twee delen van je lichaam op hetzelfde moment kan masseren.

  Bluetents biedt 100 verschillende behandelingsprogramma’s aan.

  Het biedt 100 intensiteitstanden. 

  Via jouw telefoon bestuur je het EMS / TENS apparaat dankzij de gebruiksvriendelijke applicatie

  Het spierstimulatie apparaat is perfect voor het verhelpen van spierpijn. Daarnaast kan het ook een ontspannende massage geven.

  Helaas kan je het apparaat alleen maar met een Android of Apple toestel gebruiken.

  Het kan zowel EMS en TENS behandelingen geven
  Kent je dat het gevoel dat je na het sporten pijn hebt in de spieren? Natuurlijk wil je dat het pijnlijke gevoel in de spieren zo snel mogelijk verdwijnt. De Bluetents elektrische spierstimulator kan dan een hele goede oplossing zijn. Naast het geven van TENS behandelingen geeft dit apparaat ook EMS behandelingen. Een EMS therapie is er speciaal op gericht om de spieren te herstellen en te trainen door het sturen van elektrische stroompjes naar de zenuwvezel waardoor de spieren gaan samentrekken. Wij vinden het een groot voordeel dat de Bluetens zowel TENS als EMS behandelingen kan geven. Het elektrostimulatie apparaat kan je daardoor zowel gebruiken voor pijnbestrijding (TENS) als het trainen en herstellen van de spieren (EMS). Het elektrostimulatie apparaat is perfect in te zetten bij de volgende voor de volgende situaties:

  • Het verhelpen van chronische spierpijn (EMS)
  • Spieren trainen en herstellen (EMS)
  • Menstruatiepijn verminderen (TENS)
  • Zenuwpijn verminderen (TENS)
  • Rugpijn verminderen (TENS)

  Hoe werkt het spierstimulatie apparaat?
  Om het EMS en TENS apparaat te gebruiken dien je de bluetents APP op je mobiele telefoon te installeren. Vervolgens start je de APP op en maak je verbinding via bluetooth. De applicatie is zeer gebruiksvriendelijke en via de APP kan je de bluetents spierstimulator gemakkelijk besturen. In de APP heb je bijvoorbeeld de volgende mogelijkheden:

  • Lichaamsdeel selecteren: kies het lichaamsdeel wat je wil masseren en hierbij kan je kiezen uit 15 delen van je lichaam.
  • Kies uit 100 behandelprogramma's: in de APP kan je kiezen uit wel 100 verschillende behandelprogramma’s en op deze manier kan je jouw lichaam op een heel effectieve manier masseren. Bij elk massage programma heb je de keuze uit 30 verschillende intensiteitsniveaus. Het is van groot belang om het juiste intensiteitsniveau te vinden dat aansluit bij jouw lichaam situatie. Wij raden aan om het massage programma te starten met het laagste intensiteitsniveau. Vervolgens verhoog je dit niveau totdat je merkt dat je spieren beginnen samen te trekken (EMS). Wanneer dit het geval is dan wordt de behandeling op een effectieve manier uitgevoerd.

  2. Ecofriend EMS buikspier trainer

  Het beste en meest voordellige buikspiertrainer EMS apparaat

  Effectief je spieren trainen met de Ecofriend EMS trainer
  Welke spieren kan je trainen met de Ecofriend spiertrainer?

  De buikspiertrainer heeft 23 verschillende intensiteit standen

  Het wordt geleverd met oplaadbare batterijen.

  De elektroden zijn draadloos geen enkel ander model in deze prijsklasse biedt dat aan.

  Naast je buikspieren kan je ook de armen, benen en schouders met deze spiertrainer trainen.

  Wanneer je elke dag 10 tot 15 minuten gebruik maakt van dit elektro spierstimulatie apparaat dan worden je spieren efficiënt getraind.

  Je krijgt gratis Tuto sport Ebook bij dit product. Hierin leggen ze uit hoe je het maximale resultaat kan halen uit de EMS training.

  Het apparaat heeft een beetje een goedkope uitstraling.

  Stel jezelf eens voor dat je op Netflix jouw favoriete serie aan het kijken bent en dat tegelijkertijd jouw buikspieren worden getraind? Het klinkt als een droom maar niet is minder waar. Met een EMS apparaat kan je namelijk de spieren intensief trainen door middel van lichte stroompjes. Eén van de beste en meeste voordellige EMS apparaten is de Ecofriend spiertrainer. Het EMS apparaat wordt aangeboden bij bol.com en wordt zeer gewaardeerd door klanten. Het product heeft 10 klantenreviews en de gemiddelde beoordeling is 5 ster.

  Extra hygienisch: 12 extra gel pleisters
  Wat echt een enorm groot pluspunt is dat de Ecofriend EMS wordt geleverd met 12 extra pleisters. Deze gel pleisters plak je op de elektroden. Wanneer je merkt dat de pleisters aan vervanging toe zijn dan heb je ieder geval genoeg pleisters. Het grote voordeel is dat je meer dan voldoende pleisters hebt voor de komende jaren.

  Je kan eigenlijk elk lichaamsdeel trainen
  Het apparaat wordt geleverd met een elektroden pad die speciaal is gemaakt voor de buikspieren. Daarnaast wordt het geleverd met twee elektroden pads die je om je armen kan binden. Het EMS apparaat is eigenlijk speciaal bedoeld om de buikspieren effectief te trainen. Het is echter ook mogelijk om andere lichaamsdelen te trainen zoals bijvoorbeeld de armen, schouders en benen. De elektroden plaats je op het lichaamsdeel wat je wilt gaan trainen.

  Het wordt geleverd met 10 verschillende trainingsprogramma’s
  Het is een uni sex EMS apparaat en dat wil zeggen dat zowel mannen als vrouwen gebruik kunnen maken van dit apparaat. Het apparaat wordt standaard geleverd met 10 verschillende soorten programma’s die als doel hebben om:

  • Jouw spieren te trainen zodat deze sterker worden en groeien.
  • Spieren sneller te laten herstellen.
  • Het verminderen van de spierpijn na een intensieve training.
  • Het verbeteren van de bloedcirculatie. Door de training gaan de bloedvaten zich openen en daardoor kunnen er meer voedingsstoffen worden vervoerd. Het effect is dat de bloedcirculatie in het lichaam toeneemt.

  3. De Beurer EM49 elektrostimulatie apparaat

  Het meest voordellige TENS en EMS apparaat 

  Beurer EM49 geeft TENS en EMS behandelingen

  Geen enkel apparaat in deze prijsklasse is in staat om zowel een EMS als TENS behandeling te geven.

  De Beurer EM49 beschikt over 20 intensiteit standen.

  De duur van de TENS en EMS behandeling kan je instellen tussen de 5 en 100 minuten.

  Het apparaat wordt geleverd met 64 behandelprogramma’s (voor elk lichaamsdeel)

  Het apparaat werkt op AA batterijen 

  Het meest populaire en voordellige TENS en EMS apparaat
  De Beurer EM 49 behoort tot 1 van de meest populaire en voordellige TENS en EMS apparaten van Nederland en België. Het blijkt uit het feit dat het apparaat bij bol.com het meest verkocht is en de beste gemiddelde beoordeling heeft. Het elektrostimulatie apparaat is zo populair in Nederland en België omdat een zeer goede prijs kwaliteitsverhouding heeft. De Beurer EM49 wordt bij bol.com aangeboden tegen een scherpe prijs van 59,-. De Beurer EM49 onderscheid zich duidelijk in deze prijsklasse omdat het zowel TENS als EMS behandelingen kan geven. Andere elektro stimulatie apparaten in dezelfde prijsklasse geven niet beide behandelingen. Op dit vlak onderscheid dit elektrostimulatie apparaat zich overduidelijk van andere modellen in deze prijsklassen.

  Het elektrostimulatie apparaat voorzien van 64 behandelprogramma's speciaal gemaakt voor een specifiek lichaamsdeel
  De meest unieke eigenschap van dit apparaat is dat het in staat is om je gehele lichaam te masseren. Het elektrostimulatie apparaat is voorzien van 64 TENS en EMS massage programma’s die ontworpen zijn voor elk specifiek deel van het lichaam. De Beurer EM49 helpt bij het behandelen van verschillende fysieke en mentale gezondheidsproblemen zoals:

  • Migraine (TENS)
  • Rugpijn (TENS)
  • Stress (TENS en EMS)
  • Spanningshoofdpijn (TENS)
  • Zenuwpijn (TENS)
  • Spierherstel en spieren trainen (EMS)
  • Het bevorderen van de bloedcirculatie (EMS)

  Twee elektroden paren en 20 intensiteit standen
  De Beurer EM49 wordt geleverd met 2 elektroden paren zodat je twee lichaamsdelen op hetzelfde moment kan behandelen. De elektroden pleisters plaats je op je lichaam en vervolgens stuurt het apparaat via de elektroden de stroompjes naar de zenuwbanen. Met de Beurer EM49 kan je ook gemakkelijk via de grote knopen en het heldere schermpje de intensiteit en de duur van de massagebehandeling aanpassen. De Beurer EM 49 is voorzien van 20 verschillende intensiteit standen. De timerfunctie is instelbaar tussen de 5 en 100 minuten.

  4. Compex SP 8.0: draadloos EMS en TENS apparaat voor sporters

  Het meest luxe TENS en EMS  apparaat die speciaal gemaakt is voor de fanatieke sporter 

  Het meest luxe TENS en EMS apparaat
  Elektro stimulatie apparaat speciaal gemaakt voor sporters

  Het apparaat analyseert uw spieropbouw en op basis daarvan stelt het persoonlijk trainingsprogramma samen.

  De elektroden zijn draadloos waardoor je nu veel fijner met elektroden kan sporten (geen gedoe met draden)

  Er worden twee oplaadbare batterijen bijgeleverd (10 uur gaan ze mee). 

  Het wordt geleverd met een opbergkoffer

  Het wordt geleverd met een 4 paar elektroden van een kleiner formaat (5 *5 cm). Daarnaast worden er een 4 paar elektroden geleverd met een groter formaat (5 * 10 cm)

  Het apparaat is vrij prijzig maar daarvoor krijg je een zeer proffesioneel EMS en TENS apparaat voor terug. 

  Het meest proffesionele TENS en EMS apparaat speciaal gemaakt voor de fanatieke sporter.
  De Compex SP 8.0 is een draadloos TENS en EMS apparaat die speciaal ontworpen is voor mensen die dagelijks sporten. Het apparaat heeft als doel om jouw uithoudingsvermogen en kracht te verbeteren door het geven van electro spierstimulatie krachttraining. Door de Compex SP 8.0 regelmatig voor en na het sporten te gebruiken voorkom je ook blessures en herstellen blessures zich ook sneller. Als professioneel sporter wil je natuurlijk zo snel en goed mogelijk herstellen van blessures. De Compex SP 8.0 is een stuk professioneler dan andere EMS en TENS apparaten en onderscheid zich duidelijk van andere elektrostimulatie apparaten.

  De unieke eigenschappen van de Compex SP 8.0:

  • Het stelt een persoonlijke trainingsprogramma op (spier analyse): Compex heeft een unieke technologie ontwikkeld namelijk de “muscle intelligence technologie”. Het TENS / EMS apparaat analyseert uitgebreid je spieren. Op basis van de resultaten stelt het apparaat het traning behandeling programma op. Het programma heeft als doel om de spieren zo effectief mogelijk te trainen. Daarnaast bepaald het automatisch de intensiteit op basis van de analyse. Op deze manier worden je spieren automatisch perfect getraind.
  • Sporten met elektroden is geen probleem: de meeste TENS apparaten worden geleverd met kabels die in verbinding staan met de elektroden. Helaas voelt dat gewoon niet fijn aan wanneer je tijdens het sporten omringt bent door kabels. Het grote voordeel van de Compex SP 8.0 is dat de elektroden geheel draadloos werken. Het sporten met elektroden voelt daardoor een stuk comfortabeler aan. Wij vinden dit echt super handig..
  • Oplaadbare batterijen: de Compex SP 8.0 wordt geleverd met twee oplaadbare batterijen. Het apparaat kan je dus ideaal gebruiken in de sportschool. Een oplaadbare batterij gaat tot wel 10 uur mee.
  • TENS behandelingen: naast de EMS spiertraining voert de Compex SP 8.0 ook TENS behandelingen uit. Deze TENS behandeling zorgen ervoor dat de lichamelijke pijnklachten snel afnemen.

  5. Omron TENS E3 Intense (TENS behandeling)

  Het meest voordellige TENS apparaat 

  Het goedkoopste elektro stimulatie apparaat

  Het apparaat bevorderd het bloedcirculatie en daarom helpt het bijvoorbeeld goed bij spierkrampen en vermoeide voeten.

  Het apparaat geeft geeft kneed, klop en wrijfmassage.

  Het beschikt over 15 verschillende intensiteitsniveaus

  Het apparaat wordt geleverd met 2 elektroden paren waardoor je twee lichaamsdelen tegelijkertijd kan masseren.

  Het TENS apparaat kan vijf verschillende delen van je lichaam masseren namelijk de armen, benen, onderrug, schouders en voeten.

  Helaas geeft het geen EMS behandeling.

  Wat maakt de Omron E3 Intense uniek in zijn prijsklasse?
  De Omron e3 intense is één van de meest voordelige TENS apparaten op de markt. Bij Coolblue kan je dit apparaat al kopen voor 70 euro. De prijs kwaliteit verhouding van dit product is erg goed. Hieronder gaan wij in op de functionaliteiten die het meest uit het oog springen voor een product dat in deze prijsklasse wordt aangeboden:

  • Verschillende lichaamsdelen: de Omron E3 intense kan 5 delen van je lichaam behandelen door middel van een TENS behandeling namelijk je armen, benen, onderrug, schouders, nek en voeten. Voor 70 euro koop je een zeer multifunctioneel TENS massage apparaat die verschillende delen van je lichaam op een effectieve manier kan behandelen.
  • Op een effectieve manier de pijn bestrijden: het apparaat beschikt over 15 intensiteitsniveaus. Het voordeel hiervan is dat je de intensiteit van de TENS behandeling kan bepalen. Wanneer je de intensiteit ophoogt worden de elektrische prikkels die het apparaat naar je lichaam stuurt intenser. Afhankelijk van waar je pijn hebt en hoe erg de pijn is kan je de perfecte intensiteit instellen. Op deze manier worden de pijnklachten op een effectieve manier behandeld.
  • Verschillende massages: het apparaat biedt verschillende massages aan zoals een kneed, klop en wrijfmassage.
  • Twee elektroden paren: het apparaat wordt geleverd met twee elektroden paren geleverd waardoor je twee lichaamsdelen tegelijkertijd kan masseren.

  Klein en licht
  Wilt je ook tijdens jouw vakantie gebruik maken van het apparaat? Met de Omron E3 intense is dit geen enkel probleem want het apparaat is namelijk erg licht en compact. Het past daardoor heel gemakkelijk in je rugzak. Zorg er echter voor dat je de elektroden goed beschermt.

  Conclusie: hoe vindt je het beste elektrostimulatie apparaat? 

  Wij hopen dat je door het lezen van de reviews een goed beeld hebt gekregen van TENS apparaten. Wanneer je opzoek bent naar een TENS apparaat wat het beste bij je past is het belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen:

  • Hoe vaak ga ik het gebruiken?
  • Welke pijn wil ik verminderen en wat zijn exact mijn klachten? Het is belangrijk om hierop een goed antwoord te vinden omdat er ook andere type massage apparaten op de markt zijn die effectiever kunnen werken. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van bunions is het bijvoorbeeld slimmer om een voetmassage apparaat te kopen.
  • Wanneer je weet welke problemen je wilt behandelen is het belangrijk om jezelf de vraag stellen welk type elektroden het beste passen bij jouw situatie? Wanneer je bijvoorbeeld heel gericht de pijn wil behandelen dan is het beter om kleinere of elektroden te kopen.
  • Hoeveel geld wil ik besteden aan een TENS apparaat?
  • Vind je het ook belangrijk dat de spieren gemasseerd worden? Het is dan aan te raden om een apparaat aan te schaffen die EMS therapie ondersteund.

  Door dit soort type vragen te beantwoorden krijg je een goed beeld van welke TENS apparaten het beste bij jouw situatie passen. Elke situatie is namelijk uniek vandaar dat wij ook niet een specifiek product kunnen aanbevelen. Wij hopen dat je een goede aankoop doet en dat je tevreden zult zijn over jouw beslissing.

  Wat zijn de meest belangrijke functionaliteiten waarop je moet letten bij het koppen van een elektro stimulatie apparaat

  Waarop moet je letten bij het kopen van een EMS en TENS apparaat

  Zoals je uit onze product reviews hebt kunnen lezen beschikken TENS apparaten over verschillende functionaliteiten. Hieronder beschrijven we de meest belangrijke kenmerken. Daarnaast gaan we in op hoe deze functionaliteiten de prestaties van het spierstimulatie apparaat beïnvloeden en de complete massage ervaring. Op basis hiervan kan je beter bepalen welke functionaliteiten voor jouw van belang zijn zodat je een goede aankoop doet. Wij wensen je veel plezier bij het lezen van deze koopgids.

  1. Kies je voor een TENS of EMS apparaat? Wat zijn de verschillen?

  De allereerste vraag die je aan jezelf moet stellen is of je kiest voor een TENS of EMS apparaat. Het komt ook voor dat een apparaat zowel beide behandelingen kan geven. Over het algemeen zijn deze modellen wel een stukje duurder. Wij adviseren je dus om hierover even goed over na te denken. Hieronder gaan wij in op de verschillen tussen een TENS en EMS behandeling.

  1.1 Wat is een TENS apparaat (Transcutane Elektrische neuro stimulatie)

  TENS is een afkorting voor Transcutane Elektrische neuro stimulatie. TENS apparaten worden gebruikt om zenuw gerelateerde of chronische pijnklachten te behandelen. Om beter te begrijpen hoe TENS apparaten werken bij pijnbestrijding is het eerst belangrijk dat wij kort uitleggen wat de "poorttheorie" is. Volgens deze theorie werkt een zenuw mechanisme in onze ruggenmerg als een poort. De poort bepaald dus of de pijnlijk signalen de hersenen bereiken. Wanneer poort zich opent en de signalen bereiken dus de hersenen dan wordt de pijn voelbaar. Een TENS apparaat stuurt lichte elektrische stroompjes naar de elektroden die op he lichaam zijn geplaatst. Vervolgens worden de stroompjes via de elektroden naar de zenuwbanen gestuurd. Bij een TENS behandeling verstoren de elektrische signalen de natuurlijk signalen in de zenuwbanen. Het effect is dat de poort reageert op de signalen van het TENS apparaat doordat de natuurlijke pijnlijke signalen niet meer doorkomen. Deze natuurlijke signalen komen niet aan bij de hersenen waardoor de pijn afneemt of zelfs helemaal weg is.. Zelfs als de natuurlijk signalen nog steeds worden geproduceerd.

  Daarnaast zorgen de TENS stroompjes ervoor dat er endorfines worden aangemaakt. Veel endorfines werken eigenlijk als een natuurlijk pijnstiller en daardoor neemt de pijn ook sterk af. Endorfines hebben dus eigenlijk hetzelfde effect als medicijnen zoals paracetamol. Het grote voordeel is dat endorfines geen bijwerkingen. Op deze manier helpt een TENS apparaat bij de pijnbestrijding.

  TENS therapie kan worden gebruikt om veel verschillende medische klachten te verminderen of te verhelpen zoals bijvoorbeeld:

  • Zenuwpijn
  • Ischias
  • Menstruatiekrampen
  • Hernia
  • Spierpijn

  Het hoofddoel van deze therapie is om de pijn sterk te verminderen. TENS behandelingen voelen vaak niet intens aan zoals bij EMS therapie wel het geval is. Deze behandeling richt zich namelijk op de zenuwen in plaats van op de spieren. Tijdens een TENS behandeling voel je een tintelend gevoel maar het is geen sterk sterk gevoel zoals bij electro spierstimulatie wel het geval is.

  1.2 Wat is een EMS apparaat (elektrische spierstimulator)?

  EMS is een afkorting voor elektrische spierstimulatie. EMS-apparaten zijn speciaal ontworpen om door middel van elektrostimulatie uw spieren te stimuleren en spieratrofie te voorkomen. Deze massage apparaten worden ook wel elektrisch spierstimulators genoemd. Het EMS apparaat genereert elektrische stroompjes die via de elektroden naar de zenuwvezels gaan. Vervolgens geleiden deze door naar de spieren waardoor deze zich gaan samentrekken. Op deze manier worden de spieren door middel van elektrostimulatie getraind. Wanneer uw spieren door de EMS therapie samentrekken krijgen ze meer bloed en voedingsstoffen. Hierdoor zal de kracht in de spieren en buigzaamheid van de spieren toenemen. Bij de meeste EMS apparaten kan je ook de intensiteit aanpassen. Het betekent dat de stroompjes een hogere intensiteit hebben waardoor de samentrekkingen van de spieren sterker worden. Hieronder een kort overzicht van de voordelen van een EMS behandeling:

  • Het zorgt ervoor dat de spieren sneller herstellen.
  • De spieren worden intens getraind waardoor ze sterker worden.
  • Na een blessure zijn de spieren een stuk zwakker. Met elektro stimulatie therapie kunnen de spieren weer sterker gemaakt worden.
  • Het helpt bij het voorkomen van sportblessures.
  • Het helpt bij het verminderen van spierpijn omdat er meer voedingsstoffen naar de spieren worden gebracht. Het effect is dat de spieren losser gaan zitten waardoor de spierpijn verdwijnt.

  2. Let goed op welke elektroden (TENS pleisters) bij het TENS apparaat worden geleverd?

  Wanneer je van plan bent om TENS apparaat te kopen dan is het altijd belangrijk om te checken welke type elektroden bij het elektrostimulatie apparaat worden geleverd. Wij noemen de elektroden ook wel TENS pleisters of TENS plakkers. Vanuit het TENS apparaat gaan de elektrische prikkels via de kabels naar de elektroden pads en vanuit daaruit worden de stroompjes naar de zenuwbanen geleid. De TENS pleisters worden aangeboden in verschillende formaten:

  • Grote elektroden: met grote spier elektroden kunt u een groter oppervlakte behandelen. Het is voornamelijk handig wanneer je grotere spiergroepen effectief wilt behandelen. Door het grotere oppervlakte neemt de TENS behandeling minder tijd in beslag. Tens elektroden die speciaal gemaakt zijn voor de pijnbestrijding van de rugpijn worden vaak geleverd met grotere spier elektroden. Helaas zijn deze elektroden niet echt geschikt om pijnlijke spieren of spierknobbels te behandelen omdat de elektroden zich focussen op een te groot gebied.
  • Kleine elektroden: wanneer u last heeft van spierknobbels, of spier- en gewrichtspijn dan raden wij kleine elektroden aan. Deze elektroden bedekken niet een groot oppervlak dus het kost veel meer tijd om uw gehele lichaam te behandelen. Het voordeel is echter dat het effectiever en gemakkelijker is om specifieke spieren te behandelen.

  TENS pleisters kan je hergebruiken maar het hangt ook erg sterk af van de kwaliteit van de plakpleisters. Sommige TENS pleisters kan je bijvoorbeeld 50 keer gebruiken en andere pleisters bijvoorbeeld 300 keer. Gelukkig leveren veel fabrikanten extra TENS pleisters zodat je geen nieuwe hoeft te kopen. Wij adviseren altijd om een TENS apparaat te kopen die wordt geleverd met extra elektroden. Het is gelukkig altijd mogelijk om extra elektroden bij te kopen. Zoals reeds aangegeven zijn deze er in verschillende formaten. Ons advies is om altijd over verschillende formaten elektroden te beschikken. Gelukkig worden deze bij de meeste apparaten er standaard bijgeleverd.

  Sporten-met-ems

  De elektroden verbonden met kabels vs draadloze elektroden?

  Draadloze elektroden zijn eigenlijk alleen echt handig wanneer je wilt gaan sporten tijdens de EMS / TENS behandeling.

  Een belangrijke vraag die je aan jezelf moet stellen is of je kiest voor een TENS apparaat met draadloze elektroden of voor een model waarbij de elektroden verbonden zijn met kabels. Hieronder gaan wij specifiek in op beide mogelijkheden en proberen we je hierover zo goed mogelijk te adviseren:

  • Draadloze elektroden: bij een TENS apparaat met draadloze elektroden heb je natuurlijk geen last van kabels. Het nadeel is dat er een hoger prijskaartje aan verbonden zit. Vaak zijn draadloze EMS en TENS apparaten enkele honderden euro’s duurder. Wij raden een EMS / TENS apparaat met draadloze elektroden aan in het geval je wilt sporten tijdens een EMS behandeling. Draadloze elektroden zijn eigenlijk alleen maar echt handig bij een EMS behandeling. Bij een EMS behandeling ben je namelijk je spieren aan het trainen en veel mensen doen dit ook tijdens het sporten. In dat geval is het dus handig om draadloze elektroden te hebben.
  • TENS apparaat waarbij de stroom via de kabels naar de elektroden gaat: voordat je dit type TENS apparaat aankoopt is het belangrijk om te checken wat de lengte is van de kabels is. Wij adviseren om te kiezen voor een TENS apparaat waarbij de kabels lang genoeg zijn zodat je elk deel van het lichaam kan behandelen. Daarnaast is het belangrijk dat de kabels tussen de elektroden paren(elektroden) ook lang genoeg zijn. Het is name belangrijk dat er genoeg ruimte is tussen de elektroden. Wanneer de kabel te kort zijn dan voelt het minder fijn aan en is de behandeling vaak minder effectief. Als je dus wilt genieten van de beste TENS therapie moeten de kabels lang genoeg. Het advies geldt ook wanneer u van plan bent om een EMS apparaat te kopen.

  2. Let goed op de verschillende soorten behandelprogramma's

  Ons advies: koop een elektro stimulatie apparaat die speciale behandelprogramma's heeft voor een specfiek lichaamsdeel.

  Tens en EMS apparaten worden geleverd met verschillende massage programma's waaruit u kunt kiezen. Sommige bieden alleen vooraf gedefinieerde massage programma's aan. De duurdere en professionele EMS en TENS apparaten bieden echter de mogelijkheid om uw eigen massage programma te maken:

  • De mogelijkheid om verschillende programma’s te selecteren en met elkaar te combineren.
  • De intensiteit in te stellen zodat deze bijvoorbeeld oploopt gedurende de massage.
  • De lengte van de behandeling kunnen instellen.

  Bij de meeste elektro stimulatie apparaten zijn er programma’s samengesteld die specifiek gemaakt zijn voor een bepaald lichaamsdeel. Op deze manier kan je specifieke delen van je lichaam op de meest effectieve manier masseren. Wij adviseren om een elektrostimulatie apparaat te kopen die verschillende massage programma’s ondersteund voor specifieke delen van je lichaam.

  3. Controleer over hoeveel intensiteit standen het apparaat beschikt

  Wij raden je altijd aan om een TENS of EMS apparaat te kopen die minimaal over 10 tot 20 standen beschikt. 

  De meeste EMS en TENS apparaten beschikken over meerdere instensiteisstanden en dat is een zeer groot voordeel. Doordat je zelf de intensiteit kan aanpassen kunt u de behandel ervaring personaliseren en aanpassen aan jouw wensen. Op sommige momenten wil je graag een ontspannende massage en op andere dagen heb je behoefte aan een hardere massage die de spieren meer stimuleert. Het aantal intensiteit standen verschilt ook sterk per elektrostimulatie apparaat. Sommige apparaten zijn voorzien van 10 standen en andere van 100 standen. Wij raden nooit aan om een apparaat te kopen die is voorzien van 100 standen. Wanneer je bijvoorbeeld het intensiteitsniveau ophoogt van 20 naar 21 dan ga je dit niet voelen. Wij zien dit als een groot nadeel want daardoor is het voor sommige mensen lastig om de intensiteit snel en gemakkelijk aan te passen. Het kost veel tijd om de juiste stand te vinden. Het zorgt er ook voor dat het TENS apparaat gewoon minder gebruiksvriendelijk werkt. Wij raden aan om een apparaat te kopen die is voorzien van 10 tot 20 intensiteit standen.

  4. Automatische uitschakelfunctie van een elektrostimulatie apparaat

  Ons advies is om voor een apparaat te kiezen met een groot scherm. 

  Wanneer je van plan bent om een elektrostimulatie apparaat te kopen is het belangrijk om te letten of het beschikt over een automatische uitschakelfunctie. Gelukkig hebben de meeste TENS apparaten de beschikking over een automatische uitschakelfunctie. Wanneer u bijvoorbeeld vergeet om het apparaat uit te schakelen dan sluit het toestel zich gelukkig automatisch zelf uit. Dankzij de automatische uitschakelfunctie gaan elektro stimulatie apparaten langer mee en gaan ze minder snel kapot.

  5. Het scherm van een elektrostimulatie apparaat

  Het apparaat gaat over het algemeen een stuk langer mee omdat mensen soms vergeten om het apparaat uit te zetten.

  Bij het kiezen van het beste professionele TENS apparaat speelt de kwaliteit van het scherm ook een belangrijke rol. Op het scherm krijg je snel een overzicht van de huidige instellingen en kan je deze ook aanpassen:

  • De intensiteit van de TENS behandeling.
  • Het behandel programma selecteren.
  • De tijdsduur van de TENS behandeling instellen.
  • Het inschakelen van de EMS functie

  Wij raden aan om een TENS apparaat te kiezen met een groot scherm omdat het gebruiksvriendelijker is. Vooral voor ouderen mensen en mensen met minder goede ogen raden is dit belangrijk. De TENS apparaten met een groter scherm zijn over het algemeen een stukje duurder. Het is dus een overweging die je zelf moet maken.

  6. Batterij van het TENS apparaat

  Kies je voor een TENS apparaat met AA batterijen of oplaadbare batterijen?

  Alle TENS apparaten kan je eigenlijk overal gebruiken want ze werken allemaal op batterijen. De goedkopere TENS apparaten werken vaak met AA batterijen. Wanneer je het apparaat dagelijks gebruikt dan dien je elke week nieuwe AA batterijen in het TENS apparaat te plaatsen. Wanneer je kiest voor een goedkoper model dan is het verstandig om een grote hoeveelheid AA batterijen te kopen.

  De duurdere en professionele TENS elektro stimulatie apparaten zijn vaak voorzien van oplaadbare batterijen. Vaak wordt het apparaat geleverd met een set van twee oplaadbare batterijen. Mocht één batterij leeg zijn dan kan je de tweede batterij gebruiken. De oplaadbare batterijen laad je op via het stroomnetwerk of via een USB kabel. De batterijduur van een oplaadbare batterij verschilt sterk maar vaak gaan deze gemiddeld tot wel 12 uur mee.

  Kan je het TENS apparaat gemakkelijk opbergen

  Wij raden aan om voor een TENS apparaat te kiezen die standaard wordt geleverd met een klein opbergkoffertje. 

  Het grote voordeel van EMS en TENS apparaten zijn dat deze een stuk compacter en draagbaarder zijn dan andere massage apparaten. Een TENS apparaat past makkelijk in je rugzak en deze zijn dus ideaal om mee te nemen naar de sportschool of op vakantie. De grote vraag is echter hoe berg je het apparaat netjes op en hoe zorg je ervoor dat het niet beschadigd. Wij raden je daarom altijd aan om te kiezen voor een TENS apparaat die wordt geleverd met een kleine opbergkoffer. In deze kleine koffer kan je het TENS, apparaat, kabels en de elektroden veilig opbergen.
  De goedkoper elektro stimulatie apparaten worden vaak niet geleverd met een koffer. Het is dus van belang dat je het apparaat zelf goed opbergt. Het is dus belangrijk om hier goed op te letten.

  Het aantal kanalen

  Kies altijd voor een EMS / TENS apparaat die is voorzien van 2 kanalen zodat je twee elektroden paren kan gebruiken.

  Het grote voordeel van EMS en TENS apparaten zijn dat deze een stuk compacter en draagbaarder zijn dan andere massage apparaten. Een TENS apparaat past makkelijk in je rugzak en deze zijn dus ideaal om mee te nemen naar de sportschool of op vakantie. De grote vraag is echter hoe berg je het apparaat netjes op en hoe zorg je ervoor dat het niet beschadigd. Wij raden je daarom altijd aan om te kiezen voor een TENS apparaat die wordt geleverd met een kleine opbergkoffer. In deze kleine koffer kan je het TENS, apparaat, kabels en de elektroden veilig opbergen.
  De goedkoper elektro stimulatie apparaten worden vaak niet geleverd met een koffer. Het is dus van belang dat je het apparaat zelf goed opbergt. Het is dus belangrijk om hier goed op te letten.

  De voordelen van elektro stimulatie

  Bij welke gezondheidsklachten helpt TENS therapie (neuro stimulatie)?

  TENS therapie is een zeer effectief middel om de pijn sterk te verminderen. In dit onderdeel van deze uitgebreide infogids gaan wij in op welke gezondheidsklachten TENS therapie kan helpen.

  Ischias

  Mensen die last hebben van ischias hebben een enorm pijnlijk gevoel in de billen en de benen. Ischias ontstaat vaak doordat de zenuwwortels ontstoken zijn. De ontsteking komt vaak doordat er teveel druk op de zenuw komt. Een TENS apparaat kan helpen om de pijn te verminderen. Het zorgt er namelijk voor dat de pijnsignalen niet meer de hersenen bereiken. Daarnaast zorgen de TENS signalen ervoor dat de hersenen endorfines gaan aanmaken. Deze endorfines werken als natuurijke pijnstillers.

  Menstruatiepijn

  Als vrouw weet je wel dat de menstruatie soms enorm pijnlijk kan aanvoelen. Bij sommige vrouwen is de pijn zo hevig dat ze het bed niet meer uit kunnen. De menstruatiepijn is vaak het hevigste in de eerste 48 uur. Gelukkig kan TENS therapie helpen bij menstruatiekrampen. Door de stroompjes worden de pijnlijke signalen verstoord waardoor deze niet de hersenen bereiken en daardoor de pijn sterk afneemt. Daarnaast worden er tijdens de behandeling ook endorfines aangemaakt en deze werken ook als natuurlijke pijnstillers.

  Plantaire fasciitis

  De pijn die door plantaire fasciitis wordt veroorzaakt kan sterk verminderen wanneer je de zelfklevende elektroden pads op jouw voeten plaatst. Het beste is om de EMS functie van het TENS apparaat in te schakelen. De elektrische signalen zorgen ervoor dat de spieren in uw voeten samentrekken en ontspannen. De elektrische signalen zullen ook de pijnsignalen onderdrukken zodat de hersenen de pijn niet zullen registreren.

  Peesontsteking

  Bij een peesblessure bestaat er een kans dat er een ontsteking in de pees spieren ontstaat. Met TENS-therapie kan de pijn van een peesontsteking sterk worden verminderd. De elektrische impulsen blokkeren het pijnlijke signaal zodat dit signaal nooit de hersenen bereikt. De pijn die wordt veroorzaakt door de peesontsteking zal daardoor sterk verminderen.

  Hernia

  De pijn bij hernia ontstaat doordat de tussenwervelschijf druk zet op de verwelkom of tegen de zenuwen aankomt. De pijn die wordt veroorzaakt door hernia kan enorm zijn. Een TENS apparaat kan helpen bij de pijnbestrijding van hernia. Het advies is om de TENS elektroden rond de verwelkom van de onderrug te plaatsen. Vervolgens stuurt het tens apparaat lichte elektronische signalen naar de elektroden die vervolgens naar de zenuwbanen gaan. Door het verstoren van de zenuwbanen rondom de verwelkom neemt de hernia pijn af.

  TENS apparaat bij zenuwpijn

  Een neurostimulatie apparaat helpt bij het verminderen van zenuwpijn en we noemen dit ook wel neuropathische pijnen. Dankzij de elektronische prikkels die het TENS apparaat via de elektroden naar het lichaam stuurt worden de zenuwen geprikkeld. Door deze prikkels worden zenuwen verstoord waardoor de pijn in de zenuwen sterk afneemt. Op deze manier helpt een TENS apparaat dus bij het verminderen van neuropathische pijnen.

  Verminderen van spierpijn

  TENS therapie in combinatie met EMS therapie kan sterk helpen bij het verminderen van hevige spierpijn. Doordat de spieren tijdens de EMS behandeling samengetrokken worden gaan deze losser zitten en neemt de pijn af. De TENS therapie zorgt er vervolgens voor dat de pijn nog meer afneemt omdat veel minder pijnsignalen de hersenen bereiken.

  Het verminderd de weeën pijn tijdens de bevalling

  Een TENS apparaat kan helpen bij het verminderen van de weeën pijn. Een TENS apparaat kan je dus inzetten tijdens de bevalling. Door het sturen van lichte elektrische prikkels naar de zenuwbanen wordt de bevallingspijn verminderd en neemt name de weeën pijn dus af. TENS therapie is een zeer effectieve en veilige methode zijn om bevallingspijn te verminderen. Een groot voordeel is dat sommige TENS bevalling apparaten vergoed worden door de zorgverzekering. Het is echter wel belangrijk om dit even goed te checken. Daarnaast is het belangrijk om te weten welke apparaten door uw zorgverzekering worden vergoed. Het TENS apparaat kan zowel thuis als in het ziekenhuis gebruikt worden. Wij raden altijd eerst aan om contact op te nemen met uw dokter.

  De meeste gestelde vragen over tens apparaten

  Meest gestelde vragen over TENS en EMS apparatuur

  Hieronder een overzicht van de meest gestelde vragen met betrekking tot TENS en EMS apparatuur.

  Worden TENS apparaat vergoed door de zorgverzekering?

  De meeste zorgverzekeringen vergoeden TENS apparaten. Het is echter belangrijk om eerst te checken of uw zorgverzekering een TENS apparaat vergoed en welke specifieke modellen zij vergoeden.

  Voor hoeveel geld kan ik een TENS apparaat kopen?

  De prijzen van een TENS apparaat lopen zeer uiteen. De goedkopere TENS apparaten kan je kopen voor ongeveer ongeveer 60 euro. De prijzen van de professionele modellen die sporters gebruiken liggen een stuk hoger. De prijzen van professionele TENS apparaten lopen uiteen tussen de 300 en 600 euro. De kosten van een TENS apparaat verschillen dus veel van elkaar.

  Hebben TENS apparaten bijwerkingen?

  Voor de meeste mensen hebben TENS apparaten geen bijwerkingen. Wij raden een het echter niet aan voor de volgende groep mensen:

  • Mensen die lijden aan hart en vaatziekten
  • Vrouwen die net zwanger zwanger zijn.
  • Epelepsie patienten
  • Mensen met een pacemaker

  Kan ik met EMS elektroden afvallen door middel van stroomstootjes?

  Wanneer je dagelijks gebruik maakt van een spierstimulatie apparaat dan is het zeker mogelijk om af te vallen door elektrostimulatie. Door het gebruik van EMS elektroden worden spieren intensief getraind en dit zorgt ervoor dat je lichaamsvet verliest en dus afvalt. Het dient dus ook als een vetverbranding apparaat.

  Waar kan je de TENS elektroden plaatsen / plakken op je lichaam?

  De TENS elektroden plak je op de lichaamsdelen die pijn doen. De elektroden kan je bijna op elk lichaamsdeel plakken. Plak de TENS elektroden nooit op de volgende lichaamsdelen:

  • Hart
  • Ogen
  • Gezicht
  • Uw slaap
  • De keel
  • Rond de mond

  In welk geval is het beter om naar de fysiotherapeut te gaan voor een TENS behandeling?

  Wanneer je zelf een TENS  apparaat hebt gekocht maar de pijn blijft na een aantal behandeling nog steeds hevig dan is het in dit geval beter om een huisarts of fysiotherapie bedrijf op te zoeken. Zij zijn de specialist en weten beter hoe je de hevige pijn kan behandelen. Sommige fysiotherapeuten bieden ook speciale TENS behandelingen aan.

  Waar kan ik een EMS of TENS apparaat en elektroden bestellen?

  Tegenwoordig zijn er veel winkels waar je een TENS apparaat kan kopen. Hieronder een overzicht van de webshops waar je een tens apparaat kan bestellen:

  • bol.com: biedt een zeer uitgebreid aanbod van verschillende TENS en EMS apparaten. Wanneer je een EMS / TENS apparaat besteld bij bol.com krijg je deze meestal al de volgende dag in huis.
  • Coolblue: zoals je waarschijnlijk al weet is Cooblue ook één van de grootste webshops van Nederland. Coolblue biedt ook diverse TENS en EMS apparaten aan tegen een scherpe prijs.
  • Mediamarkt: de Mediamarkt biedt ook spierstimulator apparaten aan. Het grote voordeel is natuurlijk dat je ook één van de vele winkels kan bezoeken zodat je de spierstimulator kan bekijken. Op deze manier ben je er zeker van dat je de juiste spierstimulator koopt.

  Wanneer je als over een TENS / EMS apapraat beschikt kan je ook extra TENS elektroden kopen. De TENS pleisters kan je ook bestellen via de bovengenoemde websites.

  Scroll naar top