Ayurvedische massage

Ayurvedische massage door middel van sesamolie

Veel mensen hebben een druk leven, wat tot veel stress kan leiden. Wanneer je veel stress hebt dan kan dit erg moeilijk zijn om mee om te gaan. Vooral wanneer de stress transformeert in chronische stress. Een ayurvedische massage kan een uitstekende remedie zijn om stress te verminderen. Het is een eeuwenoude massage die afkomstig is uit India. Typerend aan deze massage is dat er veelvuldig gebruik wordt gemaakt van sesamolie en kruiden. We noemen het daarom ook wel een sesamolie massage. Het zorgt voor een heel ontspannend en rustgevend gevoel.

In dit artikel gaan we het hebben over de voordelen van een ayurvedische massage. We zullen in detail ingaan op wat de voordelen zijn en wat voor massage het precies. We hopen dat je dit artikel met plezier zult lezen.

Wat is een Ayurvedische massage en wat is de gedachtengang van deze massage?  

Een ayurvedische massage is een holistische, natuurlijke indiase massage therapie die bedoeld is om evenwicht en harmonie in het lichaam te bevorderen.

Bij de Ayurvedische massage worden verschillende massage technieken gebruikt zoals reflexologie, aromatherapie, acupressuur, en mudra. De ayurvedische massage is een specifieke vorm van massage die wordt uitgevoerd met behulp van sesamolie, warme kruidenkompressen en andere natuurlijke oliën zoals kokos. Het helpt om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen en het immuunsysteem te stimuleren.

Het is een massagebehandeling die wordt uitgevoerd om de cliënt te helpen een evenwicht te bereiken tussen lichaam, geest en ziel. De behandeling is gebaseerd op de theorie dat het lichaam een zelfregulerend systeem heeft dat de dosha’s of lichaamssappen in evenwicht houdt. Tijdens de behandeling maakt de therapeut gebruik van lichte, ritmische, vloeiende bewegingen om de spieren en andere lichaamsweefsels zachtjes te stimuleren. De therapeut gebruikt zijn vingers, duimen, handpalmen of ellebogen om de huid te masseren.

Energie in balans brengen

Basisgedachte van de  Ayurvedische massage

De basisgedachte van de  Ayurvedische massage is de harmonie tussen het individu en de natuur in evenwicht te brengen. Het richt zich op het evenwicht van levensenergie. We noemen deze balans ook wel Prana. 

Tijdens de ayuredische massage wordt de stroom van prana door het hele lichaam verhoogd. De prana bekend staat als de meest vitale energie in het lichaam Het doel van de massagetherapeut is om het natuurlijke vermogen van het lichaam om zichzelf te genezen te versterken. De masasge therapeut doet dit door de drukpunten van het gehele lichaam te masseren waardoor energieblokades worden opgeheven en afvalstoffen effectiever kunnen worden afgevoerd. Het resulteert erin dat het zelfgenezend vermogen van het lichaam bevorderd. Het bevorderen van het zelfgenezend vermogen en het lichaam in balans brengen zijn de hoofddoelen van de ayuredische massage en juist dit helpt bij veel gezondheidsklachten zoals:

 • Stress verminderen 
 • Het versterken van het immuunsysteem
 • Het stimuleren van een jongere huid
 • Het verminderen van gewrichtsklachten
 • Gewichtverlies
 • Verlagen van de bloeddruk
Massage technieken

Wat is de geschiedenis van de Ayurvedische massage?

De Ayurvedische massage vindt zijn oorsprong in India. Het is gebaseerd op het geloof dat het hele lichaam een geheel is. Elk orgaan en elke klier heeft een speciale verantwoordelijkheid en functie. Het lichaam moet worden behandeld als een geheel en niet als aparte onderdelen. Het Ayurvedische denkwijze werd voor het eerst op schrift gesteld rond 1000 voor Christus.

Soorten Ayurvedische massage technieken: 

 • Abhyanga: bij abhyanga techniek maakt de masseur wrijvende bewegingen en gebruikt het warme dosha oliën. De oliën dringen de huid binnen waardoor gifstoffen gemakkelijker afgevoerd kunnen worden en stress wordt verlicht.
 • Gandharva: deze techniek is een combinatie van massage en geluidstherapie. Het heeft als doel heeft om de energiestroom in het lichaam te verbeteren. Tijdens de massage wordt er gebruik gemaakt van plantaardige olien. De masssage therapeut maakt daarnaast ook gebruik van kristallen klankschaal. Het doel is om geluidsvibraties te creëren waarbij er tegertijd wrijf bewegingen gemaakt en dat zorgt voor een opening van de energiestromen in het lichaam. Deze behandeling verbetert de vitaliteit en het bevorderd een gevoel van geluk. 
 • Marma techniek: de vitale energiepunten van het menselijk lichaam worden in de ayuredische massage therapie Marma genoemd. Bij deze techniek wordt er gebruik gemaakt van speciale essentiële oliën om het genezende systeem van uw lichaam wakker te maken. Om de energiepunten nog meer te stimuleren maakt de therapeut cirkelvormige bewegingen die gericht zijn op de drukpunten van het meridiaansysteem. Door deze drukpunten te stimuleren werkt het zeer effectief bij het verhelpen van spierknopen en gewrichtspijn. 
Gezondheidsvoordelen van indiase massage

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van een Ayurvedische massage

 • Stimuleert de bloedsomloop: een ayurvedische massage met kruidenolie bevordert de bloedsomloop omdat deze door de olie extra wordt gestimulleerd. Het masseren van drukpunten bevordert daarnaast ook de doorstroming van het bloed en vermindert zwellingen, pijn en stijfheid. Een goede bloedcirculatie is essentieel voor het behoud van een goede gezondheid omdat dit het immuunsysteem van je lichaam versterkt en daardoor ben je beter bestand tegen ziektes en infecties. 
 • Maakt uw huid glad: een goede Ayurvedische massage kan uw huid er gladder en jongeren uit laten zien. Tijdens de massage wordt de aanmaak van collageen en elastine gestimulleerd waardoor de huid straker wordt gemaakt en daardoor rimpels verminderd worden. Natuurlijk krijg je dit niet na één massage sessie. Om goede resultaten te behalen zijn er zeker drie tot 10 sessies nodig afhankelijk van je lichaam en staat van je huid.  
 • Geeft je gemoedsrust: je lichaam wordt weer in balans gebracht op zowel fysiek en mentaal vlak. Het effect is dat je er mentaal rustiger van wordt en de negatieve energieen uit je lichaam worden afgevoerd. Het zorgt ervoor dat je lichaam in balans komt en dat bevorderd natuurlijk de gemoedsrust. 
 • Helpt bij Gewichtsverlies: wanneer je regelmatig geniet van een Ayurvedische massage dan is dat heel gezond voor je lichaam. Het zelfgenezend vermogen wordt door deze massage namelijk bevorderd. Het is echter wel van vitaal belangrijk dat je de massage minimaal vijf tot tien keer doet om het maximale effect te bereiken. Wanneer het zelfgenezend vermogen wordt bevorderd dan heeft dat ook een zeer positief effect op de stofwisseling van het lichaam en daardoor verbrand je gemakkelijker meer calorieën. Op die manier kan een Ayurvedische massage dus een bijdrage leveren bij het afvallen.  
 • Verminder stress: chronische stress vermindert onze immuniteit en maakt ons vatbaarder voor ziektes. Op dit vlak kan een Ayurvedische massage helpen omdat het zeer effectief is bij het verminderen van stress. Het brengt het lichaam namelijk in balans door het opheffen van energieblokades. Daarnaast stimulleert het de aanmaak van endorfine hormonen waardoor je rustiger wordt en je wordt er daarnaast vrolijk van. Tegelijkertijd worden stress hormonen zoals cortisol uit het lichaam verdreven. Op die manier helpt een Ayurvedische massage dus bij het verhelpen van stress. Voor meer informatie verwijs ik je ook naar dit onderzoek wat gedaan is naar de effecten van een Ayurvedische massage op stress.
 • Vermindert spierstijfheid: ayurvedische massage kan helpen bij het verminderen van spierstijfheid omdat het het zenuwstelsel stimuleert. Het zenuwstelsel produceert neurotransmitters en endorfines die ontstekingen en pijn verminderen. Op die manier neemt de spierstijfheid af waardoor de pijn sterk afneemt. 
 • Bevordert lymfatische drainage: ayurvedische massage helpt de lymfedrainage te bevorderen omdat de meridiaanpunten worden gestimulleerd. De bloedscirculatie en lymatische circulatie systeem worden daardoor bevorderd. Het effect is dat er meer lymfevloeistoffen worden aangemaakt. Wanneer er een toename van lymfevloeistoffen is kunnen er ook meer afvalstoffen uit het lichaam worden afgevoerd.  
 • Verlaagt de bloeddruk: wanneer je regelmatig geniet van een ayurvedische massage dan stimulleert dit een verlaging van de bloeddruk. Het zal de hoeveelheid stresshormonen zoals cortisol verminderen. Juist dit helpt bij het verlagen van bloeddruk omdat je minder stress ervaart. Het verhoogt ook de hoeveelheid zuurstof die het bloed nodig heeft om door het lichaam te stromen. Het effect is dat meer afvalstoffen uit het lichaam worden verwijderd en ook dit bevorderd een lagere bloeddruk.

Hoe verschilt een Ayurvedische massage van een reguliere massage?

Een Ayurvedische massage heeft een totaal andere filosofie dan een reguliere massage zoals de zweedse massage en sportmassage. Het doel van een reguliere massage is om het lichaam te laten ontspannen en pijnklachten te verminderen door de spanning in de spieren te laten afnemen. Een Ayurvedische massage gaat veel verder dan dit en richt zich op het in balans brengen van de verschillende delen van ons lichaam op zowel mentaal als fysiek vlak.

Het doel is van de Ayurveda therapie is om deze energiestromen in het lichaam weer in balans te brengen om op die manier het gehele zelfgenezend vermogen van het lichaam te optimaliseren. Tijdens deze massage worden het lichaam ontgift van negatieve emoties en afvalstoffen. Op die manier ben je als mens veel meer balans en ben je beter bestand tegen ziektes. 

Een massage die veel overeenkomsten heeft met de Ayurvedische massage is de Reiki en Chinese massage. Beide massages richt zich namelijk ook op het in balans brengen van de energiebanen.

Scroll naar top